Demaskavo milijonus iš automobilių susikrovusią įmonę – per kratas niekas neprisipažino, kam priklauso „Dodge Charger“

Sausio pradžioje Šiaulių apskrities policijos Ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą. Į akiratį pakliuvo vienos Klaipėdoje registruotos transporto bei muitinės paslaugas teikiančios įmonės vadovas, esantis ir Kipre registruotos ofšorinės bendrovės įgaliotuoju atstovu Lietuvoje.

Įtariama, kad, siekiant išvengti importo mokesčių, į Lietuvą JAV aukcionuose įsigytos ir į Lietuvą importuotos transporto priemonės buvo perkamos per kitas užsienio įmones, dokumentuose nurodant žymiai mažesnes kainas, negu buvo realiai sumokama.<br> Policijos nuotr.
Įtariama, kad, siekiant išvengti importo mokesčių, į Lietuvą JAV aukcionuose įsigytos ir į Lietuvą importuotos transporto priemonės buvo perkamos per kitas užsienio įmones, dokumentuose nurodant žymiai mažesnes kainas, negu buvo realiai sumokama.<br> Policijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 26, 2022, 2:41 PM, atnaujinta Jan 26, 2022, 3:51 PM

Kriminalistai kartu su Šiaulių apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos, Muitinės kriminalinės tarnybos Klaipėdos skyriaus darbuotojais surinko duomenų, kad Kipre registruota įmonė ir jos atstovas Lietuvoje, pardavinėdami iš JAV importuojamus automobilius, siekė išvengti prievolės sumokėti mokesčius, apgaulingai tvarkė įmonės apskaitą, Mokesčių inspekcijai teikė neteisingus duomenis apie pajamas, turtą ir pelną.

Pirminiais duomenimis, tokiu būdu nuo 2018 m. sausio iki šių metų sausio 3 d. Kipro įmonės buhalterijoje, kurią tvarkė Lietuvoje pasamdyta įmonė, įtariama, buvo neapskaityta apie tūkstantis parduotų automobilių, kurių vertė siekia 2,35 mln. eurų, ir į Lietuvos biudžetą nesumokėta per 400 tūkst. pridėtinės vertės mokesčių.

Be to, įtariama, kad, siekiant išvengti importo mokesčių, į Lietuvą JAV aukcionuose įsigytos ir į Lietuvą importuotos transporto priemonės buvo perkamos per kitas užsienio įmones, dokumentuose nurodant žymiai mažesnes kainas, negu buvo realiai sumokama.

Didžiulė Kipro įmonės įsigytų automobilių dalis konsignacijos (prekių pardavėjas atsiskaito su prekių savininku tik tada, kai prekės parduotos) pagrindais pasiekdavo Šiauliuose esančius automobilių perpardavinėtojus – tiek fizinius, tiek juridinius asmenis. Čia automobiliai būdavo suremontuojami ir perparduodami, dokumentuose nurodant daug mažesnes kainas. Jos būdavo sumažintos net kelis kartus. Pavyzdžiui, realiai už 18 tūkst. eurų parduoto automobilio vertė dokumentuse sumažėdavo iki 5 tūkst. eurų. Siekiant nuslėpti tikruosius automobilių perpardavinėtojus, nemaža dalis šių automobilių buvo parduodama viename Šiaulių prabangių automobilių pardavimo salone.

Kita dalis automobilių būdavo parduodamos pirkėjams ES šalyse, daugiausia Vokietijoje. Tada kainos būdavo sukeliamos ir sandoriai atliekami pasinaudojant ofšorinėmis bendrovėmis. Tokiu būdu pelnas būdavo didelis, o ofšorinė įmonė sudarydavo sąlygas daug mažesniems mokesčiams.

Surinkus pakankamai duomenų apie Kipre registruotos įmonės, jos atstovo Lietuvoje bei kitų asmenų vykdomas nusikalstamas veikas, šių metų sausio 3-4 dienomis buvo surengta operacija.

Tądien Šiaulių Ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnai į pagalbą pasitelkė savo kolegas iš Klaipėdos AVPK Ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos ir Šiaulių apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos darbuotojus. Operacijos metu atlikta per 20 kratų Klaipėdoje ir Šiauliuose.

Jų metu buvo paimti įvairūs tyrimui svarbūs dokumentai, kompiuterinės laikmenos, apie 55 tūkst. eurų grynųjų pinigų, seifas, apie 35 tūkst. vertės auomobilis. Keisčiausia, kad šio Šiaulių rajone rasto didelės vertės „Dodge Charger“ savininku niekas neprisipažino. Vis dėlto pareigūnams pavyko nustatyti, kad jis priklauso Kipre registruotai ofšorinei įmonei.

Operacijos metu buvo sulaikyti trys nusikalstama veika įtariami asmenys: 51 metų Kipre registruotos ofšorinės bendrovės įgaliotasis atstovas Lietuvoje, 45 metų jo buvusi žmona ir 43 metų Šiauliuose gyvenantis automobilių perpardavinėtojas.

Visiems jiems pareikšti įtarimai dėl apgaulingo apskaitos tvarkymo, o Kipro įmonės atstovui Lietuvoje dar ir dėl neteisingų duomenų apie pajamas, turtą ir pelną teikimo. Visų įtariamųjų turtas apribotas. Jo bendra vertė siekia apie 2,2 mln. eurų. Kipre registruotos įmonės automobiliams uždėtas areštas. Laikinoji apsaugos priemonė taikyta 634-iems šios įmonės automobiliams, kurių vertė siekia per pusantro milijono eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.