Tai, kas vyksta Kinijoje, specialistus verčia krūpčioti – šaliai gresia finansų krizė

Kinija labai svarbi tiek Vokietijos, tiek ir Rusijos ekonomikai. „Yra daug požymių, kad Kinija bus pirmoji domino kaladėlė pasaulio finansų sistemoje. Turėtume tam pasiruošti ir skubiai sumažinti Kinijos įmonių ir finansų įstaigų finansinę riziką. Tačiau ir pačioje Vokietijoje turime imtis veiksmų, kad mūsų ekonomika ilguoju laikotarpiu taptų tvaresnė ir būtų geriau apsaugota nuo finansinės rizikos“, – Berlyno ekonominių tyrimų instituto DIW instituto direktorius Marcelis Fratzscheris perspėjo dėl nepakankamai įvertintos rizikos Kinijos rinkoje.

Nemažai valstybinių įmonių Kinijoje taip pat turi didelių skolų.<br>OrnaW/pixabay.com nuotr.
Nemažai valstybinių įmonių Kinijoje taip pat turi didelių skolų.<br>OrnaW/pixabay.com nuotr.
Nemažai valstybinių įmonių Kinijoje taip pat turi didelių skolų.<br>Pixabay.com nuotr.
Nemažai valstybinių įmonių Kinijoje taip pat turi didelių skolų.<br>Pixabay.com nuotr.
Nemažai valstybinių įmonių Kinijoje taip pat turi didelių skolų.<br>GormaKuma/pixabay.com nuotr.
Nemažai valstybinių įmonių Kinijoje taip pat turi didelių skolų.<br>GormaKuma/pixabay.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 10, 2022, 10:22 PM

Kinijos ekonomikos augimas smarkiai lėtėja

Vieną dieną ekonomikos laikraštyje „Handelsblatt“ pasirodė M.Fratzscherio publikacija, pirmiausiai skirta Vokietijos verslo ir politikos sluoksniams. Dieną prieš tai Berlyno laikraštis „Tagesspiegel“ savo interneto svetainėje paskelbė tą patį straipsnį. Tai retas atvejis: redaktoriai paprastai reikalauja išskirtinės teisės skelbti garsių autorių kviestinius komentarus.

Tačiau vienos įtakingiausių Vokietijos ekonomikos institucijų vadovas ir Berlyno Humboldtų universiteto makroekonomikos profesorius akivaizdžiai norėjo, kad jo išsakytas susirūpinimas pasiektų kuo platesnį skaitytojų ratą, rašo dw.com.

M.Fratzscheris nėra pirmasis ekspertas, kuris įspėjo Vokietijos verslininkus ir politikus apie didėjančią rimtos finansų ir ekonomikos krizės grėsmę Kinijoje.

Vokietijos susidomėjimas Kinija yra daugiau nei suprantamas: kaip neseniai paskelbė Vokietijos federalinė statistikos tarnyba „Destatis“, Kinija yra antroji pagal dydį Vokietijos eksporto rinka ir didžiausia importo rinka. Vokietijos ir Rusijos ekonomikos šiuo požiūriu yra gana panašios – pastaraisiais metais Kinija tapo svarbiausia Rusijos Federacijos eksporto ir importo partnere.

Tas pats laikraštis „Handelsblatt“ 2022 m. pradžioje išspausdino didelį straipsnį, paremtą daugelio ekspertų iš įvairių šalių vertinimais. Jame išvardyti penki pagrindiniai pavojai Kinijos ekonomikai: nekilnojamojo turto krizė, konfliktas su JAV, nuolatiniai lokdaunai dėl koronaviruso, didėjantis valstybės kišimasis į aukštųjų technologijų verslą ir ekonomikos augimo nuosmukis, keliantis grėsmę sistemos stabilumui.

Pasaulinės finansų krizės domino rizika

Vokietijos ekonominės plėtros agentūra „Germany Trade & Invest“ (GTAI) padarė maždaug tokias pačias išvadas. 2021 m. lapkritį ji paskelbė Kinijos rinkos analizę, kurios antraštė buvo daugiau nei akivaizdi: „Sotūs metai Kinijoje kol kas baigėsi“.

Tačiau iki M.Fratzscherio niekas Vokietijoje taip griežtai neįspėjo apie augančią Kinijos ekonomikos atšalimo – ne tik atšalimo, bet ir plataus masto krizės – grėsmę kuri kaip domino efektas pirmiausia gali paveikti kylančios ekonomikos šalis, prie kurių Vakarų ekspertai priskiria ir Rusiją, o vėliau peraugti į pasaulinę finansų krizę.

Evergrande“ žlugimas – ledkalnio viršūnė

Praėjusį rudenį tarptautinė žiniasklaida, nušviesdama faktinę Kinijos nekilnojamojo turto rinkos milžinės „Evergrande“ griūtį, nuolat brėžė paraleles su JAV banko „Lehman Brothers“ bankrotu – šis įvykis laikomas 2008-2009 m. pasaulinės finansų ir ekonomikos krizės pradžia. Tačiau žurnalistai šį palyginimą naudojo veikiau tam, kad iliustruotų įvykių mastą, o ne kad pateiktų prognozę.

O štai DIW direktoriaus straipsnis iš tiesų yra prognozė. Didelės mokslininkų grupės vadovas atkreipia dėmesį į besikaupiančias finansines ir skolų problemas daugelyje besiformuojančios rinkos ekonomikos šalių („rizikos kur kas didesnės, nei daugelis žmonių įsivaizduoja“) ir įspėja, kad per artimiausius dvejus metus dėl to gali kilti pasaulinė finansų krizė, kurios pradžia Kinijoje.

Pasak M.Fratzscherio, „Evergrande“ žlugimo, kuriam kelią užkirto Kinijos vyriausybė ir centrinis bankas, istorija buvo tik ledkalnio viršūnė. Dėl dešimtmečius trukusio nekilnojamojo turto bumo kiti stambūs vystytojai ir daugybė namų ūkių turi sukaupę didžiulių skolų.

Nemažai valstybinių įmonių taip pat turi didelių skolų.

Didelių Kinijos valstybinių įmonių bankrotai neišvengiami

Iki šiol Kinijos valdžios institucijoms vis dar pavyko suvaldyti padėtį, be kita ko, naudojant dideles pinigų atsargas, darant spaudimą bankų sektoriui ir vykdant kapitalo kontrolę, kuri riboja jo išvežimo į užsienį galimybę.

„Kinija netrukus gali pasiekti tašką, kai didžiulės jos finansų sistemos problemos nebegalės būti nutylėtos ir turės būti sprendžiamos. Tuomet bus neišvengiami stambių nekilnojamojo turto rinkos įmonių, kai kurių valstybinių bankų bankrotai ir daugelio kitų valstybinių įmonių uždarymas“, – prognozuoja M.Fratscheris.

Prekybos konfliktai – vykstantys su JAV ir aštrėjantys su Europa – gali dar labiau padidinti Kinijos finansines ir ekonomines problemas. O jei paaiškės, kad „abi Kinijos vakcinos silpnai arba visai neapsaugo nuo omikrono ir kitų viruso atmainų, netrukus, kaip ir 2020 m. pavasarį, gali tekti laikinai uždaryti gamyklas ir prekybos kelius“, – rašo ekspertas.

Neišvengiama pasekmė būtų tolesnis plataus masto pasaulinių tiekimo grandinių sutrikdymas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.