„Boeing“ stabdo titano importą iš Rusijos, dar virtinė įmonių traukiasi iš šalies rinkos

JAV aviacinė-kosminė ir gynybos korporacija „Boeing“ pranešė, kad nebepirks titano iš Rusijos, o lėktuvų gamybai naudosis atsargomis bei alternatyviais tiekėjais.

„Boeing“ stabdo titano importą iš Rusijos.<br>123rf iliustr.
„Boeing“ stabdo titano importą iš Rusijos.<br>123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 8, 2022, 10:03 AM, atnaujinta Mar 8, 2022, 2:48 PM

JAV aviacijos milžinė nuo 1997-ųjų bendradarbiavo su Rusijos titano tiekėja VSMPO-AVISMA, o 2006-aisiais įsteigė bendrą įmonę su šia Rusijos įmone, kuriai vadovauja Sergejus Čemezovas – artimas Rusijos prezidento Vladimiro Putino bendražygis nuo tarnybos KGB laikų. S.Čermezovui JAV valdžios institucijos, 2014 metais Rusijai aneksavus Krymą, pritaikė sankcijas.

Maža to, praėjusią savaitę Baltieji rūmai įtraukė A.Čemezovą ir jo šeimos narius į sąrašą Rusijos oligarchų, kuriems pritaikytos sankcijos ne tik priėjimui prie JAV finansų sistemos, bet ir bet kokiam jų ar su jais susijusiam turtui.

„Boeing sukaupė nemažas titano atsargas, stabdo jo importą iš Rusijos. Sukauptos titano atsargos ir alternatyvių tiekėjų tinklas leidžia „Boeing“ išlaikyti civilinių orlaivių gamybos tęstinumą“, – pabrėžė „Boeing“ oficialus atstovas.

Pernai lapkritį VSMPO-AVISMA skelbė su „Boeing“ pasirašiusi memorandumą dėl titano tiekimo ir bendradarbiavimo plėtros artimiausiais metais.

VSMPO-AVISMA gaminami titano komponentai naudoti civilinių orlaivių Boeing-737, -767, -777, -787 ir 777X konstrukcijoms. Kita vertus, nors „Boeing“ vis dažniau naudoja titaną savo lėktuvuose, nes tai leidžia sumažinti jų svorį ir padidinti degalų naudojimo efektyvumą, dabar šio metalo, tarkim 787 modelio lėktuvuose yra apie 14 procentų.

Praėjusią savaitę „Boeing“ sustabdė paramą Rusijos oro transporto bendrovėms ir nutraukė savo veiklą šioje šalyje – tai dalis daugelio JAV bendrovių plataus masto atsitraukimo iš Rusijos po jos invazijos į Ukrainą.

JAV bendrovė „Levi Strauss & Co.“, gerai žinoma dėl savo gaminamų džinsų „Levi's“, pirmadienį pranešė stabdanti veiklą Rusijoje, prisijungdama prie įmonių, pasitraukusių iš šalies po jos invazijos į Ukrainą.

„Atsižvelgdama į didžiulius regione vykstančius sutrikimus, dėl kurių įprastas verslas tampa neįmanomas, „Levi's“ laikinai stabdo komercinę veiklą Rusijoje, įskaitant bet kokias naujas investicijas,“ – sakoma bendrovės pranešime.

San Fransiske įsikūrusi bendrovė teigė, kad praėjusiais metais iš Rytų Europos gavo 4 proc. savo pajamų, iš kurių apie pusę – iš Rusijos.

Bendrovė taip pat paskelbė, kad paaukos 300 tūkst. JAV dolerių labdaros organizacijoms, kurios teikia pagalbą žmonėms, nukentėjusiems nuo konflikto.

„Bet kokie verslo sumetimai yra akivaizdžiai antriniai lyginant su kančiomis, kurias patiria tiek daug žmonių“, – pažymėjo „Levi's“ ir pridūrė, kad įmonės „bendruomenė ir toliau liūdi dėl niokojančio konflikto Ukrainoje, o mūsų mintys yra su visais nukentėjusiais, įskaitant mūsų darbuotojus, partnerius ir jų artimuosius“.

Pranešimas paskelbtas, kai įvairios tarptautinės bendrovės nusprendė pasitraukti iš Rusijos rinkos, JAV ir jų sąjungininkėms iš Europos paskelbus virtinę sankcijų Maskvai dėl invazijos.

Tarptautinė audito, mokesčių ir verslo konsultacijų bendrovė KPMG praneša nutraukianti veiklą Rusijoje bei Baltarusijoje.

KPMG yra viena pirmųjų iš „didžiojo ketverto“ įmonių, priėmusių sprendimą pasitraukti iš Rusijos bei Baltarusijos dėl invazijos į Ukrainą. Šiose įmonėse, kurios KPMG tinkle veikia narystės pagrindu, dirba daugiau nei puspenkto tūkstančio darbuotojų.

„Manome, kad kartu su kitais tarptautiniais verslais privalome reaguoti į Rusijos valdžios karinius veiksmus Ukrainoje. Dėl šios priežasties mūsų įmonės narės Rusijoje ir Baltarusijoje paliks KPMG tinklą“, – skelbiama bendrovės pranešime.

„Atsisveikinti su darbuotojais, kurių nemaža dalis dirbo KPMG ilgus metus, yra išties nelengva. Šis sprendimas nėra susijęs su darbuotojais – tai Rusijos valdžios veiksmų pasekmė. Mūsų veikla yra grįsta vertybėmis, todėl visada stengiamės priimti tvarius sprendimus“, – pabrėžiama KPMG bendrovės pranešime ir priduriama, kad šiuo pereinamuoju laikotarpiu bendrovė sieks sprendimo paveiktiems darbuotojams suteikti reikiamą pagalbą.

Vokietijos sportinės aprangos koncernas „Adidas“ laikinai uždaro savo parduotuves ir internetinę parduotuvę Rusijoje, prisijungdama prie vis gausesnio įmonių, stabdančių veiklą šioje šalyje po Maskvos invazijos į Ukrainą, sąrašo.

Pirmadienio vakarą išplatintame pranešime „Adidas“ nurodė, kad „stabdo savo parduotuvių ir elektroninės prekybos svetainės veiklą Rusijoje iki kito pranešimo“, tačiau toliau mokės atlyginimus savo darbuotojams.

Bendrovė prieš savaitę sustabdė savo bendradarbiavimą su Rusijos futbolo federacija, trukusį nuo 2008-ųjų. „Adidas“ turi apie 500 prekyviečių Rusijoje ir kitose buvusiose sovietinėse respublikose iš bendro 2 168 skaičiaus visame pasaulyje, o regione dirba apie 7 tūkst. žmonių, antradienį naujienų agentūrai AFP teigė bendrovės atstovas.

2020 metų pabaigoje gamintojos pardavimai rinkoje sudarė 2,9 proc. visų „Adidas“ pajamų. Bavarijos Hercogenauracho mieste įsikūrusi sporto prekių gamintoja turi ilgą istoriją Rusijoje, kur ji remia komandas nuo septintojo dešimtmečio, o savo vietos padalinį įkūrė 1992-aisiais.

Tokios varžovės kaip „Nike“ ir „Puma“ taip pat uždarė savo parduotuves Rusijoje. „Adidas“ savo metų pabaigos rezultatus paskelbs trečiadienį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.