Šiemet kelioms veikloms kauniečiai verslo liudijimų neėmė – dirba šešėlyje?

Individualia veikla 2022-aisiais nusprendę užsiimti kauniečiai jau gali atlikti būtinus formalumus – įsigyti verslo liudijimą. Nors jų skaičius pastaraisiais metais iš lėto mažėjo, pernelyg nerimauti dėl mažėjančio gyventojų verslumo nereikėtų.

Individualia veikla 2022-aisiais nusprendę užsiimti kauniečiai jau gali atlikti būtinus formalumus – įsigyti verslo liudijimą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Individualia veikla 2022-aisiais nusprendę užsiimti kauniečiai jau gali atlikti būtinus formalumus – įsigyti verslo liudijimą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Individualia veikla 2022-aisiais nusprendę užsiimti kauniečiai jau gali atlikti būtinus formalumus – įsigyti verslo liudijimą.<br>Lrytas.lt archyvo nuotr.
Individualia veikla 2022-aisiais nusprendę užsiimti kauniečiai jau gali atlikti būtinus formalumus – įsigyti verslo liudijimą.<br>Lrytas.lt archyvo nuotr.
Individualia veikla 2022-aisiais nusprendę užsiimti kauniečiai jau gali atlikti būtinus formalumus – įsigyti verslo liudijimą.<br>V.Skaraičio nuotr.
Individualia veikla 2022-aisiais nusprendę užsiimti kauniečiai jau gali atlikti būtinus formalumus – įsigyti verslo liudijimą.<br>V.Skaraičio nuotr.
D.Baniulienės nuomone, verslo liudijimas smulkiajam verslui suteikia nemažai patogumų.<br>G.Bitvinsko nuotr.
D.Baniulienės nuomone, verslo liudijimas smulkiajam verslui suteikia nemažai patogumų.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 31, 2021, 12:39 PM

Kauno apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos (AVMI) duomenimis, šiais metais verslo liudijimus jau įsigijo daugiau kaip 16 tūkst. Kauno apskrities gyventojų, jie į savivaldybių biudžetus sumokėjo 1,6 mln. eurų.

Kaune šiemet verslo liudijimus išsiėmė 9,4 tūkst., Kauno rajone – 2,9 tūkst. gyventojų. Kituose apskrities rajonuose skaičiai mažesni: Jonavos rajone išduoti 995, Kėdainių – 894, Prienų – 681, Raseinių – 662, Kaišiadorių – 527, Birštone – 226 verslo liudijimai.

Pasak Kauno AVMI atstovų, patogiausia ir greičiausia gauti verslo liudijimą elektroniniu būdu.

Teikiant prašymą sistema pati pasiūlo gyventojui priklausančią didžiausią lengvatą ir neprašo papildomų dokumentų, kai tai nėra privaloma.

Atsisakius neaktualių prašymo laukelių kai kuriems klientams užteks suvesti tik veiklos duomenis ir laikotarpį. Suformavęs prašymą gyventojas taip pat galės susipažinti ir su preliminariomis verslo liudijimo bei „Sodros“ mokesčių sumomis.

VMI taip pat priminė apie galimybę vykdantiems savarankišką veiklą pajamų ir išlaidų apskaitos žurnalą pildyti VMI sukurtu virtualiu buhalteriu „i.APS“, kuris suteikia galimybę supaprastinti apskaitą.

Nemokama programa leidžia išrašyti sąskaitas-faktūras (įskaitant ir išankstines), automatiškai suskaičiuoti ir sukelti duomenis į metines pajamų deklaracijas.

– Kam ir kokiais atvejais naudinga įsigyti verslo liudijimą? – „Laikinoji sostinė“ pasiteiravo Kauno AVMI Mokestinių prievolių departamento direktorės Daivos Baniulienės.

– Pradėdamas smulkųjį verslą gyventojas gali įsigyti verslo liudijimą, įregistruoti individualią veiklą arba steigti juridinį vienetą.

Verslo liudijimas išduodamas ne visoms veikloms. Vyriausybė yra nustačiusi jų sąrašą, jis kasmet šiek tiek kinta. Šiuo metu sąraše yra 80 veiklos rūšių.

Kai kurios veiklos labai nišinės, kitos – gerokai platesnės. Pastarajai grupei galima priskirti prekybą.

Gyventojams reikėtų prisiminti, kad verslo liudijimas suteikia teisę imtis veiklos tik vienam žmogui, kitų asmenų samdyti negalima. Vis dėlto leidžiama įrašyti į verslo liudiją pagalbininkus, jais gali būti šeimos nariai.

Verslo liudijimas yra labai paprasta verslo forma. Gyventojai gali pasirinkti veiklos trukmę, net savaitės dienas, taip pat veiklos teritoriją.

Didelis privalumas pradedančiajam verslininkui – itin paprasta buhalterinė apskaita, kurią dar palengvina VMI siūloma programėlė.

– Kiek kainuoja verslo liudijimas?

– Tarifus nustato kiekvienos savivaldybės taryba, todėl kainos skiriasi. Kauno gyventojas, norėdamas 2022 metais užsiimti prekyba tik Kaune, per metus turėtų sumokėti 580 eurų.

Jeigu jis norėtų prekiauti visoje šalyje, mokės 684 eurus, visoje šalyje, be didmiesčių, – 625 eurus.

Vilniuje tarifai tokie pat kaip Kaune, o mažesnėse savivaldybėse skiriasi. Štai Varėnos rajono gyventojas, norėdamas prekiauti tik šiame rajone, per metus sumoka vos 104 eurus.

– Kokia veikla Kaune pati populiariausia?

– Kauno mieste ir rajone populiariausių veiklų penketukas nesiskiria nuo situacijos visoje Lietuvoje.

Eiliškumas gali šiek tiek skirtis, tačiau populiariausių veiklų sąraše visą laiką išlieka gyvenamosios paskirties patalpų nuoma, kirpyklų, kosmetikos kabinetų ir salonų bei soliariumų veikla, specialieji statybos darbai, kvalifikacijos tobulinimo ir papildomo mokymo veikla, taip pat prekyba ne maisto produktais.

– Kaip keitėsi šis penketukas per pastarąjį dešimtį? Galbūt atsirado kokių nors naujų populiarių veiklų, o kokia nors veikla visai sunyko?

– Situacija smarkiai pasikeitė praėjusiais metais, tačiau tai nutiko dėl Vyriausybės sprendimo. Nuo 2020-ųjų liepos 1 dienos nebeliko verslo liudijimų kai kurioms itin populiarioms veikloms – tai pastatų ir statinių apdaila bei remonto darbai, automobilių remontas, vaikų priežiūra.

Tokią veiklą vykdę gyventojai pradėjo vykdyti individualią veiklą pagal pažymą, įsidarbino samdomais asmenimis arba įkūrė juridinį vienetą.

– O gal liko dirbti šešėlyje?

– Tikime, kad dauguma piliečių yra sąmoningi ir verslą vykdo skaidriai, tačiau VMI specialistai taip pat stebi situaciją.

Jeigu žmogus daug metų turėjo verslo liudijimą ir staiga jo atsisakė, VMI darbuotojai stengiasi su juo susisiekti ir išsiaiškinti tokio pokyčio priežastis, domisi jo veikla, imasi kontrolės.

– Kokia veikla sunyko natūraliai?

– Sąraše yra labai siaurų veiklos rūšių, kurioms neišduodamas nė vienas verslo liudijimas. Kaune tokios būtų tekstilės pluošto paruošimas ir verpimas, stiklo išpjovimas, kilimų ir kiliminių gaminių taisymas, medalių gamyba, gyvulių traukiamų transporto priemonių, valčių, laivelių, plaustų gamyba.

– Ar kauniečių poreikis įsigyti verslo liudijimą nemažėja?

– Išduotų verslo liudijimų skaičius nedidėja, priešingai – šiek tiek mažėja. Šiemet gruodžio 1-ąją Kauno apskrityje buvo įsigyta daugiau kaip 16 tūkstančių verslo liudijimų, pernai tuo pat metu – daugiau kaip 18 tūkstančių.

Vis dėlto tokio pokyčio nereikėtų laikyti kokia nors blogybe, tai nėra mažėjančio verslumo požymis, nes didėja individualia veikla užsiimančių žmonių skaičius.

Dalis žmonių tiesiog pakeičia veiklos formą – steigia individualią įmonę, mažąją bendriją, nes tuomet atsiranda daugiau galimybių – galima samdyti darbuotojus, sumažėja veiklos apribojimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.