Rusijoje velnišku greičiu brangsta užsienietiškų prekių likučiai 

Rusijoje elektronikos parduotuvės į prekybą neša paskutines atsargas, nes dauguma gerai žinomų užsienio gamintojų dėl Ukrainoje pradėto karo atsisakė tiekti prekes ir uždaro savo firmines parduotuves, rašo „Postimees“.

Žiniasklaidoje mažmenininkai pirkimo piką lygino su prieššventiniu skubėjimu ir pasakojo, kaip kas kelias valandas didino kainas etiketėse.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Žiniasklaidoje mažmenininkai pirkimo piką lygino su prieššventiniu skubėjimu ir pasakojo, kaip kas kelias valandas didino kainas etiketėse.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 6, 2022, 5:20 PM

Rusijos rublis nuvertėja – šiandien už eurą mokami 134 rubliai, nors prieš pusantros savaitės euras buvo vertas 88 rublių. Nuo metų pradžios rublis prarado beveik 60 proc. savo vertės. Tai sukėlė beprotišką kainų kilimą.

Pirmosiomis Rusijos atakos dienomis žmonės skubėjo iš bankomatų išsiimti rublių ir išsikeisti juos į valiutą. Kai bankomatuose ir bankuose baigėsi pinigai, jie ėjo į parduotuves pirkti ilgalaikio vartojimo prekių, atsiskaitydami vis dar veikiančiomis banko kortelėmis.

Žiniasklaidoje mažmenininkai pirkimo piką lygino su prieššventiniu skubėjimu ir pasakojo, kaip kas kelias valandas didino kainas etiketėse. Ypač buvo justi buities technikos, plataus vartojimo elektronikos prekių brangimas.

Pavyzdžiui, televizorius „Samsung QE55Q80A“, kuris prieš karą didžiausioje Rusijos internetinėje parduotuvėje „Wildberries.ru“ kainavo 75 149 rublius, dabar kainuoja 134 080 rublių. Taigi kaina padidėjo beveik 80 proc. Atsižvelgiant į valiutų kursų skirtumą, prieš karą šis televizorius buvo vertas 850 eurų, o dabar – šiek tiek daugiau nei 1000 eurų. Palyginimui, tokį pat televizorių Lietuvoje galima nusipirkti už panašiai 760 eurų.

„Philips“ kavos aparato EP2231 kaina padidėjo nuo 32 875 rublių iki 50 990 rublių, t. y. dvigubai, kaip nurodoma „Wildberris“ svetainėje. „Apple iPhone 12“ kaina per pusantros savaitės pakilo nuo 63 128 rublių iki 96 740 rublių.

Realiausia, kad ateityje Rusijos rinka priklausys nuo Kinijos gamintojų, kurie ir toliau čia tieks savo prekes. Beje, pavyzdžiui, „Xiaomi“ išmaniųjų telefonų kainos vidutiniškai padidėjo perpus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.