Prie „Air India“ vairo stos buvęs „Turkish Airlines“ vadovas I. Ayci

Buvęs „Turkish Airlines“ vadovas Ilkeras Ayci, bendrovėje vadovavęs didelio masto sąnaudų mažinimo programai, pirmadienį buvo paskirtas naujuoju nuostolingai veikusios ir naujai privatizuotos „Air India“ vadovu, pranešė bendrovės savininkė „Tata Group“.

 Ilkeras Ayci.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Ilkeras Ayci.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-02-14 21:59

I. Ayci tapo pirmuoju „Air India“ vadovu iš užsienio, o „Tata Sons“ valdybos pirmininko Natarajano Chandrasekarano pranešime išreikšti lūkesčiai, kad jis „atves „Air India“ į naują erą“.

Konglomeratas „Tata“ sausį išpirko 69 metus valstybės valdytą vežėją, sudarydamas 180 mlrd. rupijų (2,4 mlrd. JAV dolerių) vertės sandorį.

„Turkish Airlines“ kadaise irgi buvo valdoma valstybės, tačiau pirmojo dešimtmečio viduryje buvo privatizuota, o vėliau tapo stambia tarptautine vežėja – viena iš nedaugelio pasaulinių oro linijų, pasižyminčių patikimais pelno rodikliais.

I. Ayci buvo paskirtas „Turkish Airlines“ valdybos pirmininku 2015 metais, o kitais metais apibūdino įmonę kaip „viena pelningiausių oro linijų bendrovių pasaulyje“ per pastarąjį dešimtmetį.

Nuostolingai dirbanti „Air India“ yra tikra priešingybė: dešimtmečius ji buvo didžiulė našta valstybės iždui, o nuo 2009 metų jos išlaikymui buvo skirta 1,1 trln. rupijų (14,7 mlrd. JAV dolerių) viešųjų lėšų.

51 metų I. Ayci praėjusį mėnesį atsistatydino iš „Turkish Airlines“ pareigų.

Dėl koronaviruso pandemijos jo įmonė 2020 metais patyrė 836 mln. JAV dolerių nuostolių, tačiau per pirmuosius devynis 2021 metų mėnesius vėl dirbo pelningai. Analitikai tai paaiškino bendrovės dėmesiu krovinių gabenimui ir išlaidų darbuotojams mažinimu.

Praėjusiais metais pirmaujančio pasaulyje verslo žurnalo ir įmonių vadovams skirtos naujienų svetainės „CEOWorld Magazine“ skiltyje pats I. Ayci teigė, kad jo aviakompanija pasiekė „to, ko negalėjo dauguma kitų oro linijų bendrovių“, pandemijos metu sumažinusi kapitalo ir kitas išlaidas.

Dabar tikimasi, kad jis padėti atsitiesti ir „Air India“.

„Panaudosime stiprų „Air India“ paveldą, kad bendrovė taptų viena geriausių oro linijų pasaulyje, siūlančia išskirtinai puikią skraidymo patirtį, atspindinčią Indijos šilumą ir svetingumą“, – sakoma I. Ayci pranešime.

1994 metais I. Ayci ėjo Recepo Tayyipo Erdogano patarėjo pareigas, o Turkijos prezidentas buvo liudininku I. Ayci vestuvėse 2018 metais.

„Tata“ grupė Indijoje šiuo metu valdo keturias atskiras oro linijų bendroves.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.