Europos Parlamentas patvirtino paramą Ukrainai – gelbės nuo galimo smūgio ekonomikoje

Europos Parlamentas antradienį patvirtino naują 1,2 mlrd. eurų Europos Sąjungos (ES) pagalbos paketą Ukrainai, nes būgštavimai dėl galimos Rusijos invazijos kelia grėsmę jos ekonomikai.

Europos Parlamentas antradienį patvirtino naują 1,2 mlrd. eurų Europos Sąjungos (ES) pagalbos paketą Ukrainai<br>V.Skaraičio nuotr.
Europos Parlamentas antradienį patvirtino naują 1,2 mlrd. eurų Europos Sąjungos (ES) pagalbos paketą Ukrainai<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 15, 2022, 1:08 PM

Per skubų balsavimą įstatymų leidėjai didele dauguma pritarė pagalbai, kai praėjusį mėnesį siūlymą pateikė ES vykdomoji valdžia, o penktadienį savo sutikimą davė bloko valstybės narės. Finansavimas, kurį ketinama skirti dviem pervedimais per 12 mėnesių, yra dalis Ukrainos Vakarų rėmėjų pastangų padėti šaliai, tvyrant įtampai su Maskva.

Jungtinės Valstijos pirmadienį pareiškė galinčios pasiūlyti 1 mlrd. JAV dolerių kredito garantijas, kad padėtų Ukrainai atlaikyti karo grėsmę, o Kanada paskelbė apie naują 400 mln. JAV dolerių paskolą.

Ukrainos vyriausybė stengiasi užkirsti kelią rimtam smūgiui jos ekonomikai, skambant Vakarų perspėjimams, kad daugiau nei 100 tūkst. Rusijos karių prie jos sienų gali pradėti puolimą.

Kijevas buvo priverstas įkeisti lėšas, kad bandytų išlaikyti savo oro erdvę atvirą, nes nerimauja, kad investuotojai gali pasitraukti.

Europa vadovauja diplomatinėms pastangoms sumažinti įtampą, o Vokietijos kancleris Olafas Scholzas po vizito Kijeve derasi su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu. Maskva antradienį pranešė apie galimą krizės deeskalavimą sakydama, kad kai kurios jos pajėgos prie Ukrainos pradeda grįžti į savo bazes.

ES tampa vis svarbesne finansine Ukrainos rėmėja, kai šalis vis labiau susisaisto su Vakarais po Maskvos 2014 metais įvykdytos Krymo pusiasalio aneksijos ir separatistų kurstymo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.