Tarptautinė energetikos agentūra pasiūlė priemonių naftos vartojimui mažinti

Tarptautinė energetikos agentūra (TEA) penktadienį paragino vyriausybes imtis neatidėliotinų priemonių, kad per kelis mėnesius būtų sumažintas pasaulinis naftos suvartojimas, nerimaujant dėl sutrikusio tiekimo Rusijos invazijos į Ukrainą fone.

Tarptautinė energetikos agentūra pasiūlė priemonių naftos vartojimui mažinti.<br>XINHUA/SIPA/Scanpix nuotr.
Tarptautinė energetikos agentūra pasiūlė priemonių naftos vartojimui mažinti.<br>XINHUA/SIPA/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 18, 2022, 1:30 PM

Organizacija savo ataskaitoje pateikė dešimt pasiūlymų kaip tai padaryti, įskaitant pasiūlymą didinti iš namų dirbančių žmonių skaičių ir griežtini greičio ribojimus, kad naftos suvartojimas išsivysčiusiose ekonomikose „per ateinančius keturis mėnesius sumažėtų 2,7 mln. barelių per parą“, nurodė TEA.

Prasidėjus karui Ukrainoje degalų kainos smarkiai išaugo, o didžiosios ekonomikos, tokios kaip JAV ir Kanada, įvedė sankcijas, draudžiančias rusiškos naftos importą.

Iškilus grėsmei, kad Rusijos naftos tiekimas gali būti dar labiau sumažėti, „yra reali rizika, jog padėtis rinkoje darysis dar labiau įtempta, o naftos kainos artimiausiais mėnesiais smarkiai išaugs“, pasauliui įžengiant į didžiausios paklausos sezoną, nurodė TEA.

O po „nuviliančių“ neseniai įvykusio OPEC+ posėdžio rezultatų mažai tikėtina, kad „juodojo aukso“ pasiūla bus padidinta taip, jog sumažintų įtampą rinkoje.

Kaip alternatyva, paklausa išsivysčiusiose pasaulio ekonomikose galėtų būti sumažinta įvairiomis priemonėmis. Šioms šalims tenka „maždaug 45 proc. pasaulinės naftos paklausos“, nurodė TEA.

Kartu su Prancūzijos vyriausybe pasiūlytos priemonės gali sumažinti suvartojimą tose šalyse 2,7 mln. barelių per parą.

TEA skaičiavimais, šiuo metu išsivysčiusiose šalyse suvartojama nuo 44 iki 45 mln. barelių naftos per parą.

Dešimties punktų planas, kurį galėtų įgyvendinti vyriausybės, daugiausia susijęs su transporto naudojimu, kuriam tenka „didžioji dalis naftos paklausos“.

Tarp siūlomų naftos suvartojimo mažinimo priemonių yra didesni greičio apribojimai, darbas iš namų tris dienas per savaitę, sekmadieniai be automobilių, pigesnis viešasis transportas ir traukinių naudojimo tolimajam susisiekimui vietoj kelionių lėktuvais skatinimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.