I. Šimonytė palaiko Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas dėl reklamos: turime kurioziškų situacijų įstatymo taikyme

Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė sako palaikanti Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas, kuriomis numatoma, kad informacija, pateikta maisto, gėrimų pristatymo vartotojams paslaugą teikiančiose interneto platformose, įmonių pavadinimai, prekybos vietose esanti atributika nebūtų laikoma reklama.

I.Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
I.Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
S.Jovaiša.<br>T.Bauro nuotr.
S.Jovaiša.<br>T.Bauro nuotr.
I.Šimonytė palaiko Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas dėl reklamos: turime kurioziškų situacijų įstatymo taikyme.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
I.Šimonytė palaiko Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas dėl reklamos: turime kurioziškų situacijų įstatymo taikyme.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
I.Šimonytė palaiko Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas dėl reklamos: turime kurioziškų situacijų įstatymo taikyme.<br>123rf nuotr.
I.Šimonytė palaiko Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas dėl reklamos: turime kurioziškų situacijų įstatymo taikyme.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 11, 2022, 12:00 PM

„Vyriausybė, kai buvo gavusi šiuos projektus išvadoms, pritarė iš esmės tiems siūlymams, kurie buvo susiję su informacijos teikimu. Tikrai turime tokių kurioziškų situacijų įstatymo taikyme, kurios suteikia nepagrįstą svertą administruojančioms institucijoms“, – antradienį Seime žurnalistams sakė I.Šimonytė.

Vis tik Ekonomikos komitete palaikymo nesulaukusius siūlymus dėl alkoholio pardavimo laiko bei amžiaus premjerė vertina skirtingai. Ji teigia nematanti poreikio keisti šiuo metu galiojančios tvarkos dėl alkoholio pardavimo sekmadieniais iki 15 val.

„Mažiau politinis yra klausimas dėl darbo laiko pratęsimo sekmadieniais. Mano asmeniniu vertinimu, nors Vyriausybėje dėl to buvo didesnė diskusija, didžioji dalis žmonių yra prisitaikiusi prie tos situacijos, kuri galioja. Nežinau, kokios pridėtinės vertės turi jos kaitaliojimas. Tikrai dėl vieno ar penkių žmonių, kurie 5 val. vakaro staiga prisiminė, kad gal norėtų vyno sekmadienį ir neturi kur nusipirkti... Na, taip būna“, – aiškino ji.

Vis tik Vyriausybės vadovė tvirtina palaikanti idėją sumažinti amžiaus kartelę, nuo kurios būtų galima įsigyti alkoholinių gėrimų.

„Labiausiai politinis klausimas yra dėl aštuoniolikmečių. Vyriausybė šitą klausimą irgi atskirai svarstė. Kadangi Vyriausybėje yra daug žmonių, kurie praėjusią kadenciją nepalaikė amžiaus didinimo, įskaitant mane ir mano kolegas, turbūt nėra labai nuostabu, kad mes pritariame siūlymui amžiaus kartelę nuleisti“, – tikino I.Šimonytė.

ELTA primena, kad antradienį Seimas plenariniame posėdyje svarstys parlamentarų grupės parengtus Alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimus, kuriais siūloma leisti silpnesnį alkoholį vartoti nuo 18 metų amžiaus, taip pat alkoholio pardavimo laiką sekmadieniais ilginti iki 20 val. bei numatyti švelnesnius reklamos ribojimus.

Vis dėlto pagrindiniu šiame svarstyme paskirtas Ekonomikos komitetas pritarė tik kai kurioms siūlomoms pataisoms, todėl plenarinio posėdžio metu Seimo nariai apsispręs, dėl kurio projekto varianto bus balsuojama priėmimo metu.

Ekonomikos komiteto teikiamomis Alkoholio kontrolės įstatymo pataisomis siūloma suvienodinti prekybos alkoholiniais gėrimais tvarką mugėse, parodose ir masiniuose renginiuose, leidžiant prekiauti natūralios fermentacijos alkoholiniais gėrimais, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija neviršija 15 procentų.

Galiojantis įstatymas nenumato sąlygų, kurioms esant, draudimas prekiauti alkoholiu rugsėjo 1 dieną būtų perkeliamas į kitas dienas. Rugsėjo 1 dienai sutapus su savaitgaliu, daugelis ugdymo įstaigų šventę perkelia į artimiausią darbo dieną. Ekonomikos komitetas pritarė Seimo nario Sergejaus Jovaišos pasiūlymui, kad, jei rugsėjo 1 diena sutampa su laisvadieniu, alkoholio prekyba būtų draudžiama artimiausią darbo dieną.

Alkoholio įstatymo projektu taip pat patikslintos nuostatos, kokia informacija nelaikoma reklama. Pritarta Vyriausybės siūlymui, kad informacija, pateikta maisto, gėrimų ir kitų prekių pristatymo vartotojams paslaugą teikiančiose interneto platformose, nebūtų laikoma reklama, kadangi platformų valdytojai nėra nei alkoholinių gėrimų gamintojai, nei jais prekiaujančios įmonės.

Įstatymo projektu siekiama aiškiai atskirti, kad reklama nelaikomi įmonių pavadinimai, kuriuose minimi alkoholiniai gėrimai; alkoholinių gėrimų prekybos vietose esanti atributika; viešojo maitinimo įstaigų interneto svetainėse ir socialinių tinklų paskyrose pateikiama informacija apie alkoholinius gėrimus, kai viešojo maitinimo įstaigos informuoja apie maisto ir alkoholinių gėrimų derinimo rinkinius, alkoholinių gėrimų ir maisto degustacijas.

Taip pat pritarta nuostatai, kad alkoholinius gėrimus gaminančių ar jais prekiaujančių įmonių socialinių tinklų paskyrose leidžiama tik nemokama įrašų apie alkoholinius gėrimus sklaida.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.