Stebisi ministrės neveiklumu: parodomieji vizitai į australijas ir singapūrus situacijos nepakeis

Buvusi finansų ministrė socialdemokratė Rasa Budbergytė Ekonomikos ir inovacijų ministeriją (EIM) ragina kuo greičiau parengti naują eksporto strategiją, nes verslams lig šiol neaišku, ką planuoja Vyriausybė, Lietuvai netekus Kinijos ir kitų rinkų.

A.Armonaitė.<br>T.Bauro nuotr.
A.Armonaitė.<br>T.Bauro nuotr.
R.Budbergytė pažymi, kad nukentėjusiam verslui skirtos pagalbos priemonės „paleistos“ tik dabar, nors apie jas pradėta kalbėti prieš metus.<br>T.Bauro nuotr.
R.Budbergytė pažymi, kad nukentėjusiam verslui skirtos pagalbos priemonės „paleistos“ tik dabar, nors apie jas pradėta kalbėti prieš metus.<br>T.Bauro nuotr.
R.Budbergytė.<br>T.Bauro nuotr.
R.Budbergytė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 15, 2022, 3:26 PM

R. Budbergytė sako, kad EIM iki šiol oficialiai skelbia, kad Kinija – „didžiausią eksporto potencialą“ Lietuvai turinti rinka.

Parlamentarė kritikuoja EIM vadovaujančią Laisvės partijos pirmininkę Aušrinę Armonaitę dėl to, kad ši ir jai pavaldžios ministerijos įstaigos „atsisako veikti“.

„EIM interneto svetainėje iki šiol kabo pageltusios Lietuvos eksporto plėtros 2014-2020 gairės, kuriose Kinija įvardijama kaip viena iš „didžiausią eksporto potencialą“ turinti tikslinė rinka. Akivaizdu, kad ši Vyriausybė dar nesureagavo į dėl Pekino suvaržymų atsiradusius dramatiškus pokyčius.

Ir, atrodo, nežada to daryti: susitikime su socialdemokratų Seimo frakcija A. Armonaitė vis kartojo, esą situacija tokia neapibrėžta, kad nieko planuoti neįmanoma. Tai kaip verslui „prisitaikyti“? Nėra jokio aiškumo. Ministrė siūlo verslui skolintis, rodytis parodose ir užkariauti Australijos sandraugos rinką, nors ką tik buvo siūloma ypač stiprinti prekybos ryšius su JAV – stebisi R. Budbergytė.

Ji pažymi, kad nukentėjusiam verslui skirtos pagalbos priemonės „paleistos“ tik dabar, nors apie jas pradėta kalbėti prieš metus.

„Iš ministrės A. Armonaitės neišgirdome apie planus parengti strategijas, kaip mūsų verslui eiti į naujas tarptautines rinkas, užuot apie tai kalbėjusi, ministrė nevengė pabrėžti, kad jai labai rūpi pasinaudoti proga ir opoziciją paraginti palaikyti reinvestuojamo pelno lengvatą, nors tai būtų našta valstybės biudžetui. Tuo tarpu dėl URM klaidų nukentėjęs verslas gali tik pasvajoti apie kompensacijas: valdžios siūloma „išeitis“ – skolintis ir dar kartą skolintis“, – pažymi R. Budbergytė.

Pučiasi Lietuvos atstovų užsienyje skaičius

„Ministerija aplipusi įvairiausiomis verslui turinčiomis padėti kontoromis. Bet panašu, kad A. Armonaitė nesugeba organizuoti ir valdyti proceso, kad reikiami darbai būtų inicijuoti ir padaryti laiku. Beje, panaši netvarka justi ir kitose ministerijose. Jau trąšų skandalo metu paaiškėjo, kad Susisiekimo, Užsienio reikalų ir Ekonomikos ir inovacijų ministerijos praktiškai nebendradarbiauja“, – sako R. Budbergytė.

Ji atkreipia dėmesį į tai, kad A. Armonaitė su komanda dvigubai didins už „ekonominius ryšius užsienyje“ atsakingų asmenų skaičių. „Atstovų užsienyje daugėja, bet rezultatų teks laukti ilgus metus“, – vertina parlamentarė.

Socialdemokratė pabrėžia, kad neatnaujinus Lietuvos eksporto strategijos, neįmanoma planuoti veiksmingos ekonominės diplomatijos ir įgyvendinti paramos įmonių rinkodarai.

„Kalbų daug, o veiksmų – praktiškai jokių. Niekas nežino, kokia kryptimi judame. Mūsų verslams reikia apibrėžtumo ir aiškios konsultacinės pagalbos. Parodomieji diplomatiniai vizitai į australijas ir singapūrus situacijos nepakeis. Net jei A. Armonaitė su verslo misija nukaktų į Dramblio Kaulo Krantą, Lietuvos žmonėms dėl to nepalengvėtų“, – sako R.Budbergytė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.