Smunkant rubliui rusai, kol gali, šluoja „iPhone“ – jų kaina per tris dienas pašoko bent 170 eurų

Dėl rublio kurso svyravimų Rusijoje padidėjo „iPhone“ ir kitos „Apple“ įrangos paklausa, o kainos, mažmenininkų teigimu, pakilo 15-20 proc. Kovo 1 d. vakare „Apple“ nutraukė prekybą visais savo įrenginiais oficialioje internetinėje parduotuvėje Rusijoje, o vėliau bendrovė apskritai paskelbė ribojanti veiklą Rusijos Federacijoje.

Kovo 1 d. vakare „Apple“ nutraukė prekybą visais savo įrenginiais oficialioje internetinėje parduotuvėje Rusijoje, o vėliau bendrovė apskritai paskelbė ribojanti veiklą Rusijos Federacijoje.<br>„Topo centro“ nuotr.
Kovo 1 d. vakare „Apple“ nutraukė prekybą visais savo įrenginiais oficialioje internetinėje parduotuvėje Rusijoje, o vėliau bendrovė apskritai paskelbė ribojanti veiklą Rusijos Federacijoje.<br>„Topo centro“ nuotr.
Rublio kurso nepastovumas lėmė ir tai, kad rusai daugiau perka ne tik mobiliųjų telefonų, bet ir buitinės technikos, nešiojamųjų kompiuterių.<br> Pixabay.com nuotr.
Rublio kurso nepastovumas lėmė ir tai, kad rusai daugiau perka ne tik mobiliųjų telefonų, bet ir buitinės technikos, nešiojamųjų kompiuterių.<br> Pixabay.com nuotr.
Rusijai Ukrainoje pradėjus karą, prie bankomatų nusidriekė eilės. <br> AFP/Scanpix nuotr.
Rusijai Ukrainoje pradėjus karą, prie bankomatų nusidriekė eilės. <br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 2, 2022, 5:29 PM

Pirmąją pavasario dieną bandant svetainėje užsakyti bet kurį „iPhone“, „Mac“, „Apple Watch“ ar kitą įrenginį, rodomas pranešimas, kad šiuo metu pristatymas negalimas. Dieną prieš tai bendrovės prietaisų pristatymo laikas užsisakant iš oficialios svetainės pailgėjo iki kelių mėnesių. Vėlų kovo 1 d. vakarą „Apple“ paskelbė, kad dėl įvykių Ukrainoje sustabdė visų produktų pardavimą Rusijoje. Bendrovė taip pat paskelbė, kad stabdo produktų eksportą į šalį ir riboja naudojimąsi kitomis paslaugomis, įskaitant „Apple Pay“.

Vasario 22-28 d. MTS parduotuvėse parduotų išmaniųjų telefonų skaičius per savaitę, palyginti su praėjusiais metais, išaugo 150 proc., o pusė šių įrenginių buvo „iPhone“, „Forbes“ nurodė operatoriaus atstovas. Pašnekovas iš vienos internetinės mažmenininkės teigė, kad vasario 28 d. „iPhone“ parduota per 110 proc. daugiau vienetų, palyginti su vasario 21 d.

Pastarosiomis dienomis „Ozon“ parduotuvėje taip pat padidėjo įrangos paklausa, o didžiausią paklausą turėjo „iPhone 13“ ir „11“, „Apple Watch“ ir belaidės ausinės „AirPods“, teigė atstovas spaudai. Jis pridūrė, kad klientų susidomėjimas įrenginiais susijęs su kylančiu dolerio kursu.

Į Rusiją iš užsienio „Apple“ įvežantis pardavėjas teigė, kad padidėjusios „Apple“ išmaniųjų telefonų paklausos priežastis – rublio kurso svyravimas Rusijai Ukrainoje pradėjus karą. Pašnekovo teigimu, „Apple“ įrenginiai – geras pasirinkimas taupyti pinigus, nes praėjus vos kelioms dienoms po staigaus rublio kritimo jie pabrango. Pasak jo, parduotuvės jau padidino „Apple“ prietaisų kainas 20-30 proc. „Kaina kyla ne proporcingai dolerio kursui, o dar stipriau, nes mažmenininkai tikisi, kad kursas dar labiau augs“, – pažymi „Forbes“ pašnekovas.

„Forbes“ šaltinis vienoje iš mobiliojo ryšio mažmeninės prekybos įmonių patvirtino didėjantį susidomėjimą įvairių prekės ženklų išmaniųjų telefonų flagmanais. Jis pridūrė, kad pirkėjai labiausiai domėjosi „Apple“ technologijomis – pašnekovo teigimu, rusai meta pinigus į „iPhone“.

Tai patvirtino ir „WishMaster“, internetinės skaitmeninės parduotuvės, informacija. Vasario 24 d. pasirodė pranešimas, kad užsakymų priėmimas ir tvarkymas laikinai sustabdytas. Po dviejų dienų parduotuvės grupėje pasirodė nauja žinutė, kad parduotuvė „palaipsniui atkuria“ įprastą darbo režimą. „Tačiau dėl nestabilios geopolitinės padėties visi prekių pristatymai vyksta su didelėmis pertraukomis, todėl labai sunku vykdyti veiklą“, – sakoma „WishMaster“ pranešime.

Vasario 26 d. komentaruose vienas socialinės žiniasklaidos vartotojas parašė, kad bendrovė pakėlė kainas. Į tai „WishMaster“ atsakė, kad prietaisų kaina tiesiogiai priklauso nuo dolerio keitimo kurso ir kad nauja siunta buvo pristatyta pagal dabartinį kursą. Kitas vartotojas ten pat komentavo, kad išmaniųjų telefonų kainos išaugo 15-20 proc., o parduotuvė nurodė, jog tiekimo kainų nustatymas yra sudėtingesnis procesas, be to, prietaisų kaina auga „daug daugiau ir daug greičiau“ nei dolerio kursas. Pranešama, kad pardavėjai įrenginių kainas keičia kelis kartus per dieną.

Tuo metu „MegaFon Retail“ generalinis direktorius Vladimiras Skurikinas tikino nepastebėjęs „iPhone“ paklausos augimo, o įrenginių pardavimai esą buvo panašūs kaip pirmąją vasario savaitę.

Rublio kurso nepastovumas lėmė ir tai, kad rusai daugiau perka ne tik mobiliųjų telefonų, bet ir buitinės technikos, nešiojamųjų kompiuterių.

„Forbes“ korespondentas, susisiekęs su internetinės parduotuvės „Re:Store“ darbuotoju ir prisistatęs pirkėju, norinčiu įmonei nupirkti 10 „iPhone 13 Pro“, išgirdo, kad pardavėjas nemato duomenų, jog Maskvos parduotuvėse būtų galima tokį pirkinį įsigyti. Pasak jo, bendrovė sustabdė „iPhone“ pardavimą juridiniams asmenims. „Forbes“ pašnekovas negalėjo tiesiai atsakyti, kodėl taip atsitiko, tačiau užsiminė, kad taip yra „dėl dabartinės padėties šalyje“. „Re:Store“ – ne vienintelė parduotuvė, kurioje nuo kovo 1 d. draudžiama juridiniams asmenims parduoti telefonus.

Parduotuvės „Cifrus“ darbuotojas telefonu „Forbes“ sakė, kad įvairūs „iPhone“ modeliai vis dar parduodami, tačiau jų kaina per pastarąsias tris dienas vidutiniškai padidėjo 20-30 tūkst. rublių (170-255 eurais). „Forbes“ šaltinis internetinėje parduotuvėje pažymėjo, kad kai kurie elektronikos tiekėjai (ne tik „Apple“) jau paskelbė apie tiekimo apribojimus ir kainų peržiūrą, todėl prognozuoja, kad kainos gali padidėti iki 30 proc.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.