Sulaikė ypatingą kontrabandos siuntą – gabeno 6 tonas nykstančios keptos žuvies

Pareigūnai sulaikė 6 tonų retos rūšies ungurių siuntą. Ji iš Kinijos per Klaipėdos uostą turėjo pasiekti Kazachstaną, tačiau pareigūnams kilo įtarimų, jog gali būti vežama kita ungurių rūšis, nei deklaruota dokumentuose.

Sulaikytos keptų šaldytų ungurių siuntos vertė – beveik 70 tūkst. eurų.<br> Muitinės nuotr.
Sulaikytos keptų šaldytų ungurių siuntos vertė – beveik 70 tūkst. eurų.<br> Muitinės nuotr.
Sulaikytos keptų šaldytų ungurių siuntos vertė – beveik 70 tūkst. eurų.<br>  Muitinės nuotr.
Sulaikytos keptų šaldytų ungurių siuntos vertė – beveik 70 tūkst. eurų.<br>  Muitinės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-01-21 11:46, atnaujinta 2022-01-21 11:52

Ištyrus mėginius įtarimai pasitvirtino.

Buvo nustatyta, kad gabenti visai ne amerikiniai arba gėlavandeniai unguriai (lot. Anguilla Rostrata), kaip nurodyta dokumentuose. Paaiškėjo, jog siuntoje buvo tarptautinės prekybos CITIES konvencijos saugomi bei į nykstančių žuvų rūšių sąrašą įtraukti europiniai upiniai unguriai (lot. Anguilla anguilla). Jų gabenimui reikalingi specialūs atsakingų institucijų išduoti sertifikatai ir leidimai.

Sulaikytos keptų šaldytų ungurių siuntos vertė – beveik 70 tūkst. eurų. Muitinės kriminalinės tarnybos (MKT) Klaipėdos skyriuje buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl kontrabandos.

„Tai jau penktas atvejis per pastaruosius dvejus metus, kai bendras Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) ir Muitinės pareigūnų darbas padeda identifikuoti tokį nykstančios ungurių rūšies klastojimą ir neteisėtą gabenimą iš ne ES.

Neteisėtų bandymų tranzitu per Lietuvą pervežti saugomos rūšies ungurių siuntas buvo ir 2020 metais. Kadangi ir šiuo atveju pažeidimas yra susijęs su trečiąja šalimi, tyrimo medžiagą perdavėme Europos Komisijai, kuri savo ruožtu inicijuos tolimesnius tyrimo veiksmus“, – atvejį komentavo VMVT direktorius Mantas Staškevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.