Kainos stulbinamai kyla ir Panevėžyje: už kiek čia galima nusipirkti butą?

2021 metais Panevėžio butų rinka grįžo į priešpandeminį aktyvumą – parduotas 1211 butas (įskaitant seną, naują statybą bei bendrabučius). Lyginant su 2020 metais, sandorių įvyko 27 proc. daugiau. Lyginant su 2017 – 2018 metais – 6-8 proc. daugiau. 2 proc. aktyvesnė būsto rinka Panevėžyje stebėta tik 2019 metais (1231 sandoris).

Panevėžys.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Panevėžys.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Panevėžys.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Panevėžys.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Panevėžys.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Panevėžys.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

www.jp.lt

Mar 7, 2022, 4:58 PM

Butų kainos mieste ūgtelėjo net apie 20 proc. per metus, vidutiniškai – nuo 850 iki 1050 Eur/kv.m. Tikėtina, kad kainų augimo tendencija išliks ir šiais metais. Stebėdami gyvą rinką matome, kad 2022-ųjų sausis jas jau kilstelėjo bent keliais procentais“, – „Inreal“ tinklaraštyje cituojama įmonės vertintoja Panevėžyje Rasa Šatinskienė.

Daugiabučių mikrorajonai – patrauklūs ir mažiau patrauklūs

„Panevėžio mieste išskiriama net apie 20 jo dalių – mikrorajonų, tačiau tarp miestelėnų žinomi ir vartojami vos keli pavadinimai. Daugiabučių kvartalai vyrauja šešiuose (neskaitant centrinės miesto dalies) mikrorajonuose, ir juos galima suskirstyti į patrauklius ir mažiau patrauklius. Šis mikrorajonų patrauklumas sąlygojamas jų lokacijų, nes, kalbant apie būsto kokybę, visuose juose yra tiek geresnės, tiek prastesnės būklės butų“, – pasakoja R.Šatinskienė.

Anot jos, beveik du trečdaliai visų būsto pardavimų įvyksta šešiuose populiariausiuose mikrorajonuose. Kitose miesto dalyse dominuoja mažaaukščiai gyvenamieji namai arba pramonės objektai, o daugiabučiai pastatai yra pavieniai, ir sandorių čia vyksta kur kas mažiau.

Butų kainos Klaipėdos, Kniaudiškio ir Pilėnų mikrorajonuose

Pasak R.Šatinskienės, patrauklieji „miegamieji“ Panevėžio rajonai: Klaipėda, Kniaudiškis ir Pilėnai yra pietvakarinėje ir vakarinėje miesto dalyse. Klaipėdos ir Kniaudiškių vietovės yra patrauklios dėl išplėtotos infrastruktūros (mokyklos, darželiai, sporto ir poilsio klubai, Panevėžio miesto poliklinika), prekybos centrų gausos, patogios lokalizacijos (arti miesto centras). Šalia Klaipėdos mikrorajono yra miesto Kultūros ir poilsio parkas. Šalia Pilėnų vyksta naujų objektų statyba, kas lemia nekilnojamojo turto paklausą ir aukštą kainų lygį.

Šiuose populiariausiuose Panevėžio mikrorajonuose prastos fizinės būklės butų kainos svyruoja nuo 700 iki 900 Eur/kv. m, priklausomai nuo jų dydžio, namo tipo. Suremontuoto, tvarkingo buto kvadratinio metro kaina prasideda nuo 950 eurų. Verta pažymėti, kad brangių butų, kurių kaina viršija 1250 Eur/kv. m, parduota vos keletas. Šioje miesto pusėje vystomi du nauji būsto projektai: „Ainių namai“ (Ainių gatvėje) ir „Parko rezidencija“ (Parko gatvėje). Naujo buto su daline apdaila kainos siekia 1450-1550 Eur/kv. m.

Butų kainos Tulpių, Marijonų ir Žemaičių mikrorajonuose

Mažiau patrauklūs ir pigesni Panevėžio „miegamieji“ rajonai, pasak „Inreal“ vertintojos, yra šiaurinėje ir rytinėje miesto pusėse: Tulpės, Marijonai ir Žemaičiai. Šie mikrorajonai – tai nuo seno susiformavę kvartalai, labiau nutolę nuo miesto centro, juose vyrauja senesnės statybos mažaaukščiai individualūs ir daugiaaukščiai daugiabučiai gyvenamieji namai.

Marijonų kvartalo visa šiaurine dalimi praeina geležinkelis. Remonto nemačiusio buto kvadratinio metro kaina šiose miesto dalyse svyruoja nuo 500 iki 700 eurų. Suremontuotų butų kaina prasideda nuo 900 eurų. Itin geros būklės butų šiuose mikrorajonuose parduodama labai mažai, o kainos daugiausia pasiekia apie 1150 Eur/kv. m.

Miesto centras

Panevėžio centrinė aikštė ir ją supančios gatvelės sudaro miesto centrinę dalį. Čia aukštą nekilnojamojo turto rinkos vertę lemia pagrindinių valstybės institucijų kaimynystė, prekybos ir paslaugų centrai, bankai, kultūros objektai, sutvarkyta aplinka.

Visoje miesto centrinėje dalyje sandorių įvyksta sąlyginai nedaug – 10-12 proc. visų mieste parduotų būstų. Butų kainos čia – itin skirtingos, nes yra ir labai senų gyvenamųjų namų, kuriuose butų kaina gali būti nuo 600 Eur/kv. m, ir naujos statybos ar rekonstruotų pastatų, kur butų kainos gana aukštos – iki 1580 Eur/kv. m.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: G. Nausėda Seimo komisijos reikalauja įrodymų