Maisto nebeužtenka ir pačiai Rusijai – apribojo grūdų ir cukraus eksportą

Rusija laikinai apribojo grūdų eksportą į Eurazijos ekonominei sąjungai (EAES) priklausančias valstybes, siekdama patenkinti vidaus rinkos poreikius bei išvengti kainų šuolio, paskelbė Rusijos vyriausybė.

Grūdų eksporto apribojimai galios iki šių metų vidurio, o cukraus – iki rudens.<br>Victoriano Izquierdo/unsplash.com nuotr.
Grūdų eksporto apribojimai galios iki šių metų vidurio, o cukraus – iki rudens.<br>Victoriano Izquierdo/unsplash.com nuotr.
Grūdų eksporto apribojimai galios iki šių metų vidurio, o cukraus – iki rudens.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Grūdų eksporto apribojimai galios iki šių metų vidurio, o cukraus – iki rudens.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Rubliai.<br>Pexels.com nuotr.
Rubliai.<br>Pexels.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2022-03-15 17:18

EAES yra Maskvos vadovaujamas buvusių sovietinių respublikų prekybos klubas, kuriam priklauso Armėnija, Baltarusija, Kazachstanas, Kirgizija ir Rusija.

Be to, Rusijos vyriausybė nusprendė dėl tos pačios priežasties sustabdyti „baltojo ir žaliavinio cukraus eksportą į trečiąsias šalis“.

Grūdų eksporto apribojimai galios iki šių metų vidurio, o cukraus – iki rudens.

Dėl Rusijos invazijos į Ukrainą paskelbtos tarptautinės sankcijos smarkiai smogė rublio kursui bei sukėlė plataus vartojimo prekių ažiotažą šalyje. Didžiųjų parduotuvių tinklų Rusijoje operatoriai buvo priversti riboti būtiniausių maisto produktų pardavimus, nes prasidėjo jų pirkimai kiekiais, akivaizdžiai didesniais nei būtina privačiam vartojimui, vėlesniam perpardavimui juodojoje rinkoje.

Nacionalinės statistikos tarnybos „Rosstat“ duomenimis, cukrus šalies mažmeninėje rinkoje kovo 5–11 dienomis pabrango 13 proc.

Rusijos vyriausybės sprendime numatytos tam tikros eksporto ribojimų išimtys, įskaitant prorusiškus separatistinius Donecko ir Lugansko regionus Rytų Ukrainoje.

Rusija ir Ukraina yra pagrindinės kviečių eksportuotojos, o konfliktas jau sukėlė bangas pasaulinėse žaliavų rinkose ir lėmė staigų grūdų kainų šuolį. Tarptautinis valiutos fondas pirmadienį įspėjo, kad šis karas gali kelti grėsmę pasauliniam apsirūpinimui maistu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.