Svarbi įranga panaikino darbą iki išnaktų

Tortai, pyragai, pieno produktai, mėsos gaminiai, pusgaminiai, gaivieji gėrimai, vaisiai, daržovės – tai tik dalis produktų, kuriuos gamintojai ir tiekėjai suveža į centrinį bendrovės „Rivona“ sandėlį Kėdainiuose.

Tiekėjai ir gamintojai viską suveža į centrinį „Rivonos“ sandėlį Kėdainiuose.
Tiekėjai ir gamintojai viską suveža į centrinį „Rivonos“ sandėlį Kėdainiuose.
Didžiausia investicija į sandėlį padaryta, kai „Rivona“ sumontavo automatinę prekių rūšiavimo liniją.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Didžiausia investicija į sandėlį padaryta, kai „Rivona“ sumontavo automatinę prekių rūšiavimo liniją.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Sandėlio vadovas Šarūnas Rakauskas
 Sandėlio vadovas Šarūnas Rakauskas
Sandėlyje išskirstyti produktai kasnakt išvežiojami į 153 „Norfos“ tinklo parduotuves Lietuvoje.
Sandėlyje išskirstyti produktai kasnakt išvežiojami į 153 „Norfos“ tinklo parduotuves Lietuvoje.
Daugiau nuotraukų (4)

Audronė URVELYTĖ

Feb 25, 2022, 9:06 AM

Jame išskirstyti pagal užsakymus šie produktai kasnakt išvežiojami į 153 „Norfos“ tinklo parduotuves Lietuvoje.

Pirkėjams ne itin rūpi, kiek tonų gaiviųjų gėrimų butelių per dieną sukraunama ant ypač svarbaus sandėlio įrenginio – prekių paskirstymo linijos, kiek į dėžes supakuotų maisto produktų nuo jos nuslysta į šonus – į kiekvienai „Norfos“ parduotuvei skirtą vietą.

Tačiau sandėlis yra tarsi prekybos apykaitos rato variklis – rato, kuriame sukasi užsakymai, prekės, pinigai ir kurio durys neužveriamos kiaurą parą.

Jame vyksta nuolatinis judėjimas. Į sandėlį atgabenamos ir į milžiniškas lentynas sukraunamos bakalėjos, buitinės chemijos, kosmetikos, kanceliarijos ir visos kitos prekės, konservuoti produktai taip pat. Juk jų prireikia žmonėms, ateinantiems apsipirkti į „Norfos“ parduotuves.

Duona, pienas ir jo produktai, mėsos, kulinarijos ir konditerijos gaminiai, gėrimai – visa tai yra perskirstoma greitai gendančių maisto produktų sandėlyje.

Daržovės ir vaisiai atsiduria kitame jiems skirtame sandėlyje.

Paprastai laikas spaudžia sandėlininkus. Pavyzdžiui, užsakymus parduotuvės turi pateikti iki 4 valandos ryto. Juos gavę gamintojai arba tiekėjai greitai gendančius maisto produktus suveža į sandėlį iki 15 valandos.

Jie išrūšiuojami, nuo 21 valandos kraunami į sunkvežimius ir per naktį išvežiojami į visas „Norfos“ tinklo parduotuves.

Svarbus atsinaujinimas

Pirmieji „Rivonos“ sandėliai Kėdainiuose buvo atidaryti 2004-aisiais. Po kelerių metų prasidėjo plėtra, o vėliau jie buvo modernizuoti.

Didžiausia investicija į sandėlį buvo padaryta 2016-aisiais, kai „Rivona“ įsigijo ir sumontavo galingą automatinę prekių rūšiavimo liniją. „Čia mūsų sorteris“, – taip įrenginį pravardžiuoja sandėlio darbuotojai.

Toje pačioje salėje, kurioje stovi minėta linija, darbuotojų rankos kilnoja tuos maisto produktus, kuriuos parduotuvės užsisako ne pakuotėmis, bet nedideliais kiekiais, pavyzdžiui, tortus, brangesnius mėsos gaminius, fermentinius sūrius. Visa tai sukraunama į kiekvienai parduotuvei skirtą dėžę specialiame stelaže ir nukreipiama į rūšiavimo liniją, o iš jos – į parduotuvei ruošiamo užsakymo vietą.

Pasak sandėlio vadovo Šarūno Rakausko, anksčiau šiame sandėlyje visą darbą tekdavo įveikti rankomis ir tam per dieną prireikdavo dešimties valandų. Tačiau 2016-aisiais įrengus modernią prekių rūšiavimo liniją darbas sutrumpėjo perpus.

„Surūšiavę greitai gendančius produktus likusį darbo dienos laiką skiriame bakalėjai – kavai, makaronams, saldainiams ir kitoms pakuotėse esančioms prekėms išskirstyti“, – paaiškino Š.Rakauskas.

Įvertino naudą

Pasak parduotuves „Norfa“ valdančios bendrovės „Norfos mažmena“ valdybos pirmininko Dainiaus Dundulio, maždaug prieš šešerius metus įrengta prekių rūšiavimo linija jau atsipirko, o jos nauda yra daugialypė.

„Atsiradus šiai prekių surūšiavimo sistemai viskas iš esmės pasikeitė. Svarbiausia šio įrenginio nauda – gerokai padidėjęs darbo našumas. Pagal gautus parduotuvių užsakymus prekės greitai surūšiuojamos ir paruošiamos išgabenti.

Ši įranga puikiai suvaldo užsakymų griūtį, kuri susidaro prieš didžiąsias metų šventes, ypač prieš Velykas ir Kalėdas.

Iš parduotuvių gaunami milžiniški prekių užsakymai, o realiai joms surūšiuoti sugaištama vos 2–3 valandomis ilgiau nei įprastomis dienomis.

Tad prieš Velykas, kaip ir gruodį prieš Kalėdas, dirbantiems sandėlyje žmonėms nebereikia prekių rūšiuoti kiaurą naktį, kaip būdavo anksčiau“, – paaiškino D.Dundulis.

Jis užsiminė ir apie ekonominį tokios įrangos naudingumą. Kadangi sandėlyje būtinos darbo jėgos poreikis sumažėjo, darbuotojai, kurie anksčiau be perstojo turėjo kilnoti užsakytų prekių dėžes, dabar nudirba kitus darbus.

„Dar viena įrangos nauda – žinome jos greitį, todėl gavę parduotuvių užsakymus galime prognozuoti, kiek kurią dieną prireiks darbo jėgos“, – pridūrė pašnekovas.

Tikslesnės ir prognozės

Pasak D.Dundulio, įdiegus prekių rūšiavimo sistemą sumenko ne tik darbo valandų skaičius. Nors tikslūs skaičiavimai nėra atlikti, neabejojama, kad ji sumažino elektros energijos sąnaudas, nes įdiegus šią sistemą reikia mažiau elektrokarų – savaeigių krovininių vežimėlių, varomų akumuliatorių baterijos maitinamu elektriniu varikliu.

Tikslesnės tapo ir prekių pristatymo į parduotuves prognozės.

„Anksčiau nuolat įtampą keldavo tai, kad dėl didelio užsakymų srauto gali nepavykti laiku jų paruošti. Visos prekės į parduotuves turi būti nugabentos rytais poros valandų tikslumu ir vėluoti negalima. Jeigu, tarkime, pieno produktai būtų nugabenti vakare, kas juos tądien išpirktų?

Kartais pasitaiko ekstremalių situacijų, kai kelyje vilkikai patenka į avariją ar įvyksta kitų bėdų, tačiau tai nenumatytos aplinkybės, kurios būna vienkartinės“, – pažymėjo D.Dundulis.

Kartu jis pasidžiaugė, kad ir sandėlyje, ir prie prekių rūšiavimo linijos dirbantys žmonės yra sukaupę nemažai patirties.

„Dauguma darbuotojų yra jauni žmonės, ne vienas jų yra padirbėjęs užsienyje. Kai kurie emigracija susigundydavo padirbėję sandėlyje, bet pamatę, kad užsienyje pinigais nelyja, o gyvenimo sąlygos sunkios, jie grįžo namo ir vėl įsidarbino sandėlyje“, – sakė pašnekovas.

Pirkėjai nemato, kaip prekės suvežamos į „Norfos“ tinklo centrinį sandėlį Kėdainiuose, nemato ir to, kaip iš jo išvežiojamos į parduotuves. Jiems svarbu, kad visada galėtų įsigyti šviežių maisto produktų ir vis ko, ko prireikia buityje.

Prekių kiekis – milžiniškas

Tuo metu, kai „Rivona“ įsigijo šią prekių rūšiavimo liniją, „Norfos“ parduotuvių tinklas buvo mažesnis nei šiuo metu. Linijoje yra 150 prekių paskirstymo vietų, o tinklas jau išsiplėtė iki 153 parduotuvių, tad pora transporterių prekes suskirsto ne vienai, bet dviem nedidelėms parduotuvėms.

Vidutinis linijos greitis – 8 tūkst. dėžių per valandą. Per dieną susidaro apie 50–80 tūkst. prekių pakuočių.

Per mėnesį centriniame sandėlyje perkraunama ir į „Norfos“ parduotuves išvežiojama nuo 21 000 iki 25 000 tonų įvairių prekių. Skaičiuojant europadėklais, vaisių ir daržovių per dieną surenkama vidutiniškai nuo 450 iki 800 padėklų.

Bakalėjos, pramoninių prekių ir alkoholio sandėlyje per dieną pakraunama apie 850, o greitai gendančių produktų sandėlyje – apie 1200 padėklų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.