Davoso forumas atsiriboja nuo Rusijos atstovų: „Ikrų dienos baigėsi“

Pasaulio ekonomikos forumas (PEF) trečiadienį pranešė, kad įšaldo santykius su Rusijos atstovais ir neleis sankcijų sąraše esantiems subjektams dalyvauti Davose kasmet vykstančiame pasaulio politikos, ekonomikos ir verslo elito susitikime.

Pasaulio ekonomikos forumas įšaldo santykius su Rusijos atstovais.<br>Evangeline Shaw/unsplash.com nuotr.
Pasaulio ekonomikos forumas įšaldo santykius su Rusijos atstovais.<br>Evangeline Shaw/unsplash.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 9, 2022, 4:49 PM, atnaujinta Mar 9, 2022, 5:51 PM

„Pasmerkęs Rusijos vykdomą ataką prieš Ukrainą forumas laikosi įvedamų tarptautinių sankcijų ir seka greitai kintančią situaciją“, – sakoma PEF pranešime, atsiųstame naujienų agentūrai AFP.

„Todėl forumas įšaldo visus savo santykius su Rusijos subjektais ir nebendradarbiaus vykdydamas savo veiklą, įskaitant metinį susitikimą Davose, su jokiu asmeniu ar institucija, kuriems taikomos sankcijos“, – priduriama pranešime.

Šis pranešimas paskelbtas augant tarptautiniam pasipiktinimui dėl Rusijos invazijos į Ukrainą. Dėl jos per dvi savaites į kaimynines šalis pabėgo beveik 2,2 mln. žmonių.

Atsakydami Vakarai ėmėsi drausminamųjų sankcijų prieš Rusiją. Jungtinės Valstijos uždraudė iš Rusijos importuoti naftą – tai vienas pagrindinių Maskvos pajamų šaltinių.

Kasmet vykstantis pasaulio politikos, ekonomikos ir verslo elito susitikimas paprastai rengiamas sausį idiliškai snieguotame Šveicarijos slidinėjimo kurorte Davose, tačiau šiemet dėl koronaviruso pandemijos jis vyks vėliau – gegužės 22–26 dienomis.

„Ikrų dienos baigėsi“

Šiame prabangiame renginyje paprastai galima išvysti aukščiausio rango Rusijos politikų, verslininkų ir oligarchų. Tačiau dabar „šampano ir ikrų dienos Davose baigėsi. Ar bent jau ikrų“, rašo leidinys „Politico“.

Tarp tų, kuriems Vakarai taiko sankcijas dėl invazijos į Ukrainą, yra ir pats prezidentas Vladimiras Putinas, dalyvavęs keliuose Davoso susitikimuose.

„Politico“ atkreipė dėmesį, kad V.Putinas gavo kvietimą dalyvauti PEF praėjus metams po to, kai 2014-aisiais Rusija aneksavo Ukrainai priklausantį Krymo pusiasalį, tačiau tuomet nusprendė į forumą nevykti.

Forumo įkūrėjas ir vykdomasis pirmininkas Klausas Schwabas išreiškė viltį, kad artėjantis renginys gali „padėti nutiesti kai kuriuos tiltus“.

2021 metais, kai dėl pandemijos forumas vyko virtualiai, o Maskvos ir Vakarų santykiai jau blogėjo, K.Schwabas savo įžanginėje kalboje pabrėžė, jog „iš esmės“ svarbu išklausyti V.Putino kreipimąsi vaizdo ryšiu.

„Net nesutarimų, ginčų ir protestų laikais – ir ypač jais – konstruktyvus ir sąžiningas dialogas, siekiant įveikti mūsų bendrus iššūkius, yra geriau nei izoliacija ir poliarizacija“, – sakė PEF įkūrėjas.

V.Putinas 2021 metų forume sakė, kad paskutinę minutę pasiektas susitarimas su JAV pratęsti naująją Strateginės ginkluotės mažinimo sutartį (START) yra „žingsnis teisinga linkme“, mažinant įtampą pasaulyje.

Dar pernai savo kalboje perspėjęs, kad „nesutarimai veda nuokalne žemyn“, praėjus vos kelioms dienoms nuo invazijos į Ukrainą pradžios V.Putinas įsakė savo šalies pajėgoms padidinti branduolinių ginklų parengties lygį,

„Negebėjimas ir nenoras rasti realių sprendimų tokioms problemoms XX amžiuje privedė prie Antrojo pasaulinio karo katastrofos“, sakė jis kreipdamasis į Davoso forumo dalyvius pernai.

„Žinoma, toks karštas pasaulinis konfliktas yra iš principo neįmanomas, – sakė jis. – Aš su tuo sieju savo viltis, nes (priešingai) tai reikštų žmonijos pabaigą.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.