Prekybos tinklai reaguoja į situaciją Ukrainoje: iš prekybos išima rusiškas ir baltarusiškas prekes

Prekybos tinklai ir pramonės verslai praneša atsisakantys Rusijoje gaminamų prekių, bus stabdomi tolesni užsakymai. Kai kurie atsuks nugarą ir Baltarusijos produkcijai.

Prekybos tinklai ir pramonės verslai praneša atsisakantys Rusijoje gaminamų prekių, bus stabdomi tolesni užsakymai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Prekybos tinklai ir pramonės verslai praneša atsisakantys Rusijoje gaminamų prekių, bus stabdomi tolesni užsakymai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Prekybos tinklai ir pramonės verslai praneša atsisakantys Rusijoje gaminamų prekių, bus stabdomi tolesni užsakymai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Prekybos tinklai ir pramonės verslai praneša atsisakantys Rusijoje gaminamų prekių, bus stabdomi tolesni užsakymai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 24, 2022, 4:44 PM, atnaujinta Feb 24, 2022, 8:39 PM

Į įvykius Ukrainoje ketvirtadienį sureagavo prekybos tinklo „Norfa“ vadovas Dainius Dundulis, pranešęs, jog atsisako iš šios šalies importuojamų prekių.

„Mes naujų užsakymų iš Rusijos nebedarome. Baltarusiškų prekių užsakymo esame atsisakę nuo „lėktuvo laikų“, o dabar, kadangi ta situacija tokia, naujų užsakymų iš Rusijos nebebus.

Su Ukraina kol kas irgi lieka neaišku, nes ten kyla sunkumų dėl atsiskaitymų“, – Delfi.lt sakė jis, paminėdamas, kad iš Rusijos daugiausia būdavo importuojami saldainiai ir majonezas.

Tačiau artimiausiomis dienomis pirkėjai turėtų nenustebti dar parduotuvėse išvydę rusiškų prekių. Bus išpardavinėjami likučiai, o anksčiau užsakyti produktai, kurie jau yra pakeliui į Lietuvą, taip pat bus priimti.

„Bet naujų užsakymų nebebus. Aš esu prieš žmonių žudymą ir prieš karą. Kokie bebūtų įsitikinimai, religija ar dar kas, dėl to žmonės neturi būti žudomi“, – Delfi.lt komentavo D. Dundulis.

Vienas didžiausių Lietuvoje mažmeninės prekybos tinklų „Maxima“ taip pat pranešė iš prekybos išimantis prekes, pagamintas Rusijoje ir Baltarusijoje. Be to, stabdomi tolesni užsakymai šių šalių tiekėjams.

„Kaip ir iki šiol, sekame sąrašą juridinių asmenų, įtrauktų į ES sankcijų paketą ir nebendradarbiaujame su sankcijų sąraše esančiais tiekėjais“, – feisbuke rašė bendrovė.

Anot jos, iki šiol rusiškos kilmės prekių pardavimai sudarė 0,8 proc. visų tinklo pardavimų, o didžiausią jų dalį sudarė alkoholiniai gėrimai, sausi pusfabrikačiai ir padažai bei karamelės, mažesnę dalį – arbata bei sausa bakalėja, pavyzdžiui, saulėgrąžos.

Baltarusiškos kilmės prekės „Maximoje“ sudaro 0,5 proc. visų pardavimų, o didžiąją jų dalį generuoja 50 prekių: alkoholiniai ir nealkoholiniai gėrimai, žuvies produktai, gematogenas.

„Iki“ tinklo atstovė sako, kad baltarusiška produkcija bendrovė neprekiauja, o rusiškos produkcijos apimtys taip pat sumažintos iki minimalių. Ar prekyba bus visiškai nutraukta, bendrovė dar spręs.

„Šiuo metu peržiūrime likučius, pagrinde yra degtinė ir keletas kitų produktų, ir darysime sprendimą“, – BNS sakė „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė.

Ji pabrėžė, kad visos prekės perkamos iš lietuviškų tiekėjų.

Solidarizuojantis su Ukraina ir ukrainiečiais, kurių daugelis yra „Rimi Baltic“ darbuotojai ir klientai, taip pat būdami griežtai prieš karinę agresiją ir Rusijos pradėtą invaziją į Ukrainą, „Rimi Baltic“ stabdo rusiškų prekių tiekimą į savo parduotuves.

Šis „Rimi Baltic“ priimtas sprendimas reiškia, kad nuo šiol visose beveik trijuose šimtuose „Rimi“ parduotuvių Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje šios prekės bus pašalintos iš asortimento. „Rimi Baltic“ informuoja savo tiekėjus, kad nuo šiol stabdo Rusijos kilmės prekių pirkimą.

Šiuo metu „Rimi Lietuva“ parduotuvių asortimente Rusijoje pagamintos prekės sudaro mažiau nei 1 proc. Nors tai ir labai nedidelė produktų dalis, įvertindami šiuo metu Ukrainoje susidariusią kritinę situaciją nusprendėme stabdyti Rusijoje pagamintų prekių pirkimus, tiekimą ir prekybą – prekės bus pašalintos iš lentynų.

„Esame bendrovė, kurioje kartu dirba įvairių tautybių, amžiaus ir kultūrų žmonės, – sako Vaidas Lukoševičius, „Rimi Lietuva“ generalinis direktorius. – Mes visi žinome, kad svarbus ne tik maistas, bet ir pragyvenimo galimybės, todėl bendradarbiaudami su institucijomis ieškosime būdų, kaip galėtume padėti Ukrainos pabėgėliams, pavyzdžiui, įdarbinant juos „Rimi.“

Prekybos tinklas „Lidl“ teigė baltarusiška ir rusiška produkcija neprekiaujantis visai.

Lietuvos pramonininkų konfederacijos vadovas Vidmantas Janulevičius taip pat informavo, jog verslai nuo Rusijos nusisuka, iššūkiu kils ieškant alternatyvų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.