Transporto ir žemės ūkio inovacijos transformuoja verslą

Bendradarbiaujant mokslo ir verslo atstovams gimsta drąsios ir netikėtos idėjos, keičiančios iki šiol įprastais laikytus procesus. Su kokiais iššūkiais susiduria pokyčius išgyvenančios įmonės, kaip išmaniai valdyti savo verslą, kad inovatyvios technologijos ir biudžetas būtų tik viena iš sudedamųjų sėkmės dalių, kokia filosofija ir netradiciniai sprendimai verslui gali padėti pasiekti aukštus rezultatus, ką kuria mokslo ir verslo sintezė, sužinosite jau šį šeštadienį, 11.30 val., laidoje „Inovacijų DNR“ per „Lietuvos ryto“ televiziją.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Jurgis Adomavičius.<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Jurgis Adomavičius.<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Gediminas Kvietkauskas.<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Gediminas Kvietkauskas.<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Astrida Miceikienė.<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Astrida Miceikienė.<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Ilja Laurs.<br>T.Bauro nuotr.
Ilja Laurs.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Mar 8, 2022, 2:29 PM

Išlieka reaguojantys į pokyčius

Nuolatinį pokytį išgyvenančiame pasaulyje išlieka tik laiku prisitaikantys prie naujų aplinkybių. Verslininko ir investuotojo Ilja Laurs teigimu, viena svarbiausių Lietuvos ūkio šakų, logistika, išgyvena daug pokyčių.

„Lietuvos ūkį maitinančiame ir didžiąją dalį BVP sukuriančiame transporto sektoriuje ypatingai svarbi skaitmenizacija ir viso automobilių ūkio robotizacija. Užsienyje jau galima užsisakyti taksi be vairuotojo. Sukurtos technologijos, pritaikyta teisinė bazė, tai jau nebe ateitis, o dabartis. Gebantis transformuotis darbuotojas gali ženkliai pakelti savo vertę ir atlyginimą.

Būtina investuoti į naujas žinias ir gebėjimus, labai svarbi edukacija ir supratimas, kaip viskas vyksta, laikas negailestingas liekantiems su tais pačiais įgūdžiais. Pandemija lėmė daug pasikeitimų, nuo naujų verslo modelių iki priverstinio skaitmenizavimo. Per paskutinius dvejus metus pokytis buvo žymiai stipresnis nei priešpandeminio dešimtmečio“, – apie šiandienines tendencijas ir ateitį kalba Ilja Laurs.

Žemės ūkis diktuoja inovacijas

Gediminas Kvietkauskas, akcinės bendrovės „East West Agro“ (EWA), prekiaujančios modernia žemės ūkio technika generalinis direktorius įsitikinęs, kad žemės ūkis – inovacijų variklis, jų kūrimą žemės ūkyje skatina nenutrūkstamai didėjantis maisto poreikis dėl augančio žmonių skaičiaus žemėje.

G. Kvietkausko vadovaujama žemės ūkio technika prekiaujanti įmonė, drąsių netradicinių sprendimų ir sistemingo darbo su rinkodara dėka jau keletą metų laikosi rinkos lyderių trejetuke. Kiekviename ambicingame versle svarbiausia rinkodara, kuo ji platesnė, kuo daugiau apima įmonės darbuotojų, tuo galingesnis ginklas konkurencijoje.

Žvelgiant plačiai ir siekiant kuo didesnės sklaidos gimsta spontaniški projektai, vėliau atnešantys realios finansinės naudos net ir derantis su tiekėjais“, – entuziastingai patirtimi dalijasi G. Kvietkauskas.

Verslininkas įsitikinęs, kad turime auginti naujos kartos specialistus, kurie nebūtų tik agronomai ar mechanikai, kad turėtų integruotas informacinių technologijų žinias, būtų atviri pokyčiams, nes šiuolaikinės įmonės turi dalyvauti inovacijų kūrime, verslas ir mokslas šiuolaikiniame versle tampa lygiaverčiais partneriais tobulinant produktus ir kuriant naujus.

Mokslas įsiklauso į verslo poreikius

Verslui vis aktyviau domintis mokslo kuriamomis inovacijomis, mokslas vis plačiau atsiveria bendradarbiavimui ir įsiklauso į verslininkų poreikius. Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos (VDU ŽŪA) kanclerė profesorė Astrida Miceikienė džiaugiasi sėkmingu verslo ir mokslo bendradarbiavimu.

„Jaučiame augantį verslo susidomėjimą ilgalaikiais eksperimentais ir bandymais, jau produktų tyrimais. Pastebime ir verslo poreikį bendradarbiaujant kurti naujas technologijas, taip pat naujus, draugiškus aplinkai produktus, atliepiančius žaliojo kurso reikalavimus ir pasikeitusius vartotojų poreikius. Jau pradedame ruošti specialistus ateities poreikiams – dronų valdytojus, laukinės gamtos atkūrėjus, žemės ūkio tendencijų prognozuotojus, hidrologus“ – apie į inovacijas vedančią verslo ir mokslo sinergiją kalba profesorė Astrida Miceikienė.

Bendradarbiavimas atveria galimybes

Trečiąjį sezoną laida „Inovacijų DNR“ pradeda bendradarbiaudama su VDU Žemės ūkio akademija. „Džiaugiamės galėdami prisidėti prie mokslo ir verslo sintezės kuriamų inovacijų sklaidos, atvira mokslo bendruomenė ir progresyvus verslas – naujų, tvarių idėjų kūrėjai Lietuvos ir pasaulio ateičiai“, – bendradarbiavimu su Transporto inovacijų asociacija džiaugiasi VDU ŽŪA kanclerė profesorė Astrida Miceikienė.

„Verslo ir mokslo bendradarbiavimas yra pagrindinis inovacijų variklis, tad džiaugiuosi mokslo bendruomenės įsitraukimu kuriant laidą“ – Astridai M. antrino ir „Inovacijų DNR“ laidos sumanytojas ir vedėjas Jurgis Adomavičius.

Šį sezoną kviesime susipažinti su sėkmingais verslais tapusiais startuoliais, inovatyvių, tvarių įmonių sprendimus ir mūsų visų laukiančius pokyčius. Taip pat dėmesio skirsime įkvepiančiai mokslo ir verslo partnerystei, ieškosime sprendimų, leidžiančių prisidėti prie klimato kaitos stabdymo, kviesime žiniomis ir patirtimi pasidalinti šalies technologijų ekspertus, įvairių sektorių įmonių atstovus, mokslininkus ir ateities pramonės vystytojus.

Daugiau apie įkvepiančią mokslo ir verslo partnerystę – jau šį šeštadienį, 11.30 val., laidoje „Inovacijų DNR“ per „Lrytas TV“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.