Iki 2024 m. planuojama plėsti Lietuvos komercijos atašė tinklą – bendradarbiaus su Azijos lietuviais

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė su Azijos lietuvių profesionalų klubu ir Taivano lietuvių bendruomene aptarė Lietuvos ekonominius prioritetus Pietryčių Azijos regione, taip pat – platesnį diasporos įtraukimą į šalies ekonominę diplomatiją, talentų pritraukimo būdus ir komercijos atašė plėtrą.

A.Armonaitė.<br>V.Skaraičio nuotr.
A.Armonaitė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė su Azijos lietuvių profesionalų klubu ir Taivano lietuvių bendruomene aptarė Lietuvos ekonominius prioritetus Pietryčių Azijos regione.<br>T.Bauro nuotr.
Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė su Azijos lietuvių profesionalų klubu ir Taivano lietuvių bendruomene aptarė Lietuvos ekonominius prioritetus Pietryčių Azijos regione.<br>T.Bauro nuotr.
A.Armonaitė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
A.Armonaitė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 10, 2022, 3:44 PM, atnaujinta Feb 10, 2022, 4:43 PM

„Lietuvių profesionalai užsienio šalyse yra vieni svarbiausių užtikrinant kuo platesnį Lietuvos matomumą, atstovavimą versle ar institucijose. Išskirtinį dėmesį skiriame ekonominei diplomatijai ir siekiame kuo labiau įtraukti diasporos atstovus – bendromis pastangomis galime didinti lietuviškų prekių eksportą, pritraukti užsienio investicijas ir turistus, skatinti bendradarbiavimą mokslo ir inovacijų srityje.

Taip pat labai svarbus yra ir komercijos atašė vaidmuo, todėl iki 2024 m. planuojama įsteigti 11 papildomų naujų komercijos atašė, trys iš jų turėtų būti įsteigti Japonijoje, Pietų Korėjoje, Singapūre, o Taipėjuje numatyta įsteigti prekybos atstovo etatą“, – sako ekonomikos ir inovacijų ministrė A. Armonaitė, pakvietusi Azijoje gyvenančius lietuvių diasporos profesionalus dalyvauti konkursuose į šias pareigybes.

Platesnis Lietuvos komercijos atašė tinklas leistų padidinti minėtų šalių prekybos apyvartą. 2021 m. tarp 208 Lietuvos prekybos partnerių pagal prekybos prekėmis apyvartą Japonija užėmė 37 vietą, Pietų Korėja – 36, Singapūras – 29, o Taivanas – 44 vietą. Ministrė Azijoje gyvenančius lietuvių profesionalus paragino prisijungti kviečiant į Lietuvą ir dalijantis kontaktais su lazerių, biotech, fintech, kitose IRT, inžinerijos, gyvybės mokslų srityse dirbančiomis įmonėmis.

Siekiant stiprinti ekonominę diplomatiją užsienio šalyse, taip pat planuojama kiekvienoje diplomatinėje atstovybėje ar konsulinėje įstaigoje sukurti Lietuvos ekonominės diplomatijos komandą „Team Lithuania“, į kurią bus įtraukti diasporos atstovai ir Lietuvos garbės konsulai.

Pasak ministrės, Lietuva mato didelį abipusį bendradarbiavimo su Pietryčių Azijos valstybėmis potencialą. Norint pritraukti naujų investicijų iš šio regiono, reikalingi papildomi aukštos kvalifikacijos talentai, kurių rengimui ir pritraukimui ministerija jau nusimatė konkrečias priemones.

Viena tokių priemonių yra užsienio lietuvių jaunimo stažuočių Lietuvos įmonėse rėmimo modelis, kuris leis skatinti ir remti diasporos jaunimo pritraukimą į Lietuvą, siekiant formuoti mūsų šalies, kaip geros vietos dirbti ir kurti verslą, įvaizdį. Taip pat leis užsienio jaunimui susipažinti su pažangiomis Lietuvos įmonėmis ir jų siūlomomis galimybėmis. Tikimasi, kad tai padės pritraukti diasporos jaunimą į Lietuvos įmones.

Taip pat vieno langelio principu veikia paslaugų centras „International House Vilnius“, kuris padeda į Lietuvą pritraukti aukštos kvalifikacijos darbuotojų iš užsienio. Į šalį atvykę specialistai centre vieno langelio principu gali gauti visas svarbiausias paslaugas, susijusias su darbu, relokacija ir integracija Lietuvoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.