Nuo Naujųjų – nauji įstatymai: įvežti į Kiniją maisto produktus bus dar sudėtingiau

Įvežti į Kiniją vyną, šokoladą ir kavą nuo šeštadienio gali būti dar sunkiau, nes įsigalios nauji importo apribojimai, sudarysiantys naujų kliūčių užsienio įmonėms, tiekiančioms produktus į didžiausią pasaulyje maisto ir gėrimų rinką.

Pagal įstatymus, kurie įsigalios sausio 1 dieną, visi į Kiniją įvežamo maisto gamintojai turės užsiregistruoti muitinėje.<br>A.Čepulinskaitės nuotr.
Pagal įstatymus, kurie įsigalios sausio 1 dieną, visi į Kiniją įvežamo maisto gamintojai turės užsiregistruoti muitinėje.<br>A.Čepulinskaitės nuotr.
Pagal įstatymus, kurie įsigalios sausio 1 dieną, visi į Kiniją įvežamo maisto gamintojai turės užsiregistruoti muitinėje.<br>hpgruesen/pixabay.com nuotr.
Pagal įstatymus, kurie įsigalios sausio 1 dieną, visi į Kiniją įvežamo maisto gamintojai turės užsiregistruoti muitinėje.<br>hpgruesen/pixabay.com nuotr.
Kinija.<br>Pixabay.com nuotr.
Kinija.<br>Pixabay.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 31, 2021, 9:03 AM

Kinijos vartotojai 2020 metais pirko 108 mlrd. JAV dolerių vertės importuojamų produktų, o 2021 metais šis skaičius turėtų didėti, nes per pirmuosius tris ketvirčius importas paaugo beveik 30 proc., palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai.

Tačiau pagal įstatymus, kurie įsigalios sausio 1 dieną, visi į Kiniją įvežamo maisto gamintojai turės užsiregistruoti muitinėje – tai dar vienas barjeras tarptautinėms bendrovėms, kurios jau seniai skundėsi, kad yra neteisingai baudžiamos.

Toks papildomas barjeras anksčiau buvo taikomas tik produktams, keliantiems potencialų pavojų sveikatai, pavyzdžiui, jūros gėrybėms. Tačiau dabar taip pat kruopščiai bus tikrinama kava, alkoholis, medus, alyvuogių aliejus, šokoladas ir kai kurie kiti produktai.

Naujųjų metų dieną „importo uždanga nusileis“, naujienų agentūrai AFP sakė Kinijoje dirbantis kontoros „Adaltys“ teisininkas Albanas Renaud.

Tačiau jis sakė, kad vis dar yra daug nežinomųjų: „Ar bus leistinas nuokrypis? O kaip bus su paraiškomis, kurios yra nagrinėjamos, bet dar nepatvirtintos? O kaip su tais, kurie pateikė paraiškas per vėlai?“

Vienas importu užsiimantis verslininkas AFP sakė: „Jums reikia (sertifikavimo), kitaip prekės atkeliaus į uostus ir turėsite mokėti baudas.“ Jis perspėjo, kad įmonės, neturinčios tinkamų dokumentų, susidurs su sulaikymais prie sienų.

Importuotojai skundžiasi, kad informacija apie naują paraiškų teikimo tvarką buvo paskelbta labai vėlai, o registracijos svetainė pradėjo veikti tik praėjusį mėnesį, ir, maža to, bandydami užsiregistruoti jie susiduria su varginančiomis kliūtimis, pavyzdžiui, nėra informacijos anglų kalba.

Kai kurioms bendrovėms netgi buvo suteiktas neteisingas šalies kodas, AFP sakė vienas Pekine įsikūręs diplomatas, pavyzdžiui, Portugalijos importuotojas buvo registruotas kaip Ispanijos.

Laukimas

Maisto produktų įmonės ir importuotojai jau nukentėjo dėl kontrolės priemonių, įtrauktų į griežtą Pekino vykdomą nulinio COVID-19 strategiją, nes Kinija virusą sieja su maistu nuo tada, kai dėl pernai Pekine kilusio protrūkio buvo apkaltinta importinė lašiša.

Į Kiniją įvežamiems produktams dabar taikoma papildoma patikra ir pakartotinė dezinfekcija, o produktai dažnai uždraudžiami, kai pakavimo vietoje užsienyje aptinkamas COVID-19 protrūkis.

Pasaulio sveikatos organizacija teigia, kad tikimybė, jog COVID-19 gali būti atvežta su maisto produktais, yra menka.

Likus kelioms dienoms iki naujų reikalavimų įsigaliojimo, „daug įmonių vis dar laukia, kol gaus leidimą“, pranešė ES prekybos rūmai Pekine.

Rūmai „paragino Kinijos valdžios institucijas patvirtinimus pateikti laiku... kad visos kvalifikuotos įmonės galėtų sklandžiai pereiti prie naujos tvarkos be jokių trikdžių savo produktų importui“.

ES oficialiai paprašė Pekino atidėti priemonės taikymą 18 mėnesių, tačiau nesėkmingai.

Jei problemos nebus sprendžiamos greitai, Kinijos importuojamo maisto srautas krizę gali pajusti po mėnesio, AFP sakė Pekine gyvenantis diplomatas.

Kinijos muitinės departamentas neatsakė į AFP prašymą pakomentuoti.

„Pirmieji produktai, kurie sausio 1 dieną atkeliaus į Kiniją iš eksportuojančių šalių, bus iš Korėjos ir Japonijos, – pažymėjo kitas diplomatas. – Taigi mūsų draugams bus suteikta garbė išbandyti sienos storumą.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?