Rusijos inžinieriai atvyko į Ukrainoje užimtą Zaporižios atominę elektrinę

Rusijos inžinieriai penktadienį atvyko išmatuoti spinduliuotės lygio Ukrainos atominėje elektrinėje, kurios užėmimas per Maskvos pajėgų invaziją sukėlė tarptautinės bendrijos nerimą, pranešė pareigūnai.

Zaporožės atominė elektrinė yra didžiausia Europoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Zaporožės atominė elektrinė yra didžiausia Europoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 12, 2022, 2:47 PM

Rusijos pajėgos užėmė Zaporižios atominę elektrinę, kuri yra didžiausia Europoje, kovo 4 dieną. Jėgainės reaktoriai atrodo nepažeisti, bet per šturmą, kurio metu buvo naudojami tankai, komplekse buvo įsiplieskęs gaisras.

Rusijos atominės energetikos milžinės „Rosatom“ pareigūnai nuo penktadienio dirba Zaporižios jėgainėje, sakoma Ukrainos branduolinės energetikos agentūros „Energoatom“ žinutėje platformoje „Telegram“.

Rusijos inžinieriai darbuotojams ukrainiečiams teigė atvykę „įvertinti spinduliuotės lygio“, taip pat „padėti suremontuoti elektrinę“, pažeistą bombarduojant artilerijai, nurodė „Energoatom“.

Atakos metu Maskvos pasiuntinys Jungtinėse Tautose neigė, kad Rusija apšaudė elektrinę. Ukrainos agentūra nurodė, kad rusų inžinieriai turėjo asmeniškai atvykti į kompleksą, nes ukrainiečiai darbuotojai atsisakė su jais bendradarbiauti.

„Energoatom“ pranešime sakoma, kad vienas iš atvykusių rusų prisistatė kaip naujasis tos teritorijos civilinis ir karinis administratorius, taip pat paskelbė jėgainę „Rusijos teritorija“, kuriai vadovaus „Rosatom“.

1985 metais atidaryta šešis reaktorius turinti Zaporižios jėgainė gali aprūpinti energija 4 mln. namų ūkių ir sudaro apie penktadalį Ukrainos elektros gamybos pajėgumų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.