Pramonininkų konfederacija situaciją „Achemoje“ abi puses ragina spręsti derybų keliu

Jonavos azoto trąšų gamyklos „Achema“ profsąjungai ruošiantis streikuoti, Lietuvos pramonininkų konfederacija ragina situaciją spręsti derybų keliu ir užsimena, jog streikas gali būti neteisėtas.

Achema<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Achema<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 7, 2022, 7:32 PM

„Darbdavių ir darbuotojų santykiuose geriausių rezultatų galima pasiekti tik derybų keliu. Įmonės vadovai jau pademonstravo pasirengimą ieškoti bendrų sprendimų: AB „Achemos“ valdyba sausio 31-ąją pakoregavo atlygio sistemą, pripažindama, kad neužtikrino tinkamo darbo užmokesčio apskaitos vykdymo taip, kaip buvo numatyta“, – rašoma pranešime.

Konfederacija tikisi, kad „Achemos“ vadovybei ir profsąjungoms pavyks pratęsti derybas ir susitarti dėl kolektyvinės sutarties. Esą kaip rodo kitų įmonių patirtis tiek Lietuvoje, tiek užsienyje, derybos dėl kolektyvinės sutarties trunka ilgą laiką, kol yra pasiekiamas abiem pusėms priimtinas kompromisas.

Pranešime pabrėžiama, kad labai svarbu, jog vykstantis socialinis dialogas dėl kolektyvinės sutarties nebūtų politizuotas.

„Šiuo atveju Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos, kurių vadovai šiuo metu ruošiasi organizacijos rinkimams ir taip kaupia politinius dividendus. Visos šios situacijos akivaizdoje yra neatsakingas ir kenkėjiškas veiksmas, kai trečiosios pusės, neįvertinusios bendrų ekonominių iššūkių ir šios konkrečios įmonės situacijos, viešai ragina organizuoti streikus ir piketus. Dar labiau įtampą augina Lietuvos šeimų sąjūdis, kuris kviečia kauniečius ir kitų miestų žmones vykti į Jonavą palaikymo akcijai“, – skelbiama pranešime.

Konfederacijos teigimu, profesinių sąjungų raginimas streikuoti, rengti piketus gali būti neteisėtas.

„Šiandien Jonavos azoto trąšų gamykla „Achema“ yra pasiryžusi diskutuoti, palaiko socialinio dialogo vystymą ir yra pasiryžusi derėtis dėl kolektyvinės sutarties. Tai reiškia, kad profesinių sąjungų raginimas streikuoti, rengti piketus yra galimai neteisėtas“, – įspėja pramoninkai.

„Lietuvos pramonininkų konfederacija šiuo sudėtingu laikotarpiu kviečia besiderančias puses susitelkti, o trečiųjų pusių nesivaikyti pigaus populizmo, siekiant savo, su įmonės darbuotojais nieko bendro neturinčių tikslų ir neeskaluoti ir taip įtemptos situacijos“, – rašoma pranešime.

Jonavos azotinių trąšų gamybos bendrovės „Achema“ darbuotojai antradienį pradeda neterminuotą streiką, o vienas pagrindinių reikalavimų bendrovės vadovybei – pasirašyti kolektyvinę sutartį.

Streiką planuojama pradėti 8 valandą. „Achemos“ darbuotojų profsąjungos pirmininkės Birutės Daškevičienės teigimu, jame turėtų dalyvauti apie 600 žmonių – beveik pusė visų bendrovės darbuotojų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.