Lietuvos energetikos objektų statybų bendrovė nutraukia veiklą Baltarusijoje ir Rusijoje

Lietuvos ir Lenkijos magistralinį dujotiekį Lietuvoje nutiesusi energetikos objektų statybų bendrovė „Alvora“ skelbia visiškai sustabdanti veiklą Rusijoje ir Baltarusijoje – uždaromi šiose šalyse įregistruoti įmonės filialai, atsisakyta tęsti darbus Lenkijos partnerių vystomame objekte Minske.

Lietuvos energetikos objektų statybų bendrovė nutraukia veiklą Baltarusijoje ir Rusijoje.<br>V.Skaraičio nuotr.
Lietuvos energetikos objektų statybų bendrovė nutraukia veiklą Baltarusijoje ir Rusijoje.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 25, 2022, 1:34 PM, atnaujinta Mar 25, 2022, 3:31 PM

Anot pranešimo, „Alvoros“ antrinė įmonė Rusijos Kaliningrado srityje „Alvora-Balt“ jau kurį laiką nevykdė veiklos, todėl jos likvidavimo procesas pradėtas nedelsiant.

Baltarusijos veikianti įmonė „Alvora-Bel“ kaip lenkų įmonės „Trasko-Inwest“ subrangovė dalyvavo statant multifunkcinį kompleksą Minske. Oficialiai nutraukus šią sutartį, įmonė Baltarusijoje taip pat bus likviduojama, teigia „Alvora“.

Apie šį sprendimą įmonė teigia kovo pradžioje informavusi Lietuvos valstybės institucijas.

„Alvoros“ generalinis direktorius Tomas Šidlauskas BNS nekomentavo, ar bendrovės veiklos nutraukimas Baltarusijoje bei Rusijoje gali būti susijęs su vyriausybinės strateginių įmonių sandorius tikrinančios komisijos neseniai pateikta išvada, kad su „Alvora“ gali būti pasirašytos dvi bendros 5,5 mln. eurų vertės sutartys dėl Telšių ir Šiaulių dujų skirstymo stočių rekonstrukcijos.

Tačiau vėliau „Alvoros“ vadovas teigė negalintis vertinti komisijos sprendimo motyvų, nes jos „posėdžiai nėra vieši“, tuo metu bendrovės pasitraukimą iš Baltarusijos ir Rusijos, anot jo, galutinai nulėmė karas Ukrainoje.

„Jau kurį laiką aišku buvo, kad veikla trečiosiose šalyse nebeįmanoma, o karas Ukrainoje tik paskatino šių sprendimų formalizavimą“, – BNS teigė T.Šidlauskas.

Vyriausybinė komisija išvadą pateikė po kelių mėnesių nagrinėjimo – „Amber Grid“ skelbtų konkursų nugalėtoja „Alvora“ paskelbta dar pernai lapkitį.

„Amber Grid“ atstovė Laura Šebekienė BNS anksčiau sakė, kad sutartis su „Alvora“ numatoma pasirašyti kovo mėnesį. Pasak jos, šie projektai nėra strateginiai, tačiau viena iš subrangovių turės prieigą prie „Amber Grid“ IT sistemų, todėl buvo paprašyta vyriausybinės komisijos išvados.

Komisijai dėl „Alvoros“ buvo iškilę klausimų ir 2019 metais, kai ji kartu su „Šiaulių dujotiekio statyba“ laimėjo „Amber Grid“ užsakymą nutiesti strateginį Lietuvai 165 km ilgio dujotiekį iki Lenkijos sienos. Maždaug 80 mln. eurų (be PVM) darbai baigti šių metų pradžioje, dujotiekis pradės veikti gegužės 1 dieną.

Komisija 2019 metų liepą sandorį su „Alvora“ leido pasirašyti „su labai aiškiomis rekomendacijomis dėl galimų rizikų suvaldymo priemonių“. „Alvora“ tuo metu dirbo Baltarusijoje ir Kaliningrado srityje, čia ji turėjo antrines įmones.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.