Prezidento patarėjas: BRELL gali būti naudojama kaip poveikio priemonė, Baltijos šalims būtina spartinti atsijungimą

Lietuvai ir kitoms Baltijos šalims reikia spartinti atsijungimą nuo bendros su Baltarusija, Rusija elektros energetikos sistemos (BRELL), nes Rusija gali ją naudoti kaip poveikio priemonę, atjungdama Baltijos šalis, sako šalies prezidento vyriausiasis patarėjas Kęstutis Budrys.

Lietuva turi būti pasiruošusi kuo greičiau prisijungti prie kontinentinės Europos tinklų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuva turi būti pasiruošusi kuo greičiau prisijungti prie kontinentinės Europos tinklų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
G.Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
G.Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 10, 2022, 9:41 AM

„Kad elektros atjungimas gali būti kaip vienas iš poveikių, mes matėme vakar, atjungus Černobylio atominę elektrinę, tai kelia grėsmę visos Europos saugumui. Turime būti pasiruošę šiame kontekste, pirmiausiai mes turime spartinti atsijungimą nuo BRELL tinklo, kuris buvo suplanuotas 2025 metais, turime baigti tai anksčiau“, – ketvirtadienį LRT radijui sakė K. Budrys.

Anot K. Budrio, Lietuva turi būti pasiruošusi kuo greičiau prisijungti prie kontinentinės Europos tinklų.

„Reikia pasidaryti namų darbus. Jeigu vis dėlto taip įvyktų vos ne rytoj ir būtų nuspręsta kaip atsaką, kaip poveikį Lietuvą atjungti nuo BRELL tiekimo, mes turėtume galimybę ekstra atveju prisijungti prie kontinentinės Europos tinklų, sinchronizuotis per Lenkiją, tai nesaugu, bet pasirengimas tam vyksta. Rizika tokia yra ir imamasi visko, kad ji būtų suvaldyta“, – kalbėjo K. Budrys.

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda trečiadienį sakė, kad Lietuva gali būti atjungta nuo BRELL žiedo, jeigu pati Rusija nuspręstų naudoti šitą priemonę.

Baltijos šalys sinchronizuoti elektros tinklus su žemynine Europa ir atsijungti nuo posovietinio BRELL žiedo ketina iki 2025 metų pabaigos. Už energetiką atsakingi visų trijų valstybių ministrai prasidėjus karui Ukrainoje Europos Sąjungą paragino spartinti šį procesą.

Tačiau tam dar reikia atlikti būtinus bandymus. Visą Lietuvos elektros sistemą pirmą kartą laikinai atjungti nuo posovietinės IPS/UPS zonos, kai ji dirbs salos režimu, numatoma atlikti šių metų rugsėjį. Kada bus atliktas bendras Baltijos šalių bandymas, kol kas neaišku.

Iki šiol Lietuvoje buvo atlikti tik daliniai izoliuoto darbo bandymai. 2020 metais „Litgrid“ atliko tokį bandymą, kai atskirai nuo IPS/UPS sistemos veikė didžiosios Lietuvos elektrinės ir nuolatinės srovės jungtis su Lenkija „LitPol Link“.

Praėjusį gruodį Lietuvos ir Lenkijos operatorės „Litgrid“ ir PSE taip pat atliko bandymą, kurio metu dalis Lietuvos elektros energijos sistemos pirmą kartą istorijoje dirbo sinchroniškai su Lenkijos bei Europos sinchronine zona.

Siekiant visiškai pasirengti atsijungimui nuo BRELL, šiemet numatoma baigti statyti 200 MW bateriją, o vėliau – nutiesti jūrinę jungtį „Harmony Link“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.