Viešieji pirkimai Alytuje padvelkė korupcija

Sveikatos paslaugų įstaigos klupinėja pirkdamos maitinimo paslaugas savo pacientams bei globotiniams. Jos vilkina pirkimų procedūras, užuot laiku pasirūpinusios tinkama ligonių mityba, ir, ignoruodamos skaidrumą, įsivelia į teisminius ginčus.

Viešieji pirkimai vis dar pilni drumzlių. Alytuje ligonių maitinimo paslaugas už mažiausią kainą pirkusi globos ir reabilitacijos paslaugas teikianti įstaiga, susipažinusi su dalyvių pasiūlymais, vienam konkurso dalyvių leido sumažinti jo kainą.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Viešieji pirkimai vis dar pilni drumzlių. Alytuje ligonių maitinimo paslaugas už mažiausią kainą pirkusi globos ir reabilitacijos paslaugas teikianti įstaiga, susipažinusi su dalyvių pasiūlymais, vienam konkurso dalyvių leido sumažinti jo kainą.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Audronė Urvelytė

Mar 30, 2022, 12:07 PM, atnaujinta Mar 30, 2022, 12:17 PM

Viešieji pirkimai vis dar pilni drumzlių. Alytuje ligonių maitinimo paslaugas už mažiausią kainą pirkusi globos ir reabilitacijos paslaugas teikianti įstaiga, susipažinusi su dalyvių pasiūlymais, vienam konkurso dalyvių leido sumažinti jo kainą.

Tokiu būdu galimai proteguojama vietos politiko įmonė laimėjo konkursą, nors paaiškėjusios konkurso detalės rodo, kad galimai valstybės tarnybai buvo padaryta nusikalstama veika.

Esant dabartiniam teisiniam pirkimo procedūrų reglamentavimui tikimybė, kad tokia situacija išlįs iš maišo, labai menka. Pirkimuose konkuruojančioms įmonėms procedūriniai dokumentai nepasiekiami.

Centrinėje viešųjų pirkimų informacinėje sistemoje (CVPIS) perkančiosios organizacijos (PO) skelbia tik tuos pranešimus, kuriuos nori, – tokius, kurie neprieštarauja sveikai logikai ir reglamentavimui.

Šiuo atveju kone atsitiktinumas yra tai, kad Alytuje kitiems konkurso dalyviams pavyko sužinoti apie šiurkštų Viešųjų pirkimų įstatymo pažeidimą.

Jeigu teisės aktais PO būtų įpareigotos CVPIS pateikti absoliučiai visus procedūrinius dokumentus, net ir viešojo pirkimo komisijos narių atskirąsias nuomones, galimos korupcijos prevenciją gana veiksmingai galėtų vykdyti patys pirkimų dalyviai. Deja, šiuo metu to nėra.

Padvelkė politika

Alytaus medicininės reabilitacijos ir sporto centras (MRSC) įsivėlė į teisminius ginčus. Ne todėl, kad neturėtų viešųjų pirkimų patirties, bet todėl, kad suskato priimti sprendimus, tikėtina, palankius vietos politiko įmonei.

Dėl priimtų sprendimų viena konkurso dalyvių – viešoji įstaiga „Bruneros“ – perkančiąją organizaciją apskundė Kauno apygardos teismui, o vykdytas pirkimo procedūras – Viešųjų pirkimų tarnybai (VPT).

Alytaus MRSC – viešoji įstaiga, kurios dalininkės yra Alytaus miesto savivaldybė ir Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugijos Alytaus filialas.

Nuo 2018-ųjų iki praėjusių metų pabaigos šio centro pacientus ir globotinius maitino „Bruneros“. Kadangi su ja sudaryta sutartis turėjo baigtis pernykštį gruodį, centras paskelbė viešąjį konkursą maitinimo paslaugoms pirkti, kuriame „Bruneros“ įmonę išstūmė vos porą metų veikianti Alytaus politiko šeimos valdoma bendrovė „Skonio era“.

Delsė skelbti konkursą

Kad Alytaus MRSC Globos skyriaus gyventojai bei Palaikomojo gydymo ir slaugos skyriaus pacientai Naujųjų metų rytą neliktų be pusryčių, alytiškiai turėjo nelaukti paskutinės minutės ir bent jau prieš pusmetį pasirūpinti konkursu. Bet kažkodėl ilgai delsė.

Alytaus MRSC dokumentus konkursui parengė 2021-ųjų rudenį ir tik lapkričio 19-ąją paskelbė atvirą (supaprastintą) konkursą pirkti maitinimo paslaugas. Planuota pirkimo vertė siekė 750 tūkst. eurų.

Praėjus vos porai savaičių, gruodžio 3-iąją, komisijos sprendimu konkursas buvo nutrauktas dėl esą netinkamo pirkimo būdo. Tai buvo padaryta kone iš karto, bet tada, kai perkančioji organizacija susipažino su „Bruneros“ ir, tikėtina, kitų dalyvių pasiūlymais.

Gruodžio 6-ąją supaprastintas atviras konkursas dar kartą buvo paskelbtas, bet realiai niekas nepasikeitė – tebuvo nurodyta 10 eurų mažesnė pirkimo vertė. Todėl peršasi išvada, kad pirmasis pirkimas buvo nutrauktas dėl vienintelės priežasties, – jame nugalėtoju turėjo būti pripažinta ne „Skonio era“, o galimai „Bruneros“.

Konkurse dalyvavusi „Bruneros“ įmonė turi solidžią šios srities verslo patirtį. Tuo metu „Skonio era“ yra rinkos naujokė. Pastarąją 2019-aisiais įsteigė Alytaus rajono verslininkas ir politikas Mindaugas Aldonis. Būtent ant jo šeimos verslo prieš porą metų krito įtariamų šešėlis dėl dokumentų klastojimo ir mokesčių slėpimo, o šiuo metu ikiteisminis tyrimas tebetęsiamas.

Leido pataisyti klaidas

Nieko keista, kad konkuruodamos įmonės yra priverstos dalintis rinką. Tačiau šiuo atveju konkurencija dėl užsakymų Alytuje nebuvo sąžininga – pakartotinai paskelbus konkursą galimai buvo padaryta nusikalstama veika.

Techninėse specifikacijose Alytaus MRSC nurodė sąlygą, kad, apskaičiuojant paslaugų kainą, visuose skaičiavimuose turi būti laikomasi taisyklių – apvalinama dviejų skaičių po kablelio tikslumu.

Tuo metu „Skonio era“ pateiktame pasiūlyme – tyčia ar ne – įkainius nurodė keturių skaičių po kablelio tikslumu. Ir kuo tai baigėsi? Pasirodo, pamačiusi pasiūlymą MRSC komisija tiekėjo paprašė pataisyti aritmetines klaidas. Tai padarius „Skonio eros“ pasiūlymas gerokai atpigo.

Pavyzdžiui, pirmąkart ši įmonė nurodė, kad vieno paciento maitinimo paslaugos įkainis per parą be PVM yra 6,4211 euro, gyventojo – 7,3395 euro. Patikslinus pasiūlymą paros įkainiai sumažėjo atitinkamai iki 6,42 ir 7,34 euro, o bendra pasiūlymo suma nuo 665 043 eurų sumenko iki 664 949 eurų – maždaug 94 eurais.

Tokiu būdu „Skonio erai“ sumažinus pasiūlymo kainą ji tapo mažesnė už siūlytą „Bruneros“. Ir, konkursą laimėjus politiko įmonei, su ja Alytaus MRSC sudarė maitinimo paslaugų pirkimo sutartį.

Pažeidė teisės aktus

VPT „Lietuvos rytui“ paaiškino, kad organizuojant konkursą buvo padaryta šiurkščių teisės aktų pažeidimų. Tarnybos vertinimu, Alytaus MRSC viešųjų pirkimų komisija politiko įmonei leido sumažinti kainas vos tik per konkursą susipažino su jos pasiūlymu. Tokiu būdu komisija tebevykstant konkursui leido „Skonio erai“ pakeisti pasiūlymo turinį ir šiurkščiai pažeidė įstatymą.

„Neatmetęs tiekėjo pasiūlymo, bet leidęs pakeisti pasiūlymo turinį MRSC pažeidė Viešųjų pirkimų įstatyme numatytus skaidrumo ir lygiateisiškumo principus. Jam buvo rekomenduota nedelsiant nutraukti sutartį ir organizuoti naują viešąjį pirkimą“, – aiškino tarnyba.

Įtarimų dėl konkurso skaidrumo stokos kyla ir todėl, kad VPT atlikto tyrimo išvados konkurso dalyviams ilgai buvo nepasiekiamos. Tarnyba jas paskelbė kovo 9-ąją, bet viešai su jomis buvo galima susipažinti net po geros savaitės.

Taigi „Bruneros“ įmonė jas pamatė po to, kai teismas jau buvo priėmęs jai nepalankų sprendimą. Vėliau teismų sprendimu Alytaus MRSC ir „Skonio eros“ sudarytos sutarties vykdymas buvo sustabdytas, o kovo 22-ąją sutartis apskritai buvo nutraukta.

Tačiau ligoniai neliko be maisto. Kol didysis konkursas buvo pakibęs, MRSC ypatingos skubos tvarka, esą viešajam interesui užtikrinti, griebėsi mažos vertės pirkimo. Gruodžio 30-ąją elektroniniu paštu – neskelbiamos apklausos būdu – apklausė tiekėjus, o kitą dieną su „Skonio era“ sudarė 9999 eurų vertės sutartį. Taigi politiko įmonė šiuo metu vis dėlto maitina ligonius.

Teiks apeliacinį skundą

Pasak „Bruneros“ atstovų, jų įmonė nesuinteresuota, kad tokioms pat paslaugoms pirkti būtų organizuojamas naujas konkursas.

„Su perkančiąja organizacija bylinėjamės dėl neteisėtų sprendimų. Esame suinteresuoti, kad būtent su „Bruneros“ būtų sudaryta viešojo pirkimo sutartis. Taigi manytume, kad VPT rekomendacija organizuoti naują konkursą yra neteisėta ir mums nepriimtina.

Alytaus MRSC sudaryta Pirkimo komisija vykstant pirkimo procedūroms priėmė ne vieną sprendimą, keliantį įtarimų dėl pirkimo konkurso eigos sąžiningumo. Ji padarė šiurkščių Viešųjų pirkimų įstatymo nuostatų pažeidimų, nesąžiningai nustatė konkurso laimėtoją ir sudarė su juo paslaugų teikimo sutartį.

Tikėtina, kad Pirkimo komisija nusikalstamai leido tiekėjui pakeisti pasiūlymo turinį – sumažinti kainą, kuris vertintinas kaip pasiūlymo esmės keitimas. Vertinant visą konkurso eigą kyla įtarimas dėl galimos korupcijos ir protekcijos“, – sakė „Bruneros“ atstovai.

Dėl neskaidraus konkurso įmonė „Bruneros“ pretenzijas pirmiausia buvo pateikusi Alytaus MRSC. Kai pastarasis jas atmetė, įstaiga pateikė ieškinį Kauno apygardos teismui. Tad šiuo metu dėl neteisėtų perkančiosios organizacijos sprendimų šalys bylinėjasi teisme.

Paaiškėjus svarbioms aplinkybėms, susijusioms su VPT atliktu vertinimo ir jo išvada, „Bruneros“ teiks apeliacinį skindą Lietuvos apeliaciniam teismui dėl neteisėto ir nepagrįsto žemesnės instancijos teismo sprendimo ir dėl naujai paaiškėjusių aplinkybių – galimai įvykdytos nusikalstamos veiklos valstybės tarnybai. 

Alytiškių verslas

Registrų centro (RC) duomenimis, bendrovė „Skonio era“ buvo įsteigta 2019-ųjų rugpjūtį. Jos savininkai – Mindaugas ir Giedrė Aldoniai. Įmonė registruota Alytaus rajone, Radžiūnų kaime.

M.Aldonis yra Alytaus rajono savivaldybės tarybos narys. Jis vadovauja ne tik „Skonio erai“, bet ir 2010 metais įkurtai pramogų parką sukūrusiai bendrovei „Tarzanas“. Kartu su žmona jis yra įkūręs viešbutį ir restoraną „Dzūkijos dvaras“.

RC duomenimis, „Tarzaną“ 2010 metais Alytuje įsteigė Vytautas Šopys. 2020-aisiais visas šios bendrovės akcijas įsigijo tuomet 25-metė M. ir G.Aldonių dukra Aurelija Aldonytė.

Kol kas „Skonio era“ finansinės 2021-ųjų ataskaitos dar nėra pateikusi. 2020-ųjų ataskaitos duomenimis, ji dirbo pelningai – nepaskirstytas pelnas sudarė 592,5 tūkst. eurų. 2019-aisiais per keturis bendrovės veiklos mėnesius pelnas sudarė kone 61,7 tūkst. eurų.

RC duomenimis, įmonės „Tarzanas“ nepaskirstytas pelnas 2021-aisiais sudarė 87 885 eurus, 2020-aisiais – 67 568 eurus.

Rado nuslėptų pinigų

2020 m. spalio pabaigoje Alytaus apskrities Vyriausiasis policijos komisariatas (VPK) pranešė, kad Alytaus rajono verslininkams, valdantiems „Tarzanijos“ pramogų parką, pareikšti įtarimai mokesčių slėpimu.

Alytaus apskrities VPK Kriminalinės policijos Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriuje buvo atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl apgaulingo apskaitos tvarkymo ir turto pasisavinimo. Įtarta, kad verslininkai galėjo nuslėpti ne mažiau kaip 26 tūkst. eurų gautų pajamų ir šiuos pinigus pasisavinti.

Įtarimai buvo pareikšti septyniems asmenims – trims vadovams ir keturiems dar- buotojams, tarp jų ir M.Aldo- niui, 2019 m. išrinktam pagal Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų kandidatų sąrašą.

Daugiau kaip 50 Alytaus ir Marijampolės policijos pareigūnų bei kitų institucijų specialistų komanda paskutinės spalio savaitės pradžioje „Tarzanijos“ parko įmonėse atliko 29 kratas.

Pradėtas ir šiuo metu dar tebevykdomas ikiteisminis tyrimas dėl apgaulingo apskaitos tvarkymo ir turto pasisavinimo. Už šias nusikalstamas veikas didžiausia įstatyme numatyta bausmė – laisvės atėmimas iki 10 metų.

Pasak Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovės Kristinos Janulevičienės, ikiteisminis tyrimas tebėra atliekamas šio komisariato Kriminalinės policijos Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriuje. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.