Seimo vicepirmininkas P. Saudargas: „Vokiečiams šito „Nord Stream 2“ nereikia“

Nors Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narys Paulius Saudargas reiškia nusivylimą, kad Lietuvoje taip ir nebuvo pastatyta nauja atominė elektrinė, tačiau jis įsitikinęs, kad šalies pasirinkta energetikos strategija dabartiniame geopolitinės įtampos kontekste leidžia jaustis ramiai.

Vokietijos kancleris O.Scholzas pareiškė, jog stabdo dujotiekio „Nord Stream 2“ projektą su Rusija, reaguodamas į Maskvos paskelbtą dviejų Ukrainos regionų pripažinimą nepriklausomomis respublikomis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Vokietijos kancleris O.Scholzas pareiškė, jog stabdo dujotiekio „Nord Stream 2“ projektą su Rusija, reaguodamas į Maskvos paskelbtą dviejų Ukrainos regionų pripažinimą nepriklausomomis respublikomis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
P.Saudargas.<br>T.Bauro nuotr.
P.Saudargas.<br>T.Bauro nuotr.
O.Scholzas.<br>TASS/Scanpix nuotr.
O.Scholzas.<br>TASS/Scanpix nuotr.
SGD terminalas.<br>G.Pilaičio nuotr.
SGD terminalas.<br>G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 23, 2022, 9:23 AM

Tačiau, konservatoriaus vertinimu, ES kyla daug daugiau iššūkių dėl energetinės nepriklausomybės, o su didžiausiomis problemomis, jo nuomone, susiduria atominės energijos atsisakiusi ir nuo Rusijos gamtinių dujų tiekėjo „Gazprom“ itin priklausoma Vokietija.

„Silpniausia visos ES energetikos strategijos vieta yra Vokietija. Ir tai prasidėjo ne vakar, tai prasidėjo tada, kai vokiečiai nusprendė atsisakyti savo atominės energetikos“, – trečiadienį „Žinių radijui“ kalbėjo P.Saudargas.

Parlamentaro teigimu, Vokietijos energetinę priklausomybę nuo Kremliaus lėmė žaliųjų judėjimų spaudimas pereiti prie atsinaujinančios energijos išteklių, atsisakant atominės energetikos. Pasak P.Saudargo, panaši istorija pasikartojo ir Lietuvoje.

„Žalieji pas mus irgi padarė taip, kad mes neturime atominės elektrinės. Naujos nestatėme, o tai iš esmės būtų užkardę tiek Astravo statybas, tiek išsprendę bet kokią elektros generaciją mūsų valstybėje. Deja, neturim. O vokiečiai taip pat padarė šitą strateginį žingsnį ir perėjimą prie atsinaujinančių išteklių, bet realiai sėdo ant „Gazprom“ dujų „adatų“, – aiškino jis.

Vis dėlto, Seimo pirmininkės pavaduotojas atkreipia dėmesį, kad antradienį Vokietijos sprendimu sustabdytas „Nord Stream 2“ dujotiekio projektas pirmiausiai buvo reikalingas ne pačiai Vokietijai, o visai likusiai Europai.

„Vokiečiams šito „Nord Stream 2“ nereikia. Labai aiškiai reikia pasižiūrėti į skaičius, kad dabar vokiečiai importuoja daugiau dujų, negu jie patys suvartoja, negu jiems reikia. Tai iš esmės „Nord Stream 2“ yra projektas visą Europą, o ne tik Vokietiją aprūpinti dujomis. Iš esmės tai peilis visai energetikos sistemai į nugarą“, – mano politikas.

Tačiau Lietuva, konservatoriaus vertinimu, yra geresnėje padėtyje, negu likusios Europos valstybės.

„Galėčiau pasidžiaugti Lietuva, kuri padarė namų darbus, kuri savo energetikos strategiją seniausiai numatė. Deja, nepastatėme atominės, bet visi sinchronizacijos projektai eina į priekį labai sparčiai ir suskystintųjų gamtinių dujų terminalas šiandien mums leidžia naktį miegoti ramiai, o kaip bus su visa Europa – pamatysime“, – tikino P.Saudargas.

Naujienų agentūra ELTA primena, kad antradienį Vokietijos kancleris Olafas Scholzas pareiškė, jog stabdo dujotiekio „Nord Stream 2“ projektą su Rusija, reaguodamas į Maskvos paskelbtą dviejų Ukrainos regionų pripažinimą nepriklausomomis respublikomis.

O.Scholzas informavo paprašęs sustabdyti Vokietijos reguliavimo institucijos atliekamą dujotiekio sertifikavimo procesą. Jis perspėjo Rusiją, kad sprendimas stabdyti „Nord Stream 2“ dujotiekio projektą yra tik vienas konkretus žingsnis, o tolesnės sankcijos irgi gali būti pritaikytos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.