Stambūs Rusijos milijardieriai sunerimo: baiminasi, kad sankcijos pakirs jų verslus Verslininkai ragino nutraukti „kraujo liejimą“

Rusijos milijardieriai Michailas Fridmanas ir Olegas Deripaska tapo pirmaisiais garsiais šalies verslininkais, pasisakiusiais prieš Rusijos invaziją į Ukrainą, rašoma „The Guardian“. Verslininkai ragino nutraukti „kraujo liejimą“ ir „kuo greičiau“ pradėti taikos derybas.

Verslininkai ragino nutraukti „kraujo liejimą“ ir „kuo greičiau“ pradėti taikos derybas.<br>Lrytas.lt koliažas
Verslininkai ragino nutraukti „kraujo liejimą“ ir „kuo greičiau“ pradėti taikos derybas.<br>Lrytas.lt koliažas
Dėl invazijos į Ukrainą Rusijai taikomos vis griežtesnės sankcijos – jau nuspręsta pašalinti kelis Rusijos bankus iš pasaulinės bankinių mokėjimų sistemos „Swift“.<br>M.Patašiaus nuotr.
Dėl invazijos į Ukrainą Rusijai taikomos vis griežtesnės sankcijos – jau nuspręsta pašalinti kelis Rusijos bankus iš pasaulinės bankinių mokėjimų sistemos „Swift“.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-02-28 19:26

M.Fridmenas buvo didžiausio Rusijos privataus banko „Alfa Bank“ įkūrėjas, šiuo metu valdantis privataus kapitalo įmonę „LetterOne“, baiminasi, kad Rusijai taikomos sankcijos gali sukelti nuostolių verslui.

Būtent šios įmonės laiške darbuotojams verslininkas skatino nutraukti „kraujo liejimą“, nors toks sprendimas jam atrodo „bauginančiai tolimas“.

Fridmano įmonei „LetterOne“ priklauso jos mažmeninės prekybos padalinio „L1 Retail“ turtas, įskaitant Jungtinės Karalystės mažmeninės prekybos sveiku maistu įmonė „Holland & Barrett“, taip pat Ispanijos prekybos centrų tinklas DIA ir mobiliojo ryšio paslaugų teikėjas „Turkcell“, turintis klientų Turkijoje, Ukrainoje, Baltarusijoje ir Kipre.

„Karas niekada negali būti atsakymas“, – „Financial Times“ išplatintame elektroniniame laiške rašė vienas turtingiausių Rusijos žmonių. Jis taip pat pridūrė, kad įprastai vengia politinių pareiškimų.

„Esu verslininkas, turintis atsakomybę prieš daugybę tūkstančių savo darbuotojų Rusijoje ir Ukrainoje. Tačiau esu įsitikinęs, kad karas niekada negali būti atsakymas. Ši krizė kainuos gyvybes ir pakenks dviem tautoms, kurios šimtus metų buvo broliai“, – rašė M.Fridmenas.

Kadangi M.Fridmenas gimęs Ukrainoje, kreipimesi į darbuotojus pasakojo apie savo šaknis Ukrainoje, Lvove, ir ten gyvenančius tėvus. „Be to, didžiąją gyvenimo dalį praleidau kaip Rusijos pilietis, kurdamas ir plėtodamas verslą.

Esu labai prisirišęs prie ukrainiečių ir rusų tautų ir dabartinį konfliktą vertinu kaip jų abiejų tragediją“, – dėstė garsus verslininkas.

Tuo tarpu O.Deripaska susirašinėjimo programėlėje „Telegram“ skatino „kuo greičiau“ pradėti taikos derybas tarp Rusijos ir Ukrainos.

Šis verslininkas yra įkūręs Rusijos aliuminio įmonę „Rusal“, kurios akcijų paketą, kaip rašoma „The Guardian“, valdo per Londone patronuojančios bendrovės „EN+ Group“ akcijas.

O.Deripaska dar vasario 21 d. dieną buvo įsitikinęs, kad karas tarp Rusijos ir Ukrainos nekils, tačiau neseniai išplatintame pranešime jis jau teigė, kad „taika yra labai svarbi“.

Šis verslininkas jau nuo 2018 m. įtrauktas į JAV sankcijų sąrašą dėl tariamų ryšių su Rusijos Vyriausybe.

Dėl invazijos į Ukrainą Rusijai taikomos vis griežtesnės sankcijos – jau nuspręsta pašalinti kelis Rusijos bankus iš pasaulinės bankinių mokėjimų sistemos SWIFT. Tai liečia ir stambiuosius Rusijos verslininkus, patiriančius vis didesnius nuostolius.

Parengta pagal „The Guardian“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.