Po pranešimų apie Rusijos bankų atjungimą nuo SWIFT smarkiai kyla naftos kainos

Naftos kainos pirmadienį ryte smarkiai kyla, rinkai reaguojant į pranešimus apie naujas Vakarų sankcijas Rusijai, apribojančias kai kurių Rusijos bankų prieigą prie SWIFT.

Po pranešimų apie Rusijos bankų atjungimą nuo SWIFT smarkiai kyla naftos kainos.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Po pranešimų apie Rusijos bankų atjungimą nuo SWIFT smarkiai kyla naftos kainos.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 28, 2022, 11:27 AM, atnaujinta Feb 28, 2022, 11:38 AM

Balandžio mėnesio ateities sandorių „Brent“ rūšies naftos kaina Londono biržoje „ICE Futures“ nuo sesijos pradžios padidėjo 5,22 JAV dolerio, arba 5,33 proc., iki 103,15 JAV dolerio už barelį. Penktadienį šie sandoriai atpigo 1,15 JAV dolerio, arba 1,2 proc., iki 97,93 JAV dolerio už barelį.

Tuo tarpu balandžio mėnesio ateities sandorių WTI rūšies naftos kaina Niujorko prekių biržoje (NYMEX) padidėjo 5,44 JAV dolerio, arba 5,94 proc., iki 97,03 JAV dolerio už barelį. Penktadienį šių sandorių vertė sumažėjo 1,22 JAV dolerio, arba 1,3 proc., iki 91,59 JAV dolerio už barelį.

Šeštadienį didžiojo septyneto (G7) šalių vadovai nusprendė atjungti kai kuriuos Rusijos bankus nuo tarptautinės SWIFT mokėjimo sistemos.

„Ši priemonė užtikrins, kad šie bankai būtų atjungti nuo tarptautinės finansų sistemos ir pakenks jų galimybėms vykdyti tarptautinius sandorius“, – sakoma bendrame G7 pareiškime.

Pasak ekspertų, nors naujosios sankcijos tiesiogiai energetikos sektoriaus neliečia, tačiau jos turės jam didelį neigiamą poveikį.

„Įvairios sankcijos bankų sektoriuje apsunkina energijos išteklių pardavimą iš Rusijos. Mažai tikėtina, kad dauguma bankų teiks pagrindines finansines paslaugas, siekdami išvengti rizikos patekti į šių sankcijų aprėptį,“ – pažymėjo „Again Capital“ partneris Johnas Kilduffas.

Kartu rinka taip pat baiminasi, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, reaguodamas į sankcijas, gali nuspręsti apriboti energijos išteklių tiekimą, taip paversdamas juos spaudimo svertu. Kai kurios Vakarų naftos bendrovės svarsto galimybę sumažinti savo buvimą arba visiškai pasitraukti iš Rusijos energetikos rinkos.

Didžiosios Britanijos BP sekmadienį pareiškė, kad parduos 19,75 proc. turimų „Rosneft“ akcijų ir pasitrauks iš kitų Rusijos bendrųjų įmonių. „Manome, kad kai kurios Vakarų bendrovės gali nuspręsti, jog neverta rizikuoti tęsiant verslą su Rusija, atsižvelgiant į neapibrėžtumą dėl sankcijų apimties“, – sakoma RBC pranešime.

Rinka taip pat laukia šią savaitę vyksiančio OPEC+ susitikimo, kuriame bus nuspręsta dėl balandžio mėnesio naftos gavybos lygio. Nuo praėjusios vasaros OPEC+ šalys kas mėnesį didina naftos gavybą 400 tūkst. barelių per dieną, atsižvelgdamos į laipsnišką pasaulio ekonomikos atsigavimą po COVID-19 pandemijos sukeltos krizės.

Saudo Arabija patvirtino savo įsipareigojimą laikytis OPEC+ susitarimų

Saudo Arabija sekmadienį patvirtino savo įsipareigojimą laikytis OPEC+ susitarimų, kuriuose dalyvauja ir Rusija, pranešė Saudo Arabijos spaudos agentūra „Saudi Press Agency“, Maskvai sulaukiant didžiulės tarptautinės reakcijos bangos į įvykdytą invaziją į Ukrainą.

Saudo Arabijos sosto įpėdinis Mohammedas bin Salmanas tokius komentarus išsakė per pokalbį su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu, kurio metu taip pat buvo aptarta padėtis Ukrainoje ir jos poveikis energijos rinkoms, nurodė agentūra.

„Šiuo atžvilgiu Jo Karališkoji Didenybė Kronprincas patvirtino, kad Karalystė siekia stabilumo ir naftos rinkų pusiausvyros bei ketina vykdyti įsipareigojimą laikytis OPEC+ susitarimo“, – pridūrė agentūra.

Naftos gamintojų grupės nariai OPEC+ trečiadienį susitiks aptarti tolesnio naftos gavybos didinimo. Praėjus vos kelioms dienoms po Rusijos įsiveržimo į Ukrainą, naftos kaina perkopė 100 JAV dolerių už barelį ribą. Telekonferencijos metu prie 13 tikrųjų OPEC narių prisijungs 10 sąjungininkių iš OPEC+ grupės.

Nors Saudo Arabija laikoma OPEC valstybių narių lydere, Rusija yra pagrindinė veikėja tarp dešimties kitų šalių, sudarančių OPEC+ grupę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.