Elektros rinkos liberalizavimo atidėjimo kol kas nesvarsto

Energetikos ministerija kol kas nesvarsto atidėti elektros rinkos liberalizavimo antrojo etapo, sako energetikos viceministrė Inga Žilienė. „Norime pasižiūrėti, koks būtų reguliuojamos kainos lygmuo nuo liepos 1 dienos. Reguliuotojas vertina visuomeninio tiekėjo „Ignitis“ sąnaudas, galimybes skolintis, kitas alternatyvas. Šiandien laukiame“, – LRT radijui antradienį sakė I.Žilienė.

Elektra maždaug milijonui reguliuojamų vartotojų nuo sausio pabrango apie 10 proc.<br> A.Srėbalienės nuotr.
Elektra maždaug milijonui reguliuojamų vartotojų nuo sausio pabrango apie 10 proc.<br> A.Srėbalienės nuotr.
Elektra maždaug milijonui reguliuojamų vartotojų nuo sausio pabrango apie 10 proc.<br>M.Patašiaus nuotr.
Elektra maždaug milijonui reguliuojamų vartotojų nuo sausio pabrango apie 10 proc.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 22, 2022, 9:08 AM

„Mes norime įsivertinti ir kainų lygį didmeninėse rinkose ir, žinoma, visada kalbėsime ir tarsimės su nepriklausomais tiekėjais“, – pridūrė viceministrė.

Nepriklausomų elektros tiekėjų asociacijos vadovas Vilius Juraitis tvirtino praėjusį trečiadienį Seimo Biudžeto ir finansų komitete išgirdęs viceministrės pažadą, kad bus kalbama su nepriklausomais tiekėjais ir laukiama skaičiavimų.

„Mes patys dalyvavome tame posėdyje, kur buvo kalbama apie šitą klausimą. Neišgirdome teiginio iš ministerijos, kad bus svarstoma nukelti elektros rinkos liberalizavimą. Iš ministerijos išgirdome pažadą, kad bus kalbama su nepriklausomais tiekėjais, bus laukiama skaičių“, – LRT radijui sakė V.Juraitis.

I.Žilienė Seime tuomet teigė, jog Energetikos ministerija kartu su rinkos dalyviais gali svarstyti, ar nevertėtų dar kartą atidėti elektros rinkos liberalizavimo antrojo etapo. Vis dėlto ji pabrėžė, kad sprendimai bus priimti tik tada, kai bus aišku, koks galimas kainų augimas ir koks bus visuomeninis tarifas, ką siūlys nepriklausomi tiekėjai – galbūt jie galėtų pasiūlyti konkurencingus tarifus.

Nepriklausomo elektros tiekėjo pasirinkimo data antros grupės vartotojams pernai buvo pratęsta pusmečiui – iki šių metų liepos, taip siekiant kiek sumažinti elektros kainų augimą gyventojams. Tada teigta, kad galutinė rinkos liberalizavimo data nesikeičia – 2023 metų sausis.

Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos vadovas Renatas Pocius praėjusią savaitę sakė, kad valdžiai nesiimant jokių papildomų priemonių, elektros kainos buitiniams vartotojams nuo liepos didėtų iki 50 proc.

Elektra maždaug milijonui reguliuojamų vartotojų nuo sausio pabrango apie 10 proc. Neatidėjus tiekėjo pasirinkimo, elektra būtų brangusi labiau – apie 20 procentų.

Seimui pernai rudenį priėmus įstatymų paketą, skirtą amortizuoti drastišką energijos išteklių brangimą vartotojams, 1–5 tūkst. kilovatvalandžių (kWh) per metus suvartojantys buitiniai vartotojai, kurių yra beveik pusė milijono, nepriklausomą tiekėją turi pasirinkti pusmečiu vėliau – iki liepos 1 dienos.

Likę vartotojai, suvartojantys mažiau nei 1 tūkst. kWh elektros per metus, nepriklausomą tiekėją turės pasirinkti iki šių metų gruodžio vidurio. Tokių vartotojų yra apie 600 tūkst.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.