G. Šimkus: gaila, kad kalbame apie naujas šildymo kainų mažinimo priemones, nors neseniai jau buvo padaryti geri sprendimai

Lietuvos banko (LB) valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus įsitikinęs, kad sprendžiant energetikos išteklių kainų augimo sukeltą šoką, valstybė pirmiausiai turėtų orientuotis į tas grupes, kurioms pagalba iš tiesų yra reikalinga.

Gediminas Šimkus<br>T.Bauro nuotr.
Gediminas Šimkus<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-02-15 18:30

„Mes, kaip bankas, kalbame, kad jeigu valstybė norėtų paremti, tai reikia remti ne plačiai, ne visus, kurie gali ir taip susimokėti, bet tuos, kuriems iš tikrųjų labiausiai skauda“, – Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmų asociacijos konferencijoje „Pasaulis 2022“ sakė G. Šimkus.

Pasak šalies centrinio banko vadovo, kitų šalių patirtis rodo, kad jose būdavo pasirenkami skirtingi pagalbos modeliai: tiek pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatos, tiek tikslinės išmokos.

„Be abejo, toks staigus kainų pokytis sukelia ir socialines reakcijas. Mes analizavome įvairių šalių patirtį ir matėme, kad vienokios ar kitokios priemonės iš Vyriausybės pusės yra priimtos ne vienoje valstybėje. Ar tai būtų mažinamas PVM šildymui, ar taikomos tam tikros tikslinės, į labiausiai pažeidžiamas grupes visuomenės grupes nukreiptos pagalbos priemonės“, – kalbėjo jis.

Vis dėlto, LB vadovas atkreipia dėmesį, kad šalyje dar prieš išryškėjant dabartinėms infliacijos tendencijoms, buvo priimtas sprendimas nuo šių metų pradžios taikyti platesnės apimties būsto šildymo išlaidų kompensacijas, apie kurias, jo vertinimu, kol kas nėra pakankamai plačiai kalbama.

„Kalbant apie mūsų šalies atsaką. Man atrodo, kad pakankamai neišgirstos yra tos priemonės, kurios buvo priimtos dar praeitų metų rudenį. Man šiek tiek gaila, kad mes kalbame apie naujas, bet iš tikrųjų buvo gana geri sprendimai padaryti prieš keletą mėnesių. Apie juos plačiau išgirsti ir papasakoti, aš manau, taip pat būtų vertinga“, – pažymėjo G. Šimkus.

ELTA primena, kad, atsižvelgiant į smarkiai išaugusias energijos kainas, valdantieji prieš kelias savaites užsiminė apie svarstymus rengti neeilinę Seimo sesiją, tačiau galiausiai tokių planų atsisakė.

Sausio pradžioje Vyriausybė pritarė Energetikos ir Finansų ministerijų parengtam antrajam energijos kainų švelninimo paketui. Nuspręsta Seimui siūlyti įstatymo projektą, kuriame numatoma centralizuotam šildymui ir karštam vandeniui taikyti 0 proc. lengvatinį PVM tarifą, taip pat skirti papildomus 35 mln. eurų paramai nuosavai saulės elektrinei įsigyti.

Prezidentas Gitanas Nausėda Seimui taip pat pateikė infliacijos padarinių amortizavimui skirtus įstatymų projektus. Šalies vadovas siūlo didinti NPD nuo 460 iki 510 eurų bei išmokėti vienkartines 100 eurų išmokas labiausiai pažeidžiamoms visuomenės grupėms.

Tuo metu Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) primena, kad sunkiau besiverčiantys šalies gyventojai jau gali pasinaudoti būsto šildymo išlaidų kompensacijomis nepriklausomai nuo to, kokiu kuru jų būstas yra šildomas.

Nuo šių metų pradžios nepasiturintiems gyventojams už būsto šildymą kompensuojama dalis, viršijanti 10 proc. skirtumo tarp pajamų ir 2 valstybės remiamų pajamų (VRP) dydžių (2 VRP – 258 Eur) kiekvienam šeimos nariui arba 3 valstybės remiamų pajamų dydžių (3 VRP – 387 Eur) vienam gyvenančiam asmeniui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.