Verslininkas A. Bosas stebisi VMI nurodymais: teiki paramą ukrainiečiams – susimokėk PVM

Verslininkas Antanas Bosas stebisi valstybės mokesčių politika, kai neatlygintinai suteikiant būstą nuo karo bėgantiems ukrainiečiams valstybė nepanaikina prievolės už labdarą susimokėti pridėtinės vertės mokestį (PVM). Finansų ministerija informuoja, kad PVM mokesčio galima išvengti būstą pabėgėliams suteikiant per tarpininką – paramos-labdaros fondą.

 A.Bosas.<br> Lrytas.lt fotomontažas
 A.Bosas.<br> Lrytas.lt fotomontažas
A.Bosas.<br>T.Bauro nuotr.
A.Bosas.<br>T.Bauro nuotr.
PVM mokestį nuo nuomos kainos privaloma skaičiuoti tuo atveju, kai taikomos trumpalaikės nuomos sąlygos.<br>G.Bitvinsko nuotr.
PVM mokestį nuo nuomos kainos privaloma skaičiuoti tuo atveju, kai taikomos trumpalaikės nuomos sąlygos.<br>G.Bitvinsko nuotr.
PVM mokestį nuo nuomos kainos privaloma skaičiuoti tuo atveju, kai taikomos trumpalaikės nuomos sąlygos.<br>V.Skaraičio nuotr.
PVM mokestį nuo nuomos kainos privaloma skaičiuoti tuo atveju, kai taikomos trumpalaikės nuomos sąlygos.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Edgaras Valeckas, www.ve.lt

2022-03-30 11:54

„Ukrainiečių apgyvendinimui suteikiau tris butus, neimu nuomos, dar sumoku visus komunalinius mokesčius, tačiau gavau Mokesčių inspekcijos išaiškinimą, kad negaliu įtraukti už komunalinius mokesčius sumokėto PVM į apskaitą, nes turtas naudojamas privatiems poreikiams“, – „Vakarų ekspresui“ sakė A.Bosas. Anot jo, su tokia situacija susiduria visi PVM mokėtojai, nepriklausomai, ar tai juridinis, ar fizinis asmuo.

Labdara kainuoja

Mokesčių klausimais konsultuojanti MB „Verslo balansas“ vadovė Vida Šipurovė atkreipia dėmesį, kad prievolė susimokėti PVM tenka ne tik nuo sumokamų komunalinių mokesčių, bet ir nuo paties nuomos mokesčio.

V.Šipurovė pateikia Mokesčių inspekcijos išaiškinimą, kuriame rašoma: jei viešbutis, buhalteris, teisininkas ar kitas PVM mokėtojas, kuris vykdo komercinę veiklą, pradeda teikti savo komercines veiklos paslaugas be atlygio, nes jis teikia paramą Ukrainos gyventojams, tokia veiklai yra apmokestinama PVM.

Pvz., viešbutis teikia apgyvendinimo su pusryčiais paslaugas, kai paslaugos vertė 100 eurų + PVM. Jei už šią paslaugą nebus paprašytas atlygis ir ji bus suteikta nemokamai, viešbutis privalo prisiskaičiuoti 9 eurų pardavimo PVM (9 proc. taikomas apgyvendinimo paslaugoms).

Tokia tvarka taikoma visai paramai, kuri teikiama paslaugomis. Jei sąskaita bus išrašyta simbolinei 1 euro sumai, PVM reikės apskaičiuoti nuo skirtumo (99 eurų) tarp rinkos kainos ir 1 euro.

Jei asmuo ar įmonė sugeba tiksliai apskaičiuoti paramai perduotos paslaugos savikainą, PVM gali būti skaičiuojamas nuo savikainos.

V.Šipurovė atkreipia dėmesį, kad PVM mokestį nuo nuomos kainos privaloma skaičiuoti tuo atveju, kai taikomos trumpalaikės nuomos sąlygos. „Jei butas nuomojamas daugiau kaip 2 mėnesiams, tai traktuojama kaip ilgalaikė nuoma ir PVM neapskaičiuojamas“, – sako V.Šipurovė.

Siūlo pasitelkti tarpininkus

Kad nemokamai apgyvendinant nuo karo pabėgusius ukrainiečius reikia susimokėti ir PVM, „Vakarų ekspresui“ patvirtino ir Finansų ministerija.

Tačiau jos specialistai pateikia informaciją, kad, pagal galiojančius teisės aktus, prievolės mokėti PVM galima išvengti, jei paslaugos būtų teikiamos ne tiesiogiai Ukrainos piliečiams, o pasitelkiant tarpininką – paramos-labdaros fondą.

Finansų ministerijos „Vakarų ekspresui“ atsiųstame laiške rašoma:

„Savo esme parama yra savanoriška ir neatlygintina. Tačiau kai ji teikiama remiantis Labdaros ir paramos įstatymo nuostatomis, valstybė kompensuoja dalį suteiktos paramos – suteikiamos teisės pasinaudoti mokestinėmis lengvatomis.

Kalbant apie PVM, kai įmonės suteikia paramą savo prekiaujamomis prekėmis (maisto prekėmis, rūbais ir pan.) pelno nesiekiančioms organizacijoms, ir ši parama teikiama visoje šalyje įvedus nepaprastąją padėtį, PVM neturi būti skaičiuojamas ir šios įmonės nepraranda teisės į tokių prekių PVM atskaitą.

Be to, esant nepaprastajai padėčiai apgyvendinimo paslaugos, teikiamos ne pelno siekiančioms organizacijoms pagal sudarytą paramos teikimo sutartį, nelaikomos suvartojimu privatiems poreikiams tenkinti ir todėl savo esme nėra apmokestinamos PVM.

Tais atvejais, kai įmonės apsisprendžia neatlygintinai teikti apgyvendinimo paslaugas tiesiogiai, t. y. ne per pelno nesiekiančias organizacijas, tai laikoma paslaugų suvartojimu PVM mokėtojo privatiems poreikiams tenkinti ir įmonės turi apskaičiuoti šių paslaugų pardavimo PVM.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.