ECB: Rusijos „Sberbank“ antrinei įmonei Europoje gresia bankrotas

Paskelbus sankcijas Maskvai už įsiveržimą į Ukrainą, Rusijos valstybinio „Sberbank“ antrinei įmonei Europoje gresia bankrotas, pirmadienį pranešė Europos Centrinis Bankas (ECB).

Rusijos „Sberbank“ antrinei įmonei Europoje gresia bankrotas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Rusijos „Sberbank“ antrinei įmonei Europoje gresia bankrotas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-02-28 08:13, atnaujinta 2022-02-28 10:43

„Sberbank Europe AG“, kurio būstinė yra Austrijoje, o filialai Kroatijoje ir Slovėnijoje, „patyrė didelį indėlių nutekėjimą dėl geopolitinės įtampos įtakos reputacijai“, nurodė ECB.

„Europos Centrinis Bankas įvertino, kad „Sberbank Europe AG“ ir dvi jo antrinės įmonės bankų sąjungoje – „Sberbank dd“ Kroatijoje ir „Sberbank banka dd“ Slovėnijoje – žlunga arba gali žlugti dėl pablogėjusios jų likvidumo padėties“, – sakoma ECB pranešime. „Tikėtina, kad bankas negalės sumokėti savo skolų ar kitų įsipareigojimų suėjus terminui“, – priduriama jame.

Dviem didžiausiems Rusijos bankams „Sberbank“ ir VTB ketvirtadienį buvo paskelbtos griežtos JAV sankcijos, kuriomis siekiama apriboti jų galimybes vykdyti verslą tarptautiniu mastu. Savaitgalį sankcijos buvo sustiprintos paskelbus, kad tam tikri bankai bus pašalinti iš tarptautinės SWIFT mokėjimo sistemos.

„Sberbank Europe AG“, 100 procentų priklausantis banko patronuojančiai įmonei Rusijoje, taip pat turi antrines įmones Bosnijoje ir Hercegovinoje, Čekijoje, Vengrijoje bei Serbijoje ir nepriklauso ECB jurisdikcijai. ECB teigė, kad „koordinuoja veiksmus su nacionalinėmis kompetentingomis institucijomis“ šiose šalyse.

Austrijos finansų rinkos institucija (FMA) paskelbė „Sberbank Europe AG“ mokėjimų moratoriumą iki kovo 2 d. Vienintelė išimtis – išmokos indėlininkams, kuriems per dieną leidžiama atsiimti ne daugiau kaip 100 eurų „būtiniausiems kasdieniams poreikiams tenkinti“, skelbia bbc.com.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.