Jungtinė Karalystė įvedė naujas sankcijas Rusijai: britai rusiškos degtinės nebegers?

Jungtinė Karalystė (JK) prisijungė prie Europos Sąjungos ir paskelbė naujas ekonomines sankcijas Rusijai, nustatydama naujus importo mokesčius ir uždrausdama į šią šalį eksportuoti prabangos prekes, rašo bbc.com.

Rusiška degtinė.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rusiška degtinė.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Toms prekėms, kurios yra sąraše, įskaitant ir rusišką degtinę, importo mokestis bus padidintas dar 35 proc.<br>M.Patašiaus nuotr.
Toms prekėms, kurios yra sąraše, įskaitant ir rusišką degtinę, importo mokestis bus padidintas dar 35 proc.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt, ELTA, BNS

Mar 15, 2022, 1:09 PM, atnaujinta Mar 15, 2022, 3:40 PM

Į sąrašą rusiškų prekių, kurioms JK taikys papildomą 35 proc. muito mokestį, taip pat įtrauktas plienas, mediena, grūdai, gėrimai, kailiai ir balta žuvis – jų vertė siekia 900 mln. svarų sterlingų (1,1 mlrd. eurų) per metus.

Šis eksporto draudimas palies prabangias ir transporto priemones, meno kūrinius, net aukštąją madą. O viso to tikslas vienas – atimti iš oligarchų ir Rusijos elito šias prekes.

„[Prabangos prekių] eksporto draudimas įsigalios netrukus ir užtikrins, kad oligarchai bei kiti elito veikėjai, praturtėję valdant Vladimirui Putinui ir remiantys jo neteisėtą invaziją, netektų galimybės jų įsigyti“, – teigiama pranešime.

JK kancleris Rishis Sunakas teigia, kad naujieji mokesčiai rusiškų prekių importui „dar labiau izoliuos Rusijos ekonomiką nuo pasaulinės prekybos“, užtikrinant, kad Rusija negaus naudos iš „taisyklėmis grindžiamos tarptautinės sistemos, kurios ji negerbia“.

„Norime, kad V.Putino karo mašina patirtų kuo daugiau nuostolių, tačiau tuo pat metu nenukentėtų JK verslas“, – teigė Tarptautinės prekybos departamentas.

Be to pažymima, kad Britanija neleis Rusijai ir jos sąjungininkei Baltarusijai naudotis didžiausio palankumo muitų tarifais pagal Pasaulio prekybos organizacijos taisykles.

„Jungtinė Karalystė bendradarbiauja su savo tarptautiniais partneriais ir remia PPO, siekdama užkirsti kelią tiems, kurie nesilaiko taisyklėmis pagrįstos tarptautinės tvarkos, naudotis jos teikiamais privalumais“, – skelbia departamentas.

„Šie tarifai grindžia JK jau vykdomą darbą, kuriuo siekiama apriboti Rusijos galimybes gauti tarptautinį finansavimą, taikyti sankcijas V. Putino bičiuliams ir daryti kuo didesnį ekonominį spaudimą jo režimui“, – sakė R.Sunakas.

Nuo Rusijos invazijos pradžios prieš beveik tris savaites JK jau paskelbė sankcijas daugiau kaip 500 Rusijos piliečių ir subjektų. Be kita ko, nubausta 18 oligarchų, įskaitant futbolo klubo „Chelsea“ savininką Romaną Abramovičių, ir įšaldytas jų turtas bei įvestas kelionių draudimas.

JK taip pat nutraukė ryšius su Rusijos bankais, pradėjo į savo oro erdvę ir vandenis neįsileisti Rusijos lėktuvų ir laivų bei paskelbė, kad iki šių metų laipsniškai atsisakys rusiškos naftos importo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.