Rusija svarsto sekti kinų pavyzdžiu ir uždrausti tokį atsiskaitymą, tačiau tikima, kad tai atvertų juodąją rinką

Rusija gali tapti viena iš didžiųjų valstybių, oficialiai uždraudusių kriptovaliutų „kasimą“. Anksčiau tai padarė Kinija, panašių priemonių svarsto imtis Indija.

Rusija gali tapti viena iš didžiųjų valstybių, oficialiai uždraudusių kriptovaliutų „kasimą“.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Rusija gali tapti viena iš didžiųjų valstybių, oficialiai uždraudusių kriptovaliutų „kasimą“.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Rusija gali tapti viena iš didžiųjų valstybių, oficialiai uždraudusių kriptovaliutų „kasimą“.<br>sergeitokmakov/pixabay.com nuotr.
Rusija gali tapti viena iš didžiųjų valstybių, oficialiai uždraudusių kriptovaliutų „kasimą“.<br>sergeitokmakov/pixabay.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 17, 2022, 9:43 PM

Rusijos centrinis bankas šią savaitę paskelbė ataskaitą, kurioje pirmą kartą nuskambėjo pasiūlymas uždrausti šalyje kriptovaliutų leidimą, prekybą ir atsiskaitymą jomis. Žinoma, ir „kasimą“, kuriam reikia didžiulių energijos išteklių.

Rinkos prievaizdų teigimu, kriptovaliutas daugiausia naudoja fiziniai asmenys spekuliaciniais tikslais. O pervedant jas į kitas šalis išvengiama prievolės atlikti pinigų plovimo ir terorizmo finansavimo patikrą. Centrinis bankas siūlo valdžiai nustatyti baudas už atsiskaitymą virtualiomis valiutomis ir jų „kasimą“.

Tuo užsiimančios bendrovės „BitCluster“ steigėjas Sergejus Arestovas svarstė, kad tokį draudimą būtų galima palyginti nesudėtingai apeiti. Anot jo, specialią įrangą turinčios šalies kompanijos paprasčiausiai išnuomotų ją užsienio bendrovėms, kad jos, pasinaudodamos tais pajėgumais, atliktų reikalingas operacijas.

„Būtų taip, kad mes nuomotume tik pajėgumus, o „kasyba“ užsiimtų užsienio kompanijos. Tačiau jei ji būtų visiškai uždrausta, taptų sudėtingiau. Sunku paaiškinti, kuo užsiima 100 megavatų per valandą naudojantis futbolo aikštės dydžio duomenų centras, jei ne kriptovaliutų generavimu“, – aiškino S.Arestovas.

Tuo metu Rusijos kriptoekonomikos, dirbtinio intelekto ir blokų technologijų asociacijos prezidentas Jurijus Pripačkinas tikino, kad draudimas sunkiai įsivaizduojamas valstybėje, kuri yra viena iš trijų didžiausių kriptovaliutų „kasėjų“ pasaulyje.

„Pasaulyje yra nemažai virtualių valiutų reguliavimo pavyzdžių. Tačiau, užuot tuo užsiėmęs, Centrinis bankas siekia paprasčiausiai uždrausti. Tačiau jis ir nedavė leidimo išleisti virtualias valiutas, tai kaip gali jį atimti?

Kita vertus, Sovietų Sąjungos laikais buvo bandoma uždrausti dolerius, ir kas išėjo – juodoji rinka“, – aiškino asociacijos vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.