Rusija tebeeksportuoja energijos išteklius visu pajėgumu, net per Ukrainą

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį pareiškė, kad Maskva ir toliau eksportuoja naftą ir gamtines dujas – net per Ukrainą, kur Kremlius pasiuntė savo karius ir paskatino Vakarų šalis paskelbti Maskvai virtinę brangiai atsieinančių sankcijų.

Nafta, Rusija.<br>XINHUA/SIPA/Scanpix nuotr.
Nafta, Rusija.<br>XINHUA/SIPA/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 10, 2022, 6:37 PM

„Laikomės visų savo įsipareigojimų dėl energijos tiekimo“, – sakė V. Putinas per televizijos transliuotą vyriausybės posėdį dėl sankcijų padarinių.

„Net dujų tiekimo sistema Ukrainoje užpildyta 100 proc. pagal sutartis“, – pridūrė jis.

Rusijos prezidentas taip pat teigė, kad Vakarų sankcijos Maskvai pradėjo kenkti Jungtinėms Valstijoms ir Europai.

„Jų kainos kyla, bet tai ne mūsų kaltė. Tai jų pačių apsiskaičiavimų rezultatas. Nereikia mūsų kaltinti“, – kalbėjo V. Putinas.

Jis taip pat pašiepė Vašingtoną dėl galimų pastangų pasirašyti energetikos sutartis su Vakarų varžovais – Iranu ir Venesuela.

„Jie jau bando bet kokia kaina susitarti su šalimis, prieš kurias patys įvedė neteisėtus apribojimus“, – pažymėjo V. Putinas.

„Jie yra pasirengę susitaikyti su Iranu ir nedelsiant pasirašyti visus dokumentus. Ir su Venesuela. Jie nuvyko į Venesuelą derėtis“, – pridūrė valstybės vadovas.

Europos didmeninės dujų ir žalios naftos kainos šią savaitę pasiekė rekordines ar beveik beprecedentes aukštumas, kilus nerimui dėl potencialių tiekimo sutrikimų. Nuogąstavimus išprovokavo V. Putino sprendimas vasario 24 dieną pasiųsti dešimtis tūkstančių karių į Ukrainą.

Anksčiau šią savaitę Jungtinės Valstijos ir Jungtinė Karalystė paskelbė nutraukiančios rusiškų energijos išteklių importą, reaguodamos į Kremliaus pradėtą karą, kurį Maskva vadina „specialiąja karine operacija“, nulėmusį dar vieną kainų šuolį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.