Trąšų milžinė „Yara“ dėl pabrangusių dujų lėtina apsukas – dar vienas ženklas, kad didėja maisto gamybos sąnaudos

Trečiadienį Norvegijos bendrovė „Yara“, viena didžiausių pasaulyje trąšų gamintojų, dėl išaugusių gamtinių dujų kainų sumažina amoniako ir karbamido gamybą Italijoje ir Prancūzijoje. Tai dar vienas ženklas, kad didėja maisto produktų gamybos sąnaudos.

yara.com nuotr.
yara.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-03-09 13:30, atnaujinta 2022-03-09 13:31

Po Rusijos Ukrainoje pradėto karo, gamtinių dujų, kurios naudojamos trąšų gamybos procese, kaina pastarosiomis dienomis pasiekė rekordines aukštumas.

„Yara“ gamyklų Italijoje ir Prancūzijoje bendras metinis pajėgumas – 1 mln. tonų amoniako ir 0,9 mln. tonų karbamido trąšų.

Iki šios savaitės pabaigos „Yara“ amoniako ir karbamido gamyba Europoje veiks maždaug 45 proc. pajėgumu, skelbia cnn.com. Neatmetama, kad ateityje gamyba gali būti dar labiau apkarpyta.

„Yara“ yra antroji pagal dydį pasaulyje amoniako gamintoja, Europoje gaminanti 4,9 mln. tonų amoniako per metus, kuris, savo ruožtu, naudojamas karbamido trąšoms gaminti.

Europa vis dar gali importuoti trąšas iš kitų pasaulio regionų, kur dujų kainos yra mažesnės, tačiau bet koks gamybos mažinimas greičiausiai turės neigiamą poveikį pasaulinei pasiūlai, teigė analitikai.

Praėjusių metų rugsėjį dėl pakilusių dujų kainų „Yara“ paskelbė apie amoniako gamybos mažinimą Europoje, tačiau vėliau skelbta, kad gamyba iš esmės atnaujinta.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.