Krinta ir Baltarusijos rublio vertė – kainos parduotuvėse nemaloniai stebina pirkėjus

Nuo metų pradžios Baltarusijos valdžios institucijos apribojo daugelio Europoje pagamintų produktų importą. O prasidėjus Rusijos invazijai į Ukrainą, taip pat ir iš Baltarusijos teritorijos, šaliai pradėtos taikyti naujos sankcijos. Tuo pat metu Baltarusijos ir Ukrainos siena buvo uždaryta importui, o prekių kelionė iš Lenkijos pailgėjo. Nuo karo pradžios dolerio kursas Baltarusijos rublio atžvilgiu pakilo daugiau kaip 16 proc., o nuo metų pradžios – daugiau kaip 21 proc. Visa tai neišvengiamai daro įtaką prekių kainoms.

Baltarusija.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Baltarusija.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Nuo karo pradžios dolerio kursas Baltarusijos rublio atžvilgiu pakilo daugiau kaip 16 proc., o nuo metų pradžios – daugiau kaip 21 proc.<br> Deny_Hell/pixabay.com nuotr.
Nuo karo pradžios dolerio kursas Baltarusijos rublio atžvilgiu pakilo daugiau kaip 16 proc., o nuo metų pradžios – daugiau kaip 21 proc.<br> Deny_Hell/pixabay.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 8, 2022, 10:36 PM

Įvairiuose Baltarusijos miestuose, kylant dolerio kursui, auga ir produktų, ypač importuojamų, kainos. Saldžiosios paprikos parduotuvėse vidutiniškai kainuoja 15-17 rublių (4,92-5,57 euro*), tačiau kai kur jų kaina – 25 rubliai (8,2 euro), kai prieš savaitę kainavo apie 12 rublių (3,93 euro).

Bananai praėjusią savaitę kainavo 4,3 rublio (1,41 euro), dabar ji svyruoja nuo 5,5 iki 7 rublių (1,8-2,3 euro).

Žuvis taip pat pabrango. Upėtakis vienoje Kobryno parduotuvėje pabrango nuo 38 (12,46 euro) iki beveik 56 rublių (18,36 euro) už kilogramą.

Žmonės perka kaip pandemijos pradžioje, rašo zerkalo.io. Daugiausia šluoja rupią druską ir cukrų, todėl savaitgalį kai kurių maisto prekių parduotuvių lentynos buvo tuščios. „Ypač perka ukrainietišką druską, kuri naudojama konservavimui. Žmonės galvoja, kad ilgai jos neturės“, – patvirtino Rogačiovo prekybos centro darbuotoja.

Pardavėjai maisto produktų pirkimą lygina su 2020 m. prasidėjusia koronaviruso pandemija, o tuščios lentynos keliose parduotuvėse esą atsirado dėl to, kad savaitgalį nebuvo gauta naujų siuntų.

„Nenoriu pasiduoti panikai, tačiau niekas nežino, kas bus toliau. Todėl verčiau nusipirksiu kelis kilogramus grikių, makaronų, arbatos, kavos, cukraus ir druskos. Dėl to jaučiuosi saugiau“, – zerkalo.io aiškino Gomelio gyventojas.

Mogiliovo gyventoja šeštadienio vakarą parduotuvėje „Troika“ pastebėjo skelbimą, kuriame nurodoma, kad kai kurie produktai parduodami ne daugiau kaip po tris pakuotes vienam asmeniui. Pašnekovė teigė, kad daugelis klientų ketino pirkti daugiau, pavyzdžiui, 10 kilogramų cukraus, tačiau kasininkės neparduodavo.

*Baltarusijos rublio kursas paimtas iš https://exchange.lt/.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.