Lietuvoje veikiančios įmonės – jau aštuntą kartą tarp geriausių pasaulio darbdavių: atsakė, ką toks įvertinimas reiškia darbuotojams

Lietuvoje veikiančioms įmonėms „Philip Morris Baltic“ ir „Philip Morris Lietuva“ prestižinis „Top Employer“ apdovanojimas suteiktas jau aštuntą kartą iš eilės. Pasak personalo atrankos specialistės Ritos Karavaitienės, tokie apdovanojimai dalijami ne bet kam – įmonėms dėl jų tenka gerokai paplušėti.

Lietuvoje veikiančioms įmonėms „Philip Morris Baltic“ ir „Philip Morris Lietuva“ prestižinis „Top Employer“ apdovanojimas suteiktas jau aštuntą kartą iš eilės.
Lietuvoje veikiančioms įmonėms „Philip Morris Baltic“ ir „Philip Morris Lietuva“ prestižinis „Top Employer“ apdovanojimas suteiktas jau aštuntą kartą iš eilės.
S.Daukšienė.
S.Daukšienė.
Lietuvoje veikiančioms įmonėms „Philip Morris Baltic“ ir „Philip Morris Lietuva“ prestižinis „Top Employer“ apdovanojimas suteiktas jau aštuntą kartą iš eilės.
Lietuvoje veikiančioms įmonėms „Philip Morris Baltic“ ir „Philip Morris Lietuva“ prestižinis „Top Employer“ apdovanojimas suteiktas jau aštuntą kartą iš eilės.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 21, 2022, 11:50 AM, atnaujinta Jan 21, 2022, 1:55 PM

Įvertinimai dalijami ne visiems

Nepriklausomo Nyderlandų instituto „Top Employers Institute“ geriausio darbdavio (angl. Global Top Employer) sertifikatu „Philip Morris“ įmonės įvertintos už nepriekaištingą žmogiškųjų išteklių strategiją bei praktikas, kurios yra nukreiptos į darbo sąlygų bei aplinkos gerinimą, darbuotojų savijautą ir organizacijos indėlį kuriant geresnį darbo pasaulį.

Kaip teigia „Philip Morris Baltic“ Žmonių ir kultūros vadovė Baltijos šalims Sandra Daukšienė, šis įvertinimas itin svarbus, nes parodo, kad, nepaisant gana sudėtingo meto, įmonėms pavyko užtikrinti ne tik darbuotojų gerovę, bet ir nuolat tobulinti egzistuojančius procesus ir programas.

„Pastaraisiais metais dideli pokyčiai vyksta kompanijos viduje, tapome inovatyvia technologijų kompanija, kuri kuria mokslu pagrįstus, mažiau kenksmingus produktus. Tad šiuo metu kiekvienas darbuotojas prisideda prie istorinio pokyčio, o įmonės sėkmė priklauso nuo talentingų darbuotojų įvairovės. Todėl mums itin svarbu kurti aplinką, kurioje visi turi vienodas galimybes mokytis, augti ir klestėti savo karjeroje“, – teigia įmonės atstovė.

„CV-Online“ marketingo vadovės Ritos Karavaitienės teigimu, toks apdovanojimas įmonėms yra reikšmingas, nes neretai ieškantieji darbo atsižvelgia į įmonių įvertinimus tiek Lietuvoje, tiek užsienyje.

Be to, kaip sakė R.Karavaitienė, kad bendrovės gautų šį apdovanojimą, joms tenka gerokai pasistengti dėl savo darbuotojų.

„Tokie apdovanojimai nėra dalijami į visas puses. Ne kiekvienas atėjęs jį gaus. Bet tas įvertinimas, tas ženkliukas yra kaip darbdavio kokybės patvirtinimas, tai parodo, kad įmonė padarė kažką daugiau nei kitos ir tai lyg patvirtina, kad į šią įmonę verta kadidatuoti.

Tada užsisuka ratas – įmonės stengiasi dėl darbuotojų, tada darbuotojai linkę pasilikti toje įmonėje ir tampa lyg įstaigos ambasadoriais, nešančiais teigiamą žinią į išorę, o tada taip daug lengviau pritraukti naujus darbuotojus“, – pasakoja R.Karavaitienė, paminėdama, kad įvairūs įmonių vertinimai daromi ir Lietuvoje, pavyzdžiui, vertinamas įmonių populiarumas tarp ieškančiųjų darbo.

Svarbus ne tik rezultatas, bet ir procesas

Viena iš „Top Employers Institute“ įvertintų naujų „Philip Morris“ iniciatyvų Lietuvoje – atnaujintas veiklos vertinimo procesas.

„Rezultatų pasiekimas ir įvertinimas už juos dažnai yra vienas didesnių motyvatorių mūsų darbuotojams. Tačiau visada jiems primename, kad svarbu ne tik tai, ką pasiekiame, bet ir kaip tai padarome. Tad įvedėme formalizuotą vertinimą ne tik už pasiektus tikslus, bet ir už tai, ar tikslus pasiekėme demonstruodami reikiamas ir tinkamas elgsenas“, – pasakoja S. Daukšienė.

Taip pat viena iš „Top Employers Institute“ vertintų sričių yra darbuotojų gerovė ir pastangos ją užtikrinti, pavyzdžiui, kaip įmonės rūpinosi darbuotojais pandemijos metu. „Philip Morris“ įmonėse Lietuvoje pernai buvo įvestas hibridinis darbo modelis, leidžiantis biuro darbuotojams ne mažiau kaip 40 proc. dirbti pasirinktoje nuotolinėje darbo vietoje.

„Tam, kad darbuotojai savo darbo aplinkoje jaustųsi saugiai bei patogiai, pasirūpinome ir nuotolinės darbo vietos įrengimu. Darbuotojams kompensuota tam tikra pinigų suma ergonomiškoms darbo vietoms namuose įsirengti bei suteikti mokymai, kaip tai padaryti“, – sako S. Daukšienė.

Įmonėse skiriama daug dėmesio ir emocinei sveikatai: nuolat organizuojamos sesijos ir mokymai bei papildomos iniciatyvos, kurios padeda darbuotojams jaustis emociškai sveikesniems, nuo pandemijos pradžios darbuotojams ir jų šeimos nariams sudaryta galimybė gauti savalaikę psichologinę ir emocinę pagalbą.

Taip pat siekiama užtikrinti gerą fizinę komandos savijautą: finansuojami sporto užsiėmimai, privatus papildomas sveikatos draudimas, skiepai.

Daugiau galimybių tėvams

„Top Employer“ atsižvelgia ir tai, ar įmonės įtraukia darbuotojus ir įsiklauso į jų poreikius. „Philip Morris“ įmonės įvertintos už tai, kad darbuotojams, esantiems vaiko priežiūros atostogose, taikoma metinė darbo užmokesčio priežiūra, jie kviečiami dalyvauti įmonės šventėse, sulaukia dovanų.

Taip pat po vaiko priežiūros atostogų grįžusiems tėvams sudaroma galimybė dirbti lanksčiu darbo grafiku ne visą darbo dieną, bet ne mažiau kaip 50 proc. savo darbo laiko, ir gauti 100 proc. savo darbo užmokesčio.

S.Daukšienės teigimu, „Philip Morris“ įmonėse nuolat vykdomi ir nuomonės tyrimai, kuriais siekiama įvertinti, ar taikomos personalo valdymo priemonės bei suteikiamos naudos atitinka darbuotojų lūkesčius. Vykdomos apklausos ir apie darbuotojų įsitraukimą į veiklą, vadovavimo kokybę, atlygį bei pripažinimą. Į apklausų rezultatus atsižvelgiama įgyvendinant organizacijos pokyčius.

„Top Employers Institute“ programa vertina organizacijas pagal tai, ar jų žmogiškųjų išteklių strategija atitinka geriausias pasaulines praktikas ir naujausias tendencijas. Tyrimas apima 6 žmogiškųjų išteklių sritis, kurias sudaro 20 temų, įskaitant žmonių strategiją, darbo aplinką, talentų pritraukimą, darbuotojų mokymąsi, gerovę ir įvairovę, įtrauktį ir kt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.