I. Šimonytė pareiškė, kuri sankcija Rusijai yra „atominė“ – tai tikrai ne atjungimas nuo SWIFT Ekonomistas: atjungti 7 bankus nepakanka

Europos Sąjunga (ES) trečiadienį atjungė septynis Rusijos bankus nuo pasaulinio SWIFT tinklo, įgyvendindama sankcijas, paskelbtas dėl Maskvos invazijos į Ukrainą.

Europos Sąjunga (ES) trečiadienį atjungė septynis Rusijos bankus nuo pasaulinio SWIFT tinklo.<br>AP nuotr.
Europos Sąjunga (ES) trečiadienį atjungė septynis Rusijos bankus nuo pasaulinio SWIFT tinklo.<br>AP nuotr.
I.Šimonytė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
I.Šimonytė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
T.Povilauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
T.Povilauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
M.Dubnikovas.<br>V.Skaraičio nuotr.
M.Dubnikovas.<br>V.Skaraičio nuotr.
A.Izgorodinas.<br>V.Skaraičio nuotr.
A.Izgorodinas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Rubliai.<br>Pexels.com nuotr.
Rubliai.<br>Pexels.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Mar 2, 2022, 2:17 PM, atnaujinta Mar 2, 2022, 5:23 PM

Skyrė dar 10 dienų

Tarp septynių bankų, atjungtų nuo tarpbankinio susirašinėjimo sistemos, yra antras pagal dydį Rusijos skolintojas „VTB Bank“, taip pat „Bank Otkritie“, „Novikombank“, „Promsvyazbank“, „Rossiya Bank“, „Sovcombank“ ir VEB („Vnesheconombank“).

Pasak oficialaus ES leidinio, sprendimas įsigaliojo nedelsiant.

Tačiau SEB banko ekonomistas Tadas Povilauskas portalui lrytas.lt nurodė, kad šiems bankams dar palikta 10 dienų nuo SWIFT sistemos atsijungti. Galutinis atjungimas bus įgyvendintas kovo 12 d.

Kaip portalui lrytas.lt sakė ekonomistas Marius Dubnikovas, tos 10 dienų nėra reikšmingos, nes žala Rusijai jau padaryta.

„Londono biržose „Sberbank“ akcijos trečiadienį krito iki 1 cento, „Gazprom“ irgi kainavo 1 centą. Viskas – Rusijos finansų sistema yra sugriauta ir susprogdinta, dabar reikės sprėbti pasekmes“, – teigė ekonomistas.

„Brandnomika“ ekonomistas Aleksandras Izgorodinas sakė manantis, kad atjungimui nuo SWIFT pasiruošti užtektų ir kelių dienų, 10 neturėtų prireikti, nes techniniai sprendimai nėra tokie sudėtingi. Tačiau jis numano, kad Vakarai 10 dienų skyrė ne be reikalo.

„Manau, čia yra paslėpta mintis. Galbūt Vakarai skyrė šį laiką tiems Rusijos piliečiams, kurie Rusijoje negyvena ir turi dar vienas sąskaitas Europos bankuose, kad jie spėtų ištraukti savo pinigus iš Rusijos bankų sistemos. Tikrai šias 10 dienų matysime dideles kapitalo išplaukas iš Rusijos“, – su portalu lrytas.lt kalbėjo A.Izgorodinas.

Atjungimas nuo SWIFT nėra atominė sankcija

Septynių bankų įtraukimas į sąrašą – tai dar vienas Vakarų šalių koordinuotų bausmių Rusijai už invaziją į Ukrainą paketas.

„Europos Sąjunga šviesos greičiu patvirtino tris griežtų sankcijų bangas Rusijos finansų sistemai, aukštųjų technologijų pramonei ir korumpuotam elitui,“ – sakoma Europos Komisijos pirmininkės Ursulos von der Leyen pareiškime.

„Tai didžiausias sankcijų paketas ES istorijoje. Šiandienis sprendimas atjungti svarbiausius Rusijos bankus nuo SWIFT tinklo bus dar vienas labai aiškus signalas Putinui ir Kremliui,“ – pridūrė bloko vadovė.

Tačiau trečiadienį spaudos konferencijoje premjerė Ingrida Šimonytė pareiškė, kad septynių Rusijos bankų atjungimas nuo SWIFT nėra baisiausia sankcija.

„Pati baisiausia sankcija yra sprendimas dėl centrinio banko valdomų aktyvų įšaldymo. Tai yra atominė sankcija, o tikrai ne atjungimas nuo SWIFT, kuris labai apsunkina pavedimus, tačiau nėra tai, kad padaro juos neįmanomus“, – sakė ji.

Pasak premjerės, dėl karo Ukrainoje įvedamos sankcijos Rusijos centriniam bankui „turi labai daug kitų pasekmių“.

„Todėl, kad tai yra ir pasekmė kursui, ir kurso palaikymo galimybėms, ir finansavimo galimybėms, ir daugeliui kitų dalykų“, – kalbėjo I. Šimonytė.

SWIFT sankcijos pernelyg švelnios

A.Izgorodino teigimu, didžiausia problema yra tai, kad sankcijos paskelbtos tik septyniems Rusijos bankams, o iš viso šalyje jų – apie 330.

„Šiuo metu SWIFT sankcijos yra pernelyg švelnios, jos turi būti griežtinamos, nes vienintelis greitas kelias sustabdyti karą yra įvesti dar griežtesnes ekonomines sankcijas. Nuo SWIFT reikėtų atjungti visus bankus“, – tarė ekonomistas.

Anot jo, tai sukeltų visuomenės paniką, žmonės masiškai užgultų bankus, norėdami išsiimti visus pinigus. Tada Rusijos centrinis bankas turėtų gelbėti komercinius bankus, o tai būtų labai brangu.

„Dabar Rusijos centrinis bankas turi apie 630 mlrd. dolerių rezervo, 440 mlrd. dolerių yra užšaldyti Vakarų sankcijomis. Vadinasi, Rusijos centrinis bankas negalėtų stipriai padėti savo bankams ir dalis jų žlugtų.

Tada visuomenės panika ir nepasitenkinimas valdžia priverstų sustabdyti karą“, – sakė A.Izgorodinas.

Sąrašas gali būti peržiūrimas

Į sąrašą neįtraukti du pagrindiniai Rusijos bankai – „Sberbank“ ir „Gazprombank“, kuriems prieiga prie SWIFT palikta, kad ES šalys galėtų sumokėti už rusiškas dujas ir naftą.

Tačiau I.Šimonytė patvirtino, kad bankų sąrašas gali būti peržiūrimas ir ilgėti.

Tai patvirtino ir vienas aukšto rango ES pareigūnas. Jis pridūrė, kad, sudėjus kiek anksčiau įvestas G7 partnerių sankcijas, „šiek tiek daugiau nei 80 proc. [Rusijos] bankų sistemos šiuo metu yra taikomos tam tikros sankcijos“.

Tokios sankcijos apima atjungimą nuo SWIFT, aktyvų įšaldymą ir finansines sankcijas, kurias taiko ES, JAV ir Didžioji Britanija.

Pasak pareigūno, Šveicarija – pagrindinis finansų centras už ES ribų – leido suprasti, jog vadovausis bloko pavyzdžiu patvirtindamas savo priemones.

Jis taip pat pridūrė, kad ES uždraus bet kokias naujas ES investicijas į Rusijos tiesioginių investicijų fondą ir eurų banknotų tiekimą bet kuriam subjektui Rusijoje, išskyrus asmeniniam naudojimui ar dėl tam tikrų diplomatinių priežasčių, kad būtų išvengta SWIFT draudimo apėjimo.

Dalies Rusijos bankų pašalinimas iš SWIFT sistemos, leidžiančios greitai ir saugiai atlikti tarpvalstybinius sandorius, neišvengiamai turės įtakos ES ir Vakarų šalims, tačiau „tai suprantama ir tai yra priimta“, pridūrė pareigūnas.

Karas Ukrainoje tęsiasi jau septintą dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.