Turtingiausi ir įtakingiausi Rusijos oligarchai: kas jie?

Reaguodamos į Rusijos agresiją Ukrainoje, Jungtinė Karalystė (JK), Jungtinės Amerikos Valstijos (JAV) ir Europos Sąjunga (ES) įvedė griežtas sankcijas Rusijos milijardieriams, kurie, kaip manoma, priklauso Rusijos prezidento Vladimiro Putino artimiausių asmenų ratui.

 V. Putinas jau ne vienerius metus bandė perspėti savo bendražygius, kad jiems vertėtų imtis veiksmų, kurie apsaugotų jų turtą nuo galimų sankcijų.<br> Lrytas.lt koliažas
 V. Putinas jau ne vienerius metus bandė perspėti savo bendražygius, kad jiems vertėtų imtis veiksmų, kurie apsaugotų jų turtą nuo galimų sankcijų.<br> Lrytas.lt koliažas
 V. Putinas jau ne vienerius metus bandė perspėti savo bendražygius, kad jiems vertėtų imtis veiksmų, kurie apsaugotų jų turtą nuo galimų sankcijų.<br> Scanpix/AP nuotr.
 V. Putinas jau ne vienerius metus bandė perspėti savo bendražygius, kad jiems vertėtų imtis veiksmų, kurie apsaugotų jų turtą nuo galimų sankcijų.<br> Scanpix/AP nuotr.
 M.Fridmanas, kurio turtas, manoma, siekia apie 12 mlrd. JAV dolerių, gyvena nuosavame name Londone.<br> Scanpix nuotr.
 M.Fridmanas, kurio turtas, manoma, siekia apie 12 mlrd. JAV dolerių, gyvena nuosavame name Londone.<br> Scanpix nuotr.
Karjeros aukštumas A. Milleriui pasiekti padėjo ištikimybė Rusijos prezidentui.<br> Scanpix nuotr.
Karjeros aukštumas A. Milleriui pasiekti padėjo ištikimybė Rusijos prezidentui.<br> Scanpix nuotr.
 Kai 2000-iaisiais V.Putinas atėjo į valdžią, O.Deripaska buvo nepaprastai turtingas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Kai 2000-iaisiais V.Putinas atėjo į valdžią, O.Deripaska buvo nepaprastai turtingas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
R.Abramovičius neigia artimus ryšius tarp jo ir V. Putino ar Kremliaus.
R.Abramovičius neigia artimus ryšius tarp jo ir V. Putino ar Kremliaus.
A. Usmanovas laikomas mylimiausiu V. Putino oligarchu.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
A. Usmanovas laikomas mylimiausiu V. Putino oligarchu.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Igorį Sečiną ir Vladimirą Putiną jungia stiprūs ryšiai.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Igorį Sečiną ir Vladimirą Putiną jungia stiprūs ryšiai.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Mar 8, 2022, 8:31 PM

V. Putinas jau ne vienerius metus bandė perspėti savo bendražygius, kad jiems vertėtų imtis veiksmų, kurie apsaugotų jų turtą nuo galimų sankcijų. Toks požiūris ypač paplito po Krymo aneksijos, kai pašlijo santykiai tarp Rusijos ir JAV bei ES valstybių.

Nors vieni šiuo patarimu pasinaudojo ir savo turtą investavo daugiausia Rusijoje, kiti ir toliau pirko nekilnojamą turtą bei futbolo klubus užsienyje, savo įmones įtraukdavo į kitų valstybių vertybinių popierių biržas.

Dabar, įvedus kone didžiausias sankcijas šiuolaikinėje istorijoje, šie oligarchai stengiasi išlaikyti savo turtą. Štai kas yra žinoma apie kai kuriuos Rusijos turtuolius, rašo BBC.

Ališeris Usmanovas. Sankcijas įvedė JAV, ES, JK

Laikomas pačiu mylimiausiu V. Putino oligarchu, 68-erių Ališeris Usmanovas taip pat yra ir vienas turtingiausių Rusijos žmonių – „Forbes“ skaičiavimais, jo turtas siekia 17,6 mlrd. JAV dolerių. ES šį buvusį profesionalų fechtuotoją apibūdina kaip „pareigūną-verslininką“, kuris padeda prezidentui spręsti visas su verslu susijusias problemas.

Gimęs Uzbekistane, kai ši valstybė dar priklausė Sovietų Sąjungai, dabar jis vadovauja „USM Holdings“ – milžiniškam kasybos ir telekomunikacijų konglomeratui, kuriam priklauso ir antrasis pagal dydį Rusijos mobiliojo ryšio tinklas „MegaFon“.

ES sankcijas jam paskelbė vasario 28 d., netrukus šiuo pavyzdžiu pasekė ir JAV bei Jungtinė Karalystė. Oligarchas sankcijas pavadino nesąžiningomis ir neigė visus jam pateiktus kaltinimus.

„USM Holdings“ vadovybė tikisi, kad šiam konglomeratui sankcijų pavyks išvengti, kadangi A.Usmanovui priklauso kiek mažiau nei 50 proc. šios įmonės akcijų. Tačiau jo superjachta „Dilbar“, pavadinta jo motinos garbei, dabar yra remontuojama Hamburge, todėl neabejojama, kad bus konfiskuota.

Anglijoje A.Usmanovas daugiausia investavo į nekilnojamą turtą. Londone jam priklauso „Beechwood House“ – 65 mln. svarų sterlingų namas su sklypu pačiame miesto centre. O visai šalia Londono, Saryje, jam priklauso Tiudorų dvaras „Sutton Place“. Abu šiuos objektus JK institucijos įšaldė.

Jo verslo partneriui Farhadui Moshiriui priklauso futbolo klubas „Everton“, kurio pagrindinės rėmėjos buvo A.Usmanovo kompanijos „USM“, „MegaFon“ ir „Yota“. „Everton“ dar trečiadienį nutraukė šiuos rėmimo susitarimus, o pats F.Moshiris paliko „USM“ valdybos nario pareigas.

Romanas Abramovičius. Sankcijos neįvestos

Vienu garsiausių ir pasaulyje žinomiausiu Rusijos oligarchų Romanas Abramovičius tapo dėl jam priklausančio futbolo Londono „Chelsea“ klubos sėkmės. Tiesa, jokie apribojimai jam dar nebuvo įvesti. Gali būti, kad taip nutiko dėl to, kad jis yra ne toks įtakingas kaip kiti V. Putino sąjungininkai.

Diskusijos apie jo įtaką Kremliuje paprastai sukelia nemažai ginčų. Kol vieni teigia, kad prezidentas V. Putinas jį tik toleruoja, kiti mano, kad jų santykiai yra daug glaudesni.

Pats 55 metų R.Abramovičius neigia bet kokius artimus ryšius tarp jo ir V. Putino ar Kremliaus, tačiau jeigu jis susidurs su sankcijomis, jo, skaičiuojama, 12,4 mlrd. JAV dolerių siekiantis turtas gali rimtai nukentėti.

Praėjusią savaitę jis paskelbė už 3 mlrd. svarų parduodantis futbolo klubą „Chelsea“. Pranešama, kad parduodamas ir jo 150 mln. svarų vertės namas Kensingtono rūmų soduose Londone.

Savo turtus R.Abramovičius susikrovė paskutiniame XX amžiaus dešimtmetyje, taigi jis yra vienas pirmųjų oligarchų, iškilusių Boriso Jelcino prezidentavimo metu. Jo didžiausias laimėjimas buvo naftos kompanijos „Sibneft“ įsigijimas už iki šiol neįvardijamą sumą. Jam priklauso ir trečia ilgiausia jachta pasaulyje „Eclipse“, kuri praėjusį penktadienį buvo pastebėta plaukiojanti netoli Mergelių salų bei megajachta „Solaris“, šiuo metu prišvartuota Barselonoje.

Pastaraisiais metais R.Abramovičius Jungtinėje Karalystėje praleisdavo vis mažiau laiko. 2018 m. jis nusprendė nebeatnaujinti savo JK vizos, ir Londone lankydavosi naudodamasis neseniai įgytu Izraelio pasu. Ir nors anksčiau jis stebėdavo kiekvienas „Chelsea“ rungtynes, pastaruoju metu jis tapo retu svečiu „Stamford Bridge“ stadione.

Olegas Deripaska. Sankcijas įvedė JAV

Kai 2000-iaisiais V. Putinas atėjo į valdžią, Olegas Deripaska buvo nepaprastai turtingas – tuo metu jo turtas siekė maždaug 28 mlrd. JAV dolerių. Pirmajame šio amžiaus dešimtmetyje 54-erių O. Deripaska buvo laikomas turtingiausiu žmogumi Rusijoje.

Lyginant su tais laikais jo turtas gerokai aptirpo ir siekia „tik“ 3 mlrd. JAV dolerių.

Savo turtus jis susikrovė XX amžiaus dešimtajame dešimtmetyje, kai išsikovojo lyderio poziciją aliuminio pramonėje. JAV institucijos tvirtina, kad jis buvo įsivėlęs į pinigų plovimą, kyšininkavimą, turto prievartavimą ir reketą.

Pasirodė ir pranešimų, kad jis užsakė vieno verslininko nužudymą bei turėjo ryšių su viena Rusijos organizuota nusikalstama grupuote. Visus šiuos kaltinimus O.Deripaska kategoriškai neigia.

Šio oligarcho turtai smarkiai nukentėjo per 2008 m. ekonominę krizę, todėl paprašė V. Putino pagalbos. 2009 m. Rusijos prezidentas jį pažemino viešai pasakęs, kad O. Deripaska pavogė jo rašiklį. Tačiau, panašu, kad po to laiko jis spėjo susigrąžinti Kremliaus šeimininko pagarbą. Kaip teigiama R. Muellerio ataskaitoje, JAV tyrime dėl Rusijos pastangų įsikišti į 2016 m. JAV prezidento rinkimus jis yra „glaudžiai susijęs“ su Rusijos prezidentu.

Jis įkūrė žaliosios energijos ir metalų bendrovę „En+Group“, kuri yra kotiruojama Londono vertybinių popierių biržoje. Tiesa, savo akcijų paketą joje O. Deripaska iki mažiau nei 50 proc. susimažino dar 2018 m., kai jam buvo pritaikytos JAV sankcijos. Tuo metu viena šio oligarcho įmonių – „Basic Element“ – išplatino pranešimą, kuriame šios sankcijos buvo pavadintos „nepagrįstomis, kvailomis ir absurdiškomis“.

Jam priklauso didžiulis art deco stiliaus namas Veibridže, Sario grafystėje, kurį už 18 mln. svarų jis bando parduoti dar nuo santykių tarp Rusijos ir Anglijos pablogėjimo po Skripalių užnuodijimo. Jis taip pat yra jachtos „Clio“ savininkas. Ši jachta praėjusį trečiadienį buvo pastebėta Maldyvuose.

Priešingai nei daugelis kitų oligarchų, kuriems buvo pritaikytos sankcijos, O. Deripaska drąsiai paviešino savo požiūrį į karą, kai socialiniuose tinkluose pasidalino žinute: „Derybos turi prasidėti kuo greičiau!“

Igoris Sečinas. Sankcijas įvedė JAV, ES, JK

Pasak ES institucijų, Igorį Sečiną ir Vladimirą Putiną jungia stiprūs ryšiai, todėl vasario 28 d. šiam oligarchui pritaikė griežtas sankcijas. Manoma, kad jis yra ne tik vienas patikimiausių ir artimiausių V. Putino patarėjų, bet ir asmeninis draugas, taigi tikėtina, kad jiedu bendrauja kasdien.

Savo turtus jis susikrovė negailestingai išstumdamas oponentus. Tikriausiai todėl rusų spaudoje jis yra vadinamas Darthu Vaderiu. 2008 m. nutekintame JAV ambasados susirašinėjime jis buvo apibūdintas taip: „Jis yra toks paslaptingas, atrodo, jog jis iš tiesų neegzistuoja. Kad jis veikiau yra tam tikras mitas, vaiduoklis, kurį sukūrė Kremlius, norėdamas kelti kitiems baimę.“ Jam sankcijos pirmą kartą buvo įvestos dar 2014 m. Tąkart jis jas išvadino „visiškai nepagrįstomis ir neteisėtomis“.

Per savo karjerą 61-erių I.Sečinas yra dirbęs ir politikoje, ir versle – kartais net ir abejose pusėse vienu metu. Kol V. Putinas buvo ministras pirmininkas, jis užėmė ministro pirmininko pavaduotojo pareigas, o dabar vadovauja valstybinei naftos milžinei „Rosneft“.

Dešimtajame dešimtmetyje I.Sečinas kartu su V. Putinu dirbo Sankt Peterburgo merijoje. Manoma, kad jis yra dirbęs ir KGB, tačiau pats to nepripažįsta.

Kadangi jo turtas sukauptas Rusijoje, labai sunku nustatyti net apytikslę jo vertę. Tiesa, Prancūzijoje buvo konfiskuota jachta „Amore Vero“ po to, kai antroji jo žmona Olga Sečina nenustojo internete dalintis šiame laive darytomis nuotraukomis. Galiausiai oligarchas su O.Sečina išsiskyrė.

Be šios jachtos daugiau nėra jokių ženklų, kad jam užsienyje priklausytų koks nors didelis turtas, kuris gali būti lengvai išaiškintas. Taigi gali būti sunku surasti ir įšaldyti daugiau jo nuosavybės.

Aleksejus Mileris. Sankcijas įvedė JAV

60 metų Aleksejus Mileris yra dar vienas artimas V. Putino draugas. Karjeros aukštumas jam padėjo pasiekti ištikimybė Rusijos prezidentui. Jo lojalumas prasidėjo dar praėjusio amžiaus paskutiniame dešimtmetyje, kai jis buvo V. Putino pavaduotojas Sankt Peterburgo merijos užsienio ryšių komitete.

Jis nuo 2001 m. vadovauja nepaprastai galingai valstybinei dujų bendrovei „Gazprom“. Tai buvo netikėtas paskyrimas, tačiau manoma, kad jis tiesiog vykdo savo buvusio viršininko įsakymus. JAV ambasadorius Maskvoje 2009 m. apibūdino „Gazprom“ kaip „neefektyvią, politinę ir korumpuotą“ įmonę.

Nors po Krymo aneksijos A.Mileriui nebuvo pritaikyti jokie apribojimai, į JAV sankcijų sąrašą jis buvo įtrauktas 2018 m. Tuomet jis sakė, kad tuo didžiuojasi. „Į pirmąjį sąrašą nepatekau. Net suabejojau – galbūt kažkas ne taip? Bet pagaliau mane įtraukė. Vadinasi, viską darome teisingai“, – tuomet sakė A. Mileris.

Panašu, kad už Rusijos ribų jis neturi lengvai atsekamo turto. Nėra informacijos ir apie jo sukaupto turto vertę.

Piotras Avenas ir Michailas Fridmanas. Sankcijas įvedė ES

ES apibūdina 66 metų Piotrą Aveną kaip vieną artimiausių prezidento V. Putino oligarchų, o 57 metų Michailą Fridmaną – kaip vidinio V. Putino rato pagalbininką. Kartu šie vyrai įkūrė „Alfa-Bank“ – didžiausią privatų banką Rusijoje.

R. Muellerio ataskaitoje teigiama, kad P. Avenas Kremliuje su V. Putinu susitinka maždaug keturis kartus per metus: „Jis supranta, kad bet kokie V. Putino pasiūlymai ir pastabos, išsakytos per šiuos susitikimus, yra netiesioginiai nurodymai, ir jeigu P. Avenas jų nesilaikys, jo laukia rimtos pasekmės.“

2016 m. Putinas perspėjo šiuos du verslininkus saugotis bet kokių galimų sankcijų ateityje. Šią savaitę abu verslininkai paliko judviejų prieš 10 metų Londone įkurtą investicijų grupę „LetterOne“, nes jų akcijos buvo įšaldytos. P.Avenas netgi atsisakė savo Londono Karališkosios menų akademijos globėjo statuso.

Abu verslininkai pareiškė, kad jie bandys „energingai ir visomis jiems prieinamomis priemonėmis užginčyti neteisėtą ir nepagrįstą šių sankcijų skyrimo pagrindą.“

M.Fridmanas, kurio turtas, manoma, siekia apie 12 mlrd. JAV dolerių, gyvena nuosavame name Londone, netoliese „Lord‘s Cricket Ground“ stadiono. Jam priklauso ir „Athlone House“ vila šiaurės Londone, kurią jis įsigijo 2016 m. už 65 mln. svarų sterlingų.

Antradienį Londone vykusioje spaudos konferencijoje jis sakė, kad karas Ukrainoje yra „milžiniška tragedija“, tačiau nuo tiesioginės kritikos Kremliui oligarchas susilaikė, nes, pasak jo, tai padarius, šimtai tūkstančių darbuotojų galėtų prarasti savo darbą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.