G. Landsbergis: Europos energetinė ateitis turi dvi kryptis

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis mano, kad ES lyderiai, Rusijai pradėjus karą Ukrainoje, turi rasti politinės valios prisitaikyti prie „naujos realybės“ ir bendrai bei aiškiai nuspręsti „uždaryti Rusijos klausimą“, pereinant prie kitų valstybių teikiamų energijos šaltinių.

G.Landsbergis.<br>T.Bauro nuotr.
G.Landsbergis.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 10, 2022, 12:29 PM

„Galima priimti sprendimus, kurie pakeistų apskritai geoenergetinį Vakarų paveikslą, prisitaikant prie naujos realybės, pereinant prie naujų energijos šaltinių, pradedant naujus infrastruktūros projektus, mezgant naujas partnerystes Europos artimoje kaimynystėje“, – ketvirtadienį Seime sakė G.Landsbergis.

„Yra galimybių įsigyti energijos išteklius iš kitų vietų. Tam reikalinga labai didelė politinė valia ir aiškus sprendimas, kad mes einame naujuoju keliu“, – kalbėjo ministras.

Jo nuomone, dabartinėje situacijoje Europa turi dvi kryptis – arba mėginti prisitaikyti ir toliau pirkti išteklius iš Rusijos, arba pereiti prie „naujos realybės“ be rusiškų energijos išteklių žemyne.

„Kuri kryptis laimės: ar laimi kryptis, kuria bandome adaptuotis prie besikeičiančios situacijos, ar mes kuriame naują realybę, iš esmės uždarydami Rusijos klausimą visiškai ir tiesiog pereidami prie kitos realybės, prie kitų šaltinių, prie kitų tiekėjų“, – pažymėjo G.Landsbergis.

Kalbėdamas apie tarp ES lyderių vyraujančias pozicijas dėl tolesnių sankcijų Rusijai, galimai aprėpiančių ir energetikos sektorių, ministras nuotaikas Bendrijoje lygino su slidžiame kelyje stabdomu automobiliu.

„Apibūdinčiau nuotaiką tokių palyginimu: automobilis dideliu greičiu važiavo slidžiu keliu ir viduryje jo kelionės buvo užtrauktas rankinis stabdis. Taip atsitiko su Rusijai skirtomis sankcijomis“, – sakė G.Landsbergis.

„Kai automobilis tampa nevaldomas, jis mėtosi į visas puses ir klausimas, kur sustos: griovyje, medyje, nulėkęs nuo skardžio. Tokia dabar yra padėtis“, – tęsė jis.

Anot jo, visos Rusijos valdžios taikomos priemonės sušvelninti Vakarų sankcijų poveikį ir stabilizuoti ekonominę situaciją nebus veiksmingos, o nuo Maskvos energetinių išteklių priklausomos Europos šalys pradeda tą matyti.

„Tai yra nesustabdoma. Ta nuotaika persikelia ir į Europos sostines, ypač didžiąsias, kurios turi nemažą priklausomybę nuo Rusijos energijos. Pažiūrėkime, į ką atsitrenks tas automobilis, kur jis sustos ir kokios būklės. Tada galėsime spręsti, ką mes toliau darome“, – teigė ministras.

ES iš Rusijos importuoja apie 40 proc. visų suvartojamų gamtinių dujų ir apie ketvirtį naftos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.