Elektros skirstyklos „Mūša“ rangovo ieškoma iš naujo

Lietuvai sinchronizuojant elektros sistemą su žemyninės Europos tinklais, elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ kovo mėnesį antrą kartą paskelbė 330 kV skirstyklos „Mūša“ Joniškio rajone projektavimo ir statybos rangovo konkursą.

Elektros skirstyklos „Mūša“ rangovo ieškoma iš naujo.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Elektros skirstyklos „Mūša“ rangovo ieškoma iš naujo.<br>G.Bitvinsko nuotr.
R.Masiulis.<br>T.Bauro nuotr.
R.Masiulis.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 25, 2022, 9:52 AM

Pernai lapkritį paskelbtas pirmas konkursas buvo nutrauktas, nes pateikti pasiūlymai viršijo nustatytą vertę, BNS pranešė „Litgrid“ . „Esminės pirkimo sąlygos liko nepakeistos. Užbaigti šį pirkimą ir pasirašyti sutartį su rangovu planuojame iki rugsėjo pabaigos“, – BNS nurodė bendrovė.

Anksčiau ją planuota pasirašyti iki liepos, statybos darbus pradėti 2023 metais, o baigti – 2025 metais. „Litgrid“ generalinis direktorius Rokas Masiulis yra sakęs, kad nauja skirstykla užtikrins didesnius tarpsisteminius pralaidumus su Švedija ir Latvija ir sustiprins šiaurės Lietuvos elektros perdavimo tinklą.

Gataučių seniūnijoje suplanuotos „Mūšos“ skirstyklos projektas apima 3,69 ha ploto skirstyklą ir 3,4 km naujų elektros linijų.

Dabar šioje teritorijoje yra T raidės formos trijų linijų sujungimas, o bendras linijų ilgis siekia 182 km. Pasak „Litgrid“, tai reiškia, kad atsiradus sutrikimui vienoje vietoje, atsijungtų visos trys linijos. Įrengus skirstyklą, ilgiausia prie jos prijungtų linijų atkarpa bus beveik tris kartus trumpesnė nei dabar.

Be to, prieš kelis dešimtmečius pastatytas trijų linijų susijungimas yra kultūros paveldo teritorijoje – Saulės mūšio vietoje. Todėl naują skirstyklą planuojama patraukti į šiaurę nuo šios istorinės vietos, o elektros linijos bus atvedamos apeinant kultūros paveldo apsaugos zoną.

„Mūšos“ statyba yra vienas iš 15 Vyriausybės patvirtintų ypatingos valstybinės svarbos sinchronizavimo projektų, kurie apima jūrinės jungties su Lenkija „Harmony Link“ statybą, trijų sinchroninių kompensatorių įrengimą ir kita.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.