Europos Komisija pasiūlė ES narėms bendrai pirkti dujas, užtikrinti saugyklų užpildymą

Europos Komisija (EK) pasiūlė priemones, kuriomis siekiama užtikrinti Europos Sąjungos aprūpinimą gamtinėmis dujomis Rusijos karo prieš Ukrainą ir pernai rudenį prasidėjusios energetikos krizės sąlygomis.

EK pasiūlė priemones, kuriomis siekiama užtikrinti Europos Sąjungos aprūpinimą gamtinėmis dujomis.<br>V.Skaraičio nuotr.
EK pasiūlė priemones, kuriomis siekiama užtikrinti Europos Sąjungos aprūpinimą gamtinėmis dujomis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 23, 2022, 3:56 PM

Tai – siūlymai dėl ES bendro gamtinių dujų pirkimo bei įpareigojimo požeminių dujų saugyklų operatoriams dėl privalomo jų užpildymo minimumo. Šie pasiūlymai patvirtinti per EK posėdį trečiadienį, pranešė Vokietijos visuomeninė transliuotoja „Deutsche Welle“.

Anot EK, ES narės galėtų bendrai pirkti dujas, panašiai kaip pandemijos metu apsirūpino vakcinomis nuo koronaviruso. Šiuo tikslu EK yra pasirengusi sukurti darbo grupę, kuri rinktų duomenis apie ES valstybių narių dujų poreikius ir derėtųsi su tiekėjais. Manoma, kad ES, kaip didelė pirkėja, galėtų išsiderėti mažesnes kainas.

Tokį pasiūlymą numatyta įtraukti į kovo 24–25 dienomis planuojamo ES aukščiausiojo lygio susitikimo darbotvarkę, o sprendimas dėl bendro dujų pirkimo būtų priimtas atsižvelgiant į diskusijos rezultatus.

EK taip pat pateikė reglamento projektą dėl minimalaus dujų saugyklų užpildymo lygio šildymo sezono pradžioje. Šiemet jis sudarytų ne mažiau kaip 80 proc., o nuo kitų metų šis lygis didėtų iki 90 procentų.

Klausimą, kaip priversti saugyklų savininkus laikytis šios normos, EK palieka spręsti nacionalinėms vyriausybėms. Kita vertus, būtų įvestas privalomas saugyklų operatorių sertifikavimas, kurio atsisakiusioms ar saugyklų reikiamai neužpildžiusioms bendrovėms tektų atsisakyti nuosavybės teisių į šiuos aktyvus arba jų kontrolės.

Tokio pasiūlymo įsigaliojimui būtų būtinas ES Tarybos ir Europos Parlamento pritarimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.