ES sankcijų smūgį gavę V. Putinui artimi oligarchai virkauja dėl įžeistos garbės, orumo ir verslo reputacijos

ES į sankcijų sąrašą įtraukė 26 Rusijos piliečius, tarp kurių – ir keli didžiausi šalies verslininkai. BBC aiškinosi, kodėl kiekvienas iš jų buvo įtrauktas į ES sąrašą ir ką jie patys apie tai mano. Sankcijų dokumente teigiama, kad į juodąjį sąrašą įtrauktiems asmenims draudžiama įvažiuoti į ES šalis ir įšaldomas visas jų turtas ES teritorijoje.

A.Usmanovas su V.Putinu.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
A.Usmanovas su V.Putinu.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 A.Mordašovas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 A.Mordašovas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
I.Sečinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
I.Sečinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 5, 2022, 9:18 PM

Kai kurie į sąrašą patekę verslininkai iš karto atsistatydino iš įmonių vadovų postų – taip tikisi nuo sankcijų apsaugoti verslą. Pavyzdžiui, Michailas Fridmanas ir Piotras Avenas, kuriems buvo pritaikytos sankcijos, atsistatydino iš „Alfa Bank“ direktorių valdybos, o M.Fridmanas taip pat pasitraukė iš bendrovės „Veon“, telekomunikacijų paslaugų įmonės, direktorių valdybos. Aleksandras Ponomarenka atsistatydino iš Šeremetjevo tarptautinio oro uosto direktorių valdybos vadovo pareigų.

Iš viso sąraše – devyni stambūs verslininkai.

Ališeras Usmanovas, „USM Holdings“ bendrasavininkis

A.Usmanovas dokumente apibūdinamas kaip „prokremliškas oligarchas“ ir „vienas mėgstamiausių Vladimiro Putino oligarchų“.

Be to, kad remia Krymo aneksiją, A.Usmanovas kaltinamas daręs spaudimą žodžio laisvei Rusijoje. Dokumente teigiama, kad „A.Usmanovui perėmus laikraščio „Kommersant“ valdymą buvo apribota redakcinių sprendimų laisvė, o leidinys užėmė atvirai prokremlišką poziciją“.

A.Usmanovo nuomone, ES sprendimas neteisingas, o jam taikomų sankcijų priežastys „grindžiamos išgalvotais ir nepagrįstais kaltinimais, kurie žeidžia mano garbę, orumą ir verslo reputaciją“.

Verslininkas taip pat pareiškė, kad dėl sankcijų laikinai sustabdo savo kaip Tarptautinės fechtavimo federacijos vadovo įgaliojimus.

Igoris Sečinas, „Rosneft“ vadovas

Dokumente pažymima, kad I.Sečinas yra asmeninis V.Putino draugas ir „vienas įtakingiausių Rusijos politinio elito narių“. ES išvadose teigiama, kad I.Sečinas „materialiai ir finansiškai rėmė asmenis, atsakingus už Krymo aneksiją ir destabilizaciją Ukrainoje, ir gavo iš to naudos“.

Taip pat pažymima, kad oro bendrovė „Rosneft-Aero“, kuriai vadovauja I.Sečinas, tiekia žibalą Simferopolio oro uostui aneksuotame Kryme.

Aleksejus Mordašovas, „Severstali“ direktorių tarybos vadovas

Dokumente teigiama, kad A.Mordašovo bendrovė yra Kryme veikiančio banko „Rossija“ ir „National Media Group“ akcininkė. „Severgroup“ taip pat valdo įmonę „Power Machines PJSC“, kuri yra pardavusi keturias vėjo turbinas aneksuotam Krymui.

A.Mordašovas aiškina, kad nesuprato sankcijų priežasčių. „Norėčiau pabrėžti, kad esu toli nuo politikos. Visą gyvenimą kūriau ekonominę vertę bendrovėms, kuriose dirbau Rusijoje ir užsienyje. Aš visiškai nesusijęs su dabartinės geopolitinės įtampos atsiradimu“, – verslininko žodžius citavo jo atstovas spaudai.

Nikolajus Tokarevas, „Transneft“ vadovas

N.Tokarevas dokumente įvardijamas kaip „vienas iš Rusijos valstybinių oligarchų“, kuris 2000-aisiais „kontroliavo didelį valstybės turtą“.

Kaip pažymima ES sprendime, A.Tokarevas yra „vienas iš pagrindinių rūmų Gelendžike, kuriais, kaip įtariama, asmeniškai naudojosi Vladimiras Putinas, statybų rėmėjų“. Verslininkas taip pat įtariamas prisidėjęs prie Krymo aneksijos ir padėties destabilizacijos Ukrainoje.

Piotras Avenas, „Alfa-bank“ direktorių tarybos vadovas, Michailas Fridmanas, „Alfa-bank“ bendrasavininkis

Dokumente P.Avenas apibūdinamas kaip „vienas iš Vladimiro Putino artimiausių oligarchų“ ir „vienas iš maždaug 50-ies turtingiausių Rusijos verslininkų, kurie reguliariai Kremliuje susitinka su Vladimiru Putinu“. ES sprendime M.Fridmanas vadinamas „vienu didžiausių Rusijos finansuotojų“.

Sprendime teigiama, kad P.Avenas kartu su savo verslo partneriu M.Fridmanu „dalyvavo Kremliui bandant panaikinti Vakarų sankcijas, įvestas siekiant atremti agresyvią Rusijos politiką prieš Ukrainą“.

Verslininkai taip pat „rėmė veiksmus ir politiką, keliančius grėsmę Ukrainos teritoriniam vientisumui, suverenitetui ir nepriklausomybei“, sakoma sprendime.

P.Avenas ir M.Fridmanas paskelbė bendrą pareiškimą, kuriame teigia, kad verslininkai „labai sukrėsti sąmoningai melagingų kaltinimų, pateiktų ES sprendime“. Jiedu pavadino ES sprendimą nepagrįstu ir galinčiu sukelti nepagrįstą žalą darbuotojams, klientams, partneriams ir verslui.

Genadijus Timčenka, „Volga Group“ savininkas

Kaip pažymima dokumente, G.Timčenka yra banko „Rossija“, kuris „laikomas asmeniniu aukšto rango Rusijos pareigūnų banku“, akcininkas. Be to, bankas „Rossija“ atidarė savo biurus aneksuotame Kryme ir valdo „Nacionalinės žiniasklaidos grupės“ akcijų paketą, kuri „savo ruožtu kontroliuoja televizijos kanalus, aktyviai remiančius Rusijos valdžios institucijų politiką, kuria siekiama destabilizuoti padėtį Ukrainoje“.

Aleksandras Ponomarenka, Šeremetjevo tarptautinio oro uosto direktorių valdybos vadovas

ES sprendime pažymima, kad A.Ponomarenka „palaiko glaudžius ryšius su kitais Vladimirui Putinui artimais oligarchais“, taip pat su Rusijos aneksuoto Krymo vadovu Sergejumi Aksionovu.

Taip pat teigiama, kad A.Ponomarenka dalyvavo finansuojant rūmų Gelendžike statybas ir Krymo aneksiją.

A.Ponomarenka pažymi, esą jis ne kartą Rusijos ir užsienio žiniasklaidai komentavo, jog 2016 m. pasitraukė iš rūmų Gelendžike projekto, nedalyvavo jo finansavime ir nuo to laiko prie to neprisidėjo.

Verslininkas tikina, kad nepažįsta ir niekada nebuvo susitikęs su S.Aksionovu. A.Ponomarenka „dėl susiklosčiusių aplinkybių“ atsistatydino iš Šeremetjevo tarptautinio oro uosto valdybos vadovo pareigų.

Piotras Fradkovas, „Promsvyazbank“ pirmininkas ir generalinis direktorius

Kaip teigiama sprendimo dėl sankcijų tekste, „Promsvyazbank“ „teikia finansinę paramą Rusijos gynybos sektoriui ir Rusijos kariuomenei, kuri yra atsakinga už masinį kariuomenės telkimą toli nuo sienos Ukrainoje ir už Rusijos karių buvimą Kryme“. Be to, „Promsvyazbank“ veikia Kryme.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.