I. Šimonytė: Rusijos vertybiniai popieriai yra pripažįstami šlamštu, o tai gali turėti tam tikrą poveikį ekonomikai

Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė tvirtina, kad tiksliai numatyti, kaip globalią ekonomiką paveiks Kremliaus karinė agresija prieš Ukrainą ir dėl to Vakarų valstybių įvestos sankcijos, yra sudėtinga. Pasak premjerės, jau dabar galima pastebėti, kad greičiausiai bus paveikti įvairūs ekonomikos sektoriai.

I.Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
I.Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-03-03 12:35

„Finansų sistemoje trūkinėja ryšiai, vertybiniai popieriai, Rusijos skolos popieriai yra pripažįstami šlamštu. Vadinasi, dėl to tam tikras poveikis įvairiais kanalais bus globaliai ekonomikai“, – ketvirtadienį Vyriausybėje, spaudos konferencijoje, sakė I. Šimonytė.

Vyriausybės vadovė atkreipė dėmesį, kad daugelis Rusijos rinkoje veikiančių įmonių yra paveiktos, joms net ir nepritaikius tiesioginių ribojimų.

„Daug kompanijų traukiasi iš Rusijos rinkos savo sprendimu. Ne dėl to, kad yra įvestos kažkokios sankcijos“, – pažymėjo ji.

Pasak premjerės, karinis konfliktas jau paveikė ir naftos kainas, tačiau tolesnės kainų tendencijos, jos teigimu, priklausys ir nuo OPEC+ valstybių veiksmų.

„Šiuo metu matome, kad naftos kainos reaguoja į tą situaciją kuri vyksta. Tačiau yra ne vienas veiksnys, kuris pokytį gali įvairiai paveikti. Įskaitant ir OPEC valstybių sprendimus“, – tvirtino I. Šimonytė.

ELTA primena, kad, reaguojant į jau aštuntą dieną besitęsiančią Rusijos karinę invaziją į Ukrainą, Jungtinės Amerikos Valstijos ir Europos Sąjunga kartu su kitomis Vakarų ir Azijos valstybėmis pritaikė Kremliui griežtas ekonomines sankcijas.

Rusijos lėktuvams uždaryta ES ir JAV oro erdvė, siekiant blokuoti šalies prezidento Vladimiro Putino karo Ukrainoje finansavimą, taip pat bus įšaldytas visas bankų turtas ES.

Be to, šeštadienį nuo tarptautinės tarpbankinių atsiskaitymų sistemos SWIFT atjungiami septyni rusiški bankai.

Įšaldytas ir rusų oligarchų bei asmenų iš V. Putino aplinkos turtas, apribota jų kelionių laisvė. Tarp sankcionuojamų asmenų yra Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas, kelionių milžinės TUI didysis akcininkas Aleksejus Mordašovas, artimas V. Putino bendražygis ir valstybinio koncerno „Rosneft“ vadovas Igoris Sečinas, milijardierius ir „Alfa“ banko vadovas Michailas Fridmanas, taip pat minimi verslininkai Ališeras Usmanovas, Piotras Avenas ir Nikolajus Tokarevas.

Pritaikius ekonomines sankcijas, iki rekordinių žemumų nusirito Rusijos rublis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.