V. Blinkevičiūtė kovai su infliacija ragina įvesti PVM lengvatas maistui ir elektrai: pajamų augimo nepakaks

Opozicinės Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė tvirtina, kad siekiant kovoti su šalyje itin sparčiai augančia infliacija, būtina imtis mokestinių pakeitimų, kaip kad pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatos maistui ir elektrai. Pasak europarlamentarės, Vyriausybės argumentai, kad kainų augimą atsvers kitais metais didėjančios gyventojų pajamos, nėra pakankamai svarūs.

V.Blinkevičiūtė.<br>V.Skaraičio nuotr.
V.Blinkevičiūtė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Socialdemokratų pirmininkės nuomone, vienas iš sprendimų, leisiančių sumažinti infliacijos naštą gyventojams, galėtų būti bent jau laikinai įvedamas lengvatinis PVM tarifas elektrai.<br>T.Bauro nuotr.
Socialdemokratų pirmininkės nuomone, vienas iš sprendimų, leisiančių sumažinti infliacijos naštą gyventojams, galėtų būti bent jau laikinai įvedamas lengvatinis PVM tarifas elektrai.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 31, 2021, 9:22 AM

„Girdžiu tokį pasiteisinimą, kad ateinančiais metais didėja ir minimalus atlyginimas, ir pensijos, įvedama vienišo asmens pensija, šiek tiek auga kiti atlyginimai. Iš tikrųjų už tai aš dėkoju ir sveikinu valdančiuosius, tačiau kyla natūralus klausimas, ar tai bus tikrai pakankama. Kuomet bendrauji su žmonėmis, tai jie sako, kad tai, kas bus dar tik kitais metais, jau dabar seniai tas pajamas valgo augančios kainos“, – penktadienį „Žinių radijui“ kalbėjo V.Blinkevičiūtė.

Socialdemokratų pirmininkės nuomone, vienas iš sprendimų, leisiančių sumažinti infliacijos naštą gyventojams, galėtų būti bent jau laikinai įvedamas lengvatinis PVM tarifas elektrai.

„Siūlome sumažinti PVM tarifą iki 9 proc. elektros ir dujų buitiniams vartotojams. Šitas mūsų projektas yra įregistruotas Seime, tačiau vėlgi valdantieji mano, kad tai yra visiškai nebūtina daryti. Bet kai kurios kitos Europos Sąjungos valstybės tai padarė nieko nelaukdamos. Toks tarifas gali būti patvirtintas tam tikrą periodą, metams ar dvejiems, vertinant susidariusią situaciją“, – teigė ji.

Pasak V.Blinkevičiūtės, toks pats lengvatinis tarifas galėtų būti taikomas ir būtiniausioms maisto prekėms.

„Labai smarkiai auga ir produktų kainos Lietuvoje. Mes registravome siūlymą dėl 9 proc. PVM tarifo būtiniausiems maisto produktams. Tačiau reakcija tokia, kad tai nieko neduos. Žinoma, kad galima nieko nedaryti ir sakyti: o ką mes galime padaryti, dujų kainos kyla visame pasaulyje. Bet reikia daryti. Tam ir yra Vyriausybė ir valdantieji“, – tvirtino LSDP pirmininkė.

ELTA primena, kad Lietuvos bankas (LB) praėjusį pirmadienį paskelbė atnaujintas šių metų ekonomikos prognozes, kuriose numatomas 5,1 proc. šalies ūkio augimas, taip pat prognozuojama 4,5 proc. vidutinė metinė infliacija. Kitais metais numatomas dar didesnis vartotojų kainų augimas – prognozė didinama iki 5,1 proc.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.