Vyriausybė neskubės teikti Seimui planuojamos mokesčių pertvarkos – ją svarsto atidėti

Vyriausybė neskubės teikti Seimui planuojamos mokesčių pertvarkos, o jei pavasario sesijoje ji ir būtų pateikta, bus svarstoma gerokai atidėti pokyčių įsigaliojimą, rašo portalas vz.lt.

I.Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
I.Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
Anot I.Šimonytės, netgi jeigu Vyriausybė pavasario sesijos metu vis dėlto apsispręstų teikti mokestinius pokyčius, gali būti kartu pasiūlyta gerokai vėlesnė jų įsigaliojimo data.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Anot I.Šimonytės, netgi jeigu Vyriausybė pavasario sesijos metu vis dėlto apsispręstų teikti mokestinius pokyčius, gali būti kartu pasiūlyta gerokai vėlesnė jų įsigaliojimo data.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-03-09 09:45, atnaujinta 2022-03-09 12:05

Premjerė Ingrida Šimonytė vz.lt sako iš esmės sutinkanti, kad „tokius klausimus būtina racionaliai ir pragmatiškai svarstyti, atsižvelgiant į susiklostančią situaciją“, tačiau jeigu mokesčių pakeitimai, įskaitant kai kurių didinimą, nebus svarstomi, „reikėtų bent kuriam laikui atsisakyti idėjų apie naujų mokestinių lengvatų atsiradimą“.

„Žiūrėsim, kaip klostosi situacija Lietuvoje, regione ir pasaulyje, kokias matome ekonomines tendencijas. Esame pragmatiškai protaujantys žmonės ir sprendimus mokestinių pokyčių klausimais priimsime atsižvelgdami į įvairius faktorius – valstybės ekonominę būklę ir prognozes, biudžeto vykdymą, verslo padėtį, kainas, sankcijų poveikį ir kt. Čia turime gana daug aplinkybių“, – sakė I.Šimonytė.

Anot jos, netgi jeigu Vyriausybė pavasario sesijos metu vis dėlto apsispręstų teikti mokestinius pokyčius, gali būti kartu pasiūlyta gerokai vėlesnė jų įsigaliojimo data.

„Ir šiaip tokių projektų įsigaliojimas planuojamas ne anksčiau kaip 2023 metų sausio 1 dieną, o gali būti atidėtas ir dar vėlesniam laikui, tarkim, 2024 ar 2025 metams“, – vz.lt kalbėjo premjerė.

Asocijuotų verslo struktūrų atstovai susitikime su I.Šimonyte praėjusį pirmadienį prašė bent kurį laiką nesvarstyti mokesčių galimo didinimo.

Vyriausybė anksčiau yra nutarusi per kovą ir balandį pateikti įvairių mokestinių įstatymų pakeitimų, peržiūrint neterminuotas lengvatas ir kitas specialias apmokestinimo sąlygas.

Prezidentas jo siūlymų prašo „neužmesti“

Seimas kol kas nesvarstys mokesčių pakeitimų, įskaitant prezidento pasiūlytų antiinfliacinių priemonių, sako Seimo pirmininkės pavaduotojas Paulius Saudargas. Pasak jo, šiuos svarstymus reikia atidėti dėl neaiškaus karo Ukrainoje poveikio Lietuvos ekonomikai.

„Todėl dabar, gal net ir šį mėnesį, nebus svarstomi nei jokie mokesčių pakeitimai, nei kiti dalykai. Tą reikia atidėti ir pasižiūrėti, koks bus tikrasis poveikis ir Lietuvos, ir viso pasaulio ekonomikai“, – pareiškė jis trečiadienį po šalies vadovo susitikimo su Seimo valdybos nariais.

Tuo metu Gitanas Nausėda, pasak jo patarėjo vidaus politikai Povilo Mačiulio, prašo „neužmesti už paraščių“ šalies vadovo pasiūlytų antiinfliacinių priemonių.

Prezidentas anksčiau pasiūlė didinti neapmokestinamųjų pajamų dydį (NPD) ir mokėti vienkartines 100 eurų išmokas labiausiai socialiai pažeidžiamoms visuomenės grupėms.

„Su Seimo nariais buvo kalbėta, jog dėl globalių problemų, dėl karo Ukrainoje, tikėtina, kainos ir toliau didės, infliacijos iššūkis išliks, todėl prezidentas prašė neužmesti už paraščių antiinfliacinių priemonių, kurias pateikė prezidentas, taip pat svarstyti“, – teigė G.Nausėdos patarėjas.

„Jeigu lyginsime tai, kas buvo kalbėta su Seimo valdyba prieš rudens sesiją, prezidento buvo kartojama, kad dėmesys turi būti socialinės atskirties mažinimui ir kitas prioritetas – krašto gynybai. Tai dabar atliepiant į karo situaciją Ukrainoje prioritetai išlieka tie patys, tačiau galbūt jie susikeičia vietomis – tai yra krašto apsauga ir socialinės atskirties mažinimas“, – tvirtino P.Mačiulis.

P.Saudargo teigimu, artėjančios Seimo sesijos prioritetai yra pagalba Ukrainai, Lietuvos gynybos stiprinimas ir energetinės nepriklausomybės nuo Rusijos mažinimas.

Kalbant apie ekonomiką, anot jo, bus sprendimai dėl pagalbos žmonėms tiek dėl energetinių kainų, tiek dėl sparčiai didėjančios infliacijos. Taip pat jis teigė, kad bus numatyta ir parama verslui.

Kaip galėtų keistis NPD, pasak P.Mačiulio, kol kas diskusinis klausimas: „Nenoriu kalbėti apie konkretų skaičių. Čia turbūt svarbiausia surasti sutarimą su visomis politinėmis jėgomis“.

„Pagrindinis prezidento prašymas yra nesusikoncentruoti į konkrečius skaičius ar vieną konkrečią priemonę. Bet pirmiausia įvertinti, kad infliacijos iššūkiai nėra susiję tiktai su energetiniais iššūkiais ir pokyčiais energetikos rinkoje. Tai yra susiję su viskuo: su kuro kainomis, su maisto kainų didėjimu ir t.t. Dėl to ir priemonių spektras turi būti pakankamai platus. Koks jis turi būti, prezidentas ir prašo labiausiai Seimo susėsti pozicijai su opozicija ir surasti sprendimus neatribojant bet kokių idėjų“, – kalbėjo P.Mačiulis.

Kaip naujienų agentūrai BNS sakė Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas, ketvirtadienį Seimas planuoja pradėti 2022 metų biudžeto tikslinimo procedūrą siekiant dar šiais metais padidinti finansavimą krašto apsaugai.

„Biudžeto svarstymas vyks skubos tvarka ir galutinis sprendimas turėtų būti priimtas jau ateinančią savaitę, kovo 17 dieną“, – sakė M.Majauskas.

Komitetas rinksis į neeilinį posėdį kitą pirmadienį ir svarstys pasiūlytą biudžeto projektą.

Pasak jo, panašiu grafiku planuojamas ir sprendimas dėl pridėtinės vertės mokesčio lengvatos centriniam šildymui – įstatymo pataisas numatoma priimti jau kitą savaitę, o jos įsigaliotų atgaline data – nuo šių metų sausio 1-osios.

M.Majausko teigimu, tuo pačiu bus apsvarstyti ir Seimo narių pasiūlymai Vyriausybės teikiamam projektui dėl šildymo lengvatos išplėtimo kitoms kuro rūšims. Priklausomai nuo Seimo seniūnų sueigos sprendimo, prezidento teikiami projektai dėl infliacijos padarinių švelninimo, tikėtina, taip pat bus svarstomi artimiausiu metu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: Lietuva atsisveikina su mirusiu buvusiu premjeru G. Kirkilu