Buvusiems Estijos „Swedbank“ vadovams pareikšti įtarimai dėl įsitraukimo į pinigų plovimą

Estijos prokuratūra pareiškė įtarimus šalyje veikiančiam Švedijos „Swedbank“ padaliniui ir visiems šio padalinio buvusiems vadovams įsitraukus į daugiau kaip 100 mln. eurų sumos pinigų plovimo, penktadienį pranešė šalies leidinys „Eesti Ekspress“.

Buvusiems Estijos „Swedbank“ vadovams pareikšti įtarimai dėl įsitraukimo į pinigų plovimą.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Buvusiems Estijos „Swedbank“ vadovams pareikšti įtarimai dėl įsitraukimo į pinigų plovimą.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 25, 2022, 4:05 PM

Kaip jau buvo skelbta, bankas ketvirtadienį pranešė, kad Estijos centrinė kriminalinė policija informavo „Swedbank Eesti“, jog jis įtariamas pinigų plovimu 2014-2016 metais.

Baudžiamasis tyrimas pagrįstas Estijos finansų inspekcijos 2019 metais inicijuotu tyrimu, kuris atskleidė nemažai banko praktikos kovai su pinigų plovimu trūkumų. Inspekcija tyrimo rezultatus taip pat perdavė prokuratūrai.

Centrinė kriminalinė policija ir prokuratūra iškėlė baudžiamąją bylą prieš „Swedbank“ ir ėmėsi atitinkamų veiksmų. Tirti įtarimai dėl pinigų plovimo per šį banką 2011-2017 metais bei melagingų duomenų teikimo finansų priežiūros institucijai.

Šio mėnesio viduryje Švedijos „Swedbank“ pranešė, kad „Swedbank Eesti“ įtariamas dalyvavimu pinigų plovime, o tyrimas atskleis, ar bankas nebuvo susijęs su šia ar kita nusikalstama veikla. „Swedbank“ tikino, kad bendradarbiauja su tyrėjais ir suteiks jiems visą reikiamą informaciją.

Švedijos ir Estijos finansų inspekcijos, anksčiau atlikusios bendrą tyrimą, nustatė reikšmingų trūkumų, susijusių su tuo, kaip „Swedbank“ Baltijos šalyse laikėsi pinigų plovimu prevencijos taisyklių, įspėjo „Swedbank“ ir skyrė jam 4 mlrd. Švedijos kronų baudą.

Švedijos visuomeninė televizija SVT, atlikusi žurnalistinį tyrimą, skelbė, jog 2007-2015 metais „Swedbank“ Baltijos šalyse dalyvavo išplaunant 40 mlrd. Švedijos kronų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.