Ekonomistai nebeturi abejonių – kitų metų infliacijos prognozes reikės kelti

Gruodį metinė infliacija nesikuklindama peršoko 10 proc. kartelę ir pasiekė 10,7 procento. Mėnesinė infliacija buvo 1,3 proc. Tokius skaičius feisbuko paskyroje išskyrė SEB banko ekonomistas Tadas Povilauskas.

Gruodį įprastai dėl išpardavimų krisdavo drabužių ir avalynės kainos.<br>T.Bauro nuotr.
Gruodį įprastai dėl išpardavimų krisdavo drabužių ir avalynės kainos.<br>T.Bauro nuotr.
T.Povilauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
T.Povilauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gruodį įprastai dėl išpardavimų krisdavo drabužių ir avalynės kainos.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Gruodį įprastai dėl išpardavimų krisdavo drabužių ir avalynės kainos.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 30, 2021, 10:47 AM

„Priminsiu, kad gruodį istoriškai mėnesinė infliacija būdavo apie nulį – gruodį įprastai krisdavo drabužių ir avalynės kainos dėl išpardavimų, maisto kainos augdavo minimaliai, paslaugų kainos iš esmės nesikeisdavo.

Šiemet, matant, kad degalų kainos gruodį, palyginti su lapkričiu, nesikeitė, buvo vilčių, kad mėnesinė infliacija bus 0,6-0,7 proc. (iš kurių apie 0,3-0,4 proc. dėl šilumos ir kietojo kuro kainų augimo), o metinė galbūt dar tilps į vienženklį dydį.

Tačiau gruodį toliau brango maistas ir veikiausiai tai buvo antras pagal svarbą didelės mėnesinės infliacijos veiksnys. Išsamesni duomenys bus paskelbti sausio pradžioje, tada pamatysime ir kitų veiksnių įtaką“, – komentavo ekonomistas.

Jis prognozavo, kad sausį mėnesinė infliacija vėl bus istoriškai aukšta. Didės elektros ir gamtinių dujų kaina buitiniams vartotojams.

„Šilumos kainos skaičiuojamos pagal dviejų mėnesio kuro kainų lagą. Gruodį rekordus mušusios gamtinių dujų kainos atsispindės tik vasario šilumos kainose.

Tačiau nesikeičia prielaidos, kad metinės infliacijos pikas bus pasiektas 2022 m. pirmąjį ketvirtį. Kitų metų infliacijos prognozes (mano 5,4 proc.) reikės kelti ir mums, ir kitiems prognozuotojams“, – rašė T.Povilauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.