Kai kurie dvasininkai, gavę rekordiškai dideles sąskaitas, iškart išjungė elektrą: tema – labai skausminga

Po Naujųjų metų pakilus dujų, elektros ir šildymo kainoms, komunalinių paslaugų sąskaitos ryškiai išaugo. Kai kurie dėl to nepatiria didelių nepatogumų, tačiau daugeliui darosi elementariai sunku išgyventi. Rekordiškai didelės sąskaitos už gruodį pasiekė ir bažnyčias, kultūros centrus, mokyklas. Dvasininkai guodžiasi ir sako, kad sąskaitoms apmokėti teks skirti didelę dalį parapijos santaupų ir nebegalės pinigų skirti remontui arba bažnyčios inventoriui.

Ne visi skundžiasi išaugusiomis elektros ir šildymo kainomis.<br> A.Srėbalienės nuotr.
Ne visi skundžiasi išaugusiomis elektros ir šildymo kainomis.<br> A.Srėbalienės nuotr.
Ne visi skundžiasi išaugusiomis elektros ir šildymo kainomis.<br>V.Balkūno nuotr.
Ne visi skundžiasi išaugusiomis elektros ir šildymo kainomis.<br>V.Balkūno nuotr.
Ne visi skundžiasi išaugusiomis elektros ir šildymo kainomis.<br>I.Danieliūtės nuotr.
Ne visi skundžiasi išaugusiomis elektros ir šildymo kainomis.<br>I.Danieliūtės nuotr.
Ramygalos kultūros centro direktorė L.Kubiliūnienė.<br> R.Ančerevičiaus/jp.lt nuotr.
Ramygalos kultūros centro direktorė L.Kubiliūnienė.<br> R.Ančerevičiaus/jp.lt nuotr.
Krekenavos Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bazilikos klebonas dr. G.Jankūnas neslėpė, kad elektros sąskaita šokiravo.<br> R.Ančerevičiaus/jp.lt nuotr.
Krekenavos Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bazilikos klebonas dr. G.Jankūnas neslėpė, kad elektros sąskaita šokiravo.<br> R.Ančerevičiaus/jp.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Raimonda Mikučionytė, www.jp.lt

2022-01-28 11:49

Padėjo saulės kolektorius

Tačiau ne visi skundžiasi išaugusiomis elektros ir šildymo kainomis. Raguvos gimnazijos direktorė Asta Sakalauskienė sako, kad jiems susitvarkyti su išaugusiomis kainomis padėjo ant švietimo įstaigos stogo įrengta 30 kW galios saulės fotovoltinė elektrinė.

„Ji buvo pajungta 2021 metais birželio mėnesio pradžioje ir pagamina apie 40 proc. įstaigos suvartojamos elektros energijos. Ant stogo įrengta saulės fotovoltinė elektrinė ne tik padeda taupyti elektros energijai išleidžiamas įstaigos lėšas, bet ir prisideda prie aplinkos taršos mažinimo – sumažina į aplinką įstaigos išskiriamo anglies dioksido kiekį“, – aiškino A.Sakalauskienė ir teigė, jog šios elektrinės įrengimo investicijos turėtų atsipirkti ketvirtais jos naudojimo metais.

Elektros kainos auga

Pasak gimnazijos vadovės, šimtaprocentinės naudos iš saulės fotovoltinės elektrinės tikėtis negalėjo.

„Buvo paskaičiuota, kad sutaupyti galėjome iki 40 proc. Todėl gautose sąskaitose tai ir atsispindėjo. Tik aišku – sutaupymas ne toks didelis, nes augo elektros kainos. Jeigu elektros kaina būtų stabili, tai taupymas būtų kitoks – pajustume daugiau. Daugiausia elektros kiekio susigeneruoja vasarą, o paskui rudenį ir žiemą rezervu naudojamės“, – pasakojo A.Sakalauskienė ir teigė, kad naudą jaučia, nes 30 proc. sumos iš sąskaitos atmetama dėl turimos elektrinės.

Virkauti nesiruošia

Panevėžio Švč. Trejybės bažnyčios klebonas Pavel Andžejevski sakė, kad virkauti dėl padidėjusių elektros ir šildymo kainų nesiruošia.

„Virkavimai nepadės sumažinti nei elektros, nei šildymo kainų. Švč. Trejybės bažnyčioje, kaip ir visoje Lietuvoje, minėtos kainos šoktelėjo ir jos atsispindi sąskaitose. Pačių skaičių neatsimenu, bet kainų skirtumas labai matosi. Bet gi ne tik mes tai jaučiame, visiems nesaldu“, – kalbėjo dvasininkas ir sakė, kad gali būti nepatenkintas, daug kalbėti ir guostis, bet vargu ar tai padės.

Pasak kunigo, išjungti šviesos arba sumažinti šilumos nesiruošia.

„Žmonės meldžiasi ir šviesos reikia. Taip pat reikia ir šilumos – šaltyje nelabai patogu melstis. Savaime suprantama, teks galvoti ir mokytis taupiai gyventi. Mums aukas suneša tikintieji ir jie yra pagrindiniai bažnyčios lėšų aukotojai. Dar aukas gauname ir iš įmonių, kurios perveda pinigų. Kita vertus, džiaugiamės, kad bažnyčios šilumos punktas renovuotas, o tai irgi padeda taupyti – šildymas reguliuojamas“, – aiškino P.Andžejevski.

Gruodį mokėjo daugiau

Ramygalos kultūros centro direktorė Loreta Kubiliūnienė pateikė skaičius, kaip kito kainos už elektrą ir šildymą.

„Negaliu sakyti, kad tos kainos labai kandžiojasi. Ramygalos kultūros centras nejaučia didelio kainų pokyčio, nors deginome daugiau elektros. Lapkričio mėnesį už elektrą mokėjome 93 eurus, o spalio mėnesį – 97 eurus, nes tą mėnesį turėjome daugiau renginių. Už gruodžio mėnesį mokėjome 127 eurus, bet tą mėnesį degė daugiau lempučių ir dar elektra šildėme patalpas“, – pristatė mokesčius už elektrą L.Kubiliūnienė.

Ramygalos kultūros centro vadovė sakė, kad jau turi sąskaitas už šildymą.

„Mokesčiai už šildymą padidėjo, bet tai nieko keisto – daugiau šilumos ir išnaudojome. Už lapkritį buvo 676 eurai, o už gruodį – 916 eurų. Padidėjo, bet daugiau ir šildėmės. Šildomės kietuoju kuru, nes yra atskira katilinė, kuri tiekia šilumą seniūnijai ir Kultūros centrui. Tačiau sutaupyti šilumą padeda renovuotas šilumos punktas, kuriame reguliuojama temperatūra. Tragedijos dar nėra, bet ir tikėjomės, kad sąskaitos už šildymą bus didesnės“, – teigė L.Kubiliūnienė ir sakė, kad nieko keisto, jog gruodžio mėnesį išnaudojo daugiau elektros – pastatai buvo papuošti šviečiančiomis girliandomis.

Kainos šokiravo

Krekenavos Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bazilikos klebonas dr. Gediminas Jankūnas neslėpė, kad elektros sąskaita šokiravo.

„Tema – labai skausminga. Iš raštinės gavau žinutę, kokias sumas už gruodžio mėnesį sunaudotą elektrą teks mokėti ESO ir „Ignitis“. Kartu sudėjus gaunasi 2,8 tūkst. eurų. Tuomet iškart išjungėme elektrą, bet jau už sausį būsime nemažai prisukę elektros. Galvojame sugrąžinti infraraudonąsias lempas, kad žmonės nešaltų šv. Mišių metu. Kainos kandžiojasi ir žinau, kad jos dar turi kilti“, – sakė kunigas ir teigė, kad kai kuriose vietose šildymo negali išjungti, nes reikia saugoti šalčiui jautrią techniką.

Pasiteiravus, ką planuoja daryti, kad elektros kainos nebūtų tokios skausmingos, kunigas paaiškino, jog šį klausimą sprendžia kartu su Kultūros vertybių apsaugos departamentų (KVAD).

„Gavome iš KVAD leidimą statyti saulės kolektorių iki 30 kW galios. Tik reikia sulaukti kvietimo teikti projektą. Viliamės, kad jau šiais metais galėsime įsirengti saulės kolektorių ant parapijos namų pietinio stogo“, – aiškino G.Jankūnas ir teigė, kad mokesčiui už elektrą išnaudojo visas sukauptas santaupas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.